ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσηλωμένη στην αποφασιστική προώθηση της ιδιωτικοποίησης της Ασφάλισης

Χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε και εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας σε συνέδριο για την επαγγελματική Ασφάλιση

Από την παρέμβαση συνδικάτων και φορέων κατά την έναρξη της φιέστας
Από την παρέμβαση συνδικάτων και φορέων κατά την έναρξη της φιέστας
Την προσήλωση της κυβέρνησης στην κλιμάκωση της διαχρονικής αντιασφαλιστικής επίθεσης, με αποφασιστική προώθηση της ιδιωτικοποίησης της Ασφάλισης, επιβεβαίωσε ξανά χτες, από το βήμα του 1ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης της Ελληνικής Ενωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ), ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης.

«Πιστεύαμε και πιστεύουμε στους 3 πυλώνες Ασφάλισης. Θέλουμε να ενισχύσουμε τον 2ο πυλώνα, τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης...», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, μπροστά σε εκπροσώπους τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών, χρηματιστές, διαχειριστές κεφαλαίων και στελέχη επαγγελματικών Ταμείων που απάρτιζαν το ακροατήριο του συνεδρίου.

Στο διά ταύτα, στους άμεσους στόχους του υπουργείου Εργασίας, μετά την ψήφιση του νόμου λαιμητόμου Κατρούγκαλου - Βρούτση, είναι, όπως ανέφερε ο υπουργός, η ψήφιση της σχετικής Οδηγίας της ΕΕ για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (2341/2016/ΕΕ), που ενισχύει τη λειτουργία τους στο πλαίσιο της ΕΕ, καθώς και η τροποποίηση και συμπλήρωση του νόμου 3029/2002, με τον οποίο θεσμοθετήθηκε η Επαγγελματική Ασφάλιση, ώστε να δοθούν νέα «κίνητρα» για την επέκτασή της, όπως π.χ. η μείωση της φορολογίας που απαιτούν οι άμεσα εμπλεκόμενοι.

Με τις γνωστές επιθέσεις στο ΚΚΕ και τα ταξικά συνδικάτα...

Εξίσου χαρακτηριστικό, άλλωστε, είναι ότι από την πρώτη στιγμή της ομιλίας του, ο Γ. Βρούτσης δεν έκρυψε την ενόχλησή του γιατί λίγο πριν είχε υποχρεωθεί να απαντήσει σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, το οποίο όπως είπε εκφράζει τη λογική «όλα να είναι δημόσια...» και «να μοιράζουμε Κοινωνική Ασφάλιση»!

Στη συνέχεια, καταφέρθηκε και κατά της αγωνιστικής παρέμβασης που έκαναν συνδικάτα νωρίτερα στο συνέδριο, αναφέροντας ότι «με συνθήματα και κραυγές, χωρίς διάλογο, επιχειρούν να δαιμονοποιήσουν ό,τι καλό πάει να δημιουργηθεί...»! Οπου βέβαια... «καλό» για την κυβέρνηση είναι η παράδοση των συντάξεων στον χρηματιστηριακό τζόγο, για την τόνωση της κεφαλαιαγοράς και της «ανάπτυξης», όπως πολλές φορές ακούστηκε στη διάρκεια των εργασιών.

«Μυρίζονται ψητό» και αξιώνουν επιπλέον «κίνητρα»

Στην ίδια κατεύθυνση ήταν η τοποθέτηση που έκανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA), Γκ. Μπερναντίνο, ο οποίος ισχυρίστηκε: «Αν δεν προχωρήσουμε σε αλλαγές, δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τη συνταξιοδοτική φτώχεια στο μέλλον. Χρειάζεται περισσότερη ελευθερία για το χτίσιμο των συντάξεων και ένα περισσότερο ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο. Ζητούμενο είναι η ευρεία συμμετοχή των εργαζομένων στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και ιδιαίτερα των ατόμων με χαμηλότερα εισοδήματα».

Αυτό που δεν είπε είναι ότι η «συνταξιοδοτική φτώχεια» δεν πέφτει από τον ουρανό, αλλά είναι αποτέλεσμα της αντιασφαλιστικής επίθεσης σε όλη την ΕΕ για την υπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Το ενδιαφέρον τους δεν είναι για τις συντάξεις του λαού, αλλά για το πώς τα διάφορα αρπακτικά της Ασφάλισης και των χρηματιστηρίων θα βρούνε νέα πεδία κερδοφορίας.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΑ, Χρ. Νούνης, το ενεργητικό των 23 Επαγγελματικών Ταμείων που έχουν δημιουργηθεί μέχρι τώρα, ανέρχεται στο 1,6 δισ. ευρώ και τα κεφάλαια αυτά αφορούν μόνο το 4,1% των απασχολούμενων, που σημαίνει ότι οι «επαγγελματίες» του χώρου «μυρίζονται ψητό», καθώς τα περιθώρια να «μαντρώσουν» μέσα στα Επαγγελματικά Ταμεία πολύ μεγαλύτερο αριθμό απασχολουμένων, χωρίς να υπάρχει καμία δέσμευση για το ύψος των συντάξεων που θα δώσουν, είναι πολύ μεγάλα.

Αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την πραγματική στόχευση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, που δεν είναι βέβαια η αύξηση του εισοδήματος των ασφαλισμένων, ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΑ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η τρέχουσα συγκυρία φαντάζει πρόσφορη λόγω και των εξαγγελθεισών επικείμενων σταδιακών μειώσεων των ασφαλιστικών εισφορών του 1ου πυλώνα, οι οποίες μπορούν να απελευθερώσουν και να κατευθύνουν εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων προς τους κεφαλαιοποιητικούς πυλώνες με την κατάλληλη ενημέρωση και επιπλέον στοχευμένη κινητροδότηση από την Πολιτεία».

Δηλαδή, ομολογούν ότι η μείωση των εισφορών είναι το μέσο για τη μεταφορά πόρων από το δημόσιο στο ιδιωτικό σύστημα, χωρίς βέβαια το τελευταίο να εγγυάται την απόδοση των συντάξεων...

Κινητοποίηση συνδικάτων και φορέων ενάντια στην προκλητική φιέστα

Ενάντια στη φιέστα, που στήθηκε για τη διαφήμιση και προώθηση της ιδιωτικής Ασφάλισης, συνδικάτα και μαζικοί φορείς πραγματοποίησαν αγωνιστική παρέμβαση κατά την έναρξή της, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην παράδοση της Ασφάλισης και της Υγείας των εργαζομένων και του λαού στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και του χρηματιστηριακού τζόγου.

Με το σύνθημα «Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο - λαιμητόμος Κατρούγκαλου - Βρούτση», διατράνωσαν την απόφασή τους να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, να μη μετατραπούν σε «εμπόρευμα» και «ρίσκο» στις αγορές και τα χρηματιστήρια.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης έγιναν παρεμβάσεις από τον Νίκο Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και τον Γιώργο Στεφανάκη, πρόεδρο του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Με ρατσιστικό παραλήρημα έδειξε τις κυβερνητικές προθέσεις απέναντι σε ομογενείς και μετανάστες εργάτες

Σε νέο αντεργατικό και ρατσιστικό παραλήρημα, με όλες τις αθλιότητες που αναμασούσαν και οι φασίστες της Χρυσής Αυγής, επιδόθηκε χτες ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, όταν κλήθηκε από τον βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστο Κατσώτη, να απαντήσει αν η κυβέρνηση, βάσει και των προεκλογικών δεσμεύσεων του πρωθυπουργού, θα καταργήσει την απαράδεκτη διάκριση στη χορήγηση σύνταξης σε βάρος των ομογενών και μεταναστών εργατών που δούλεψαν στην Ελλάδα.

Το νέο ντελίριο του υπουργού κατά τη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ δείχνει και ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στους εργάτες που, όπως ανέδειξε ο Χρ. Κατσώτης, «έχτισαν όλες τις υποδομές της χώρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το αεροδρόμιο, που σακατεύτηκαν στα έργα και τις υποδομές, αλλά και σε άλλους τομείς της οικονομίας, στον Τουρισμό και αλλού, και σε πολλούς από αυτούς με εργασία από το 1992 να τους χορηγείτε τελικά εθνική σύνταξη ψίχουλα».

Οπως ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ο νόμος Κατρούγκαλου, τον οποίο έρχεται να θωρακίσει σήμερα η ΝΔ, πέρα από τις μεγάλες ανατροπές στα δικαιώματα όλων των ασφαλισμένων, «εισάγει τη διάκριση για όσους δεν έχουν 40 έτη διαμονής στην Ελλάδα - συμπεριλαμβάνονται και οι ομογενείς βέβαια - για τους οποίους προεκλογικά ο σημερινός πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί για την απάλειψη αυτής της ρύθμισης».

Για παράδειγμα, σημείωσε ο Χρ. Κατσώτης, «ένας που καταθέτει αίτηση συνταξιοδότησης το 2017 με 15ετία και 25 έτη διαμονής στην Ελλάδα παίρνει σύνταξη εθνική 215,62 ευρώ, δηλαδή 129,38 ευρώ λιγότερα από αυτό που οι γενικοί όροι του Ασφαλιστικού προβλέπουν, δηλαδή τα 345 ευρώ».

Αντίστοιχα, «ένας εργαζόμενος που καταθέτει με 20ετία, το 2019, με 27 έτη στη χώρα μας, παίρνει 259 ευρώ, δηλαδή 124 ευρώ λιγότερα εθνική σύνταξη από τον ίδιο ασφαλισμένο που δούλευαν στον ίδιο χώρο, με τον ίδιο μισθό, τα ίδια χρόνια».

«Παρά τις υποσχέσεις, λοιπόν, για διόρθωση από τη ΝΔ, συνεχίζει να εφαρμόζει το άρθρο 7 του ν. 4387/2016, που δεσμευόταν ότι θα καταργούσε», ανέφερε ο Χρ. Κατσώτης και ρώτησε: «Προτίθεστε να καταργήσετε αυτήν τη διάκριση περί του χρόνου διαμονής του ασφαλισμένου στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως εθνικότητας και να διασφαλίσετε τις ίδιες προϋποθέσεις χορήγησης σύνταξης σε όλους;».

Νέο ντελίριο διαστρέβλωσης και ρατσισμού

Ο υπουργός, ωστόσο, αντί να δώσει σοβαρή απάντηση, άρχισε για μια ακόμα φορά να διαστρεβλώνει και να παραληρεί λέγοντας ότι το ΚΚΕ λέει «όλου του κόσμου οι κατατρεγμένοι, ελάτε στην Ελλάδα. Και σε αυτήν την Ελλάδα, οι Ελληνες φορολογούμενοι, οι Ελληνες πολίτες, μέσα από τον κόπο τους και τον ιδρώτα τους θα σας δίνουν σύνταξη», ότι «ο κ. Κατσώτης λέει, Ελληνα φορολογούμενε, πλήρωνε όποιον πρόσφυγα και μετανάστη έρθει στην Ελλάδα. Μοιράστε λεφτά», ή «θα μας δώσει κάποιο κράτος για να πληρώνουμε εθνική σύνταξη "για όλους", όπως λέτε;» κ.ο.κ.

Με τον ίδιο παραληρηματικό τρόπο απάντησε και όταν ο Χρ. Κατσώτης επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι αυτοί είναι κανονικά φορολογούμενοι και πληρώνουν όσα και όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας. «Γιατί, λοιπόν», ρώτησε ο Χρ. Κατσώτης, «λέτε ότι αυτός που φορολογείται και είναι Ελληνας πολίτης θα παίρνει την εθνική σύνταξη, αλλά αυτός που φορολογείται και δεν έχει σαράντα χρόνια διαμονής δεν θα πάρει την ίδια σύνταξη; Τι διάκριση είναι αυτή;».

Κάπου στο τέλος πια, ο υπουργός ανέφερε ότι «θα δούμε το κομμάτι των ομοεθνών μας» και συμπλήρωσε γενικόλογα ότι θα έρθει διάταξη σε άλλη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας. Αναφορά στο θέμα, προφανώς επιχειρώντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, έκανε αργότερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, μιλώντας και αυτός αόριστα για κάποια μείωση του προβλεπόμενου χρόνου διαμονής - παραπέμποντας δηλαδή σε διατήρηση της απαράδεκτης διάκρισης - με ρύθμιση που θα έρθει σε επόμενο νομοσχέδιο.

«Στον αέρα» η ασφάλιση των εργατών γης με εργόσημο

Το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, θωρακίζοντας το νόμο Κατρούγκαλου, πέρα από τις βασικές αντιασφαλιστικές ανατροπές παγιώνει και μια σειρά ακόμα προβλήματα από την εφαρμογή του νόμου - λαιμητόμου τα οποία ταλαιπωρούν ομάδες ασφαλισμένων.

Μια τέτοια περίπτωση είναι οι εργάτες γης με εργόσημο, καθώς από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου δεν μπορούν να ασφαλιστούν στον πρώην ΟΓΑ, γιατί δεν έχει γίνει κατορθωτό από το ασφαλιστικό ταμείο να υπολογίσει τον χρόνο ασφάλισης από τα εργόσημα που έχουν εξαργυρώσει από το 2017 μέχρι σήμερα. Αυτό έχει ως συνέπεια χιλιάδες εργάτες που τα τελευταία χρόνια έχουν δουλέψει ως εργάτες γης και έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης να μην μπορούν να συνταξιοδοτηθούν. Πρόβλημα υπάρχει και με την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη, με δεδομένο ότι για την ασφαλιστική ικανότητα των εργατών γης με εργόσημο απαιτούνται 150 μέρες ασφάλισης, αντί των 50 ημερών ασφάλισης που απαιτούνται για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους, ακόμα και για τους μισθωτούς με εργόσημο στην ασφάλιση του ΙΚΑ.

Συγκεχυμένο είναι το τοπίο και σχετικά με τον τρόπο ασφάλισης άλλων ομάδων, όπως οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων σε απομακρυσμένα χωριά με λίγους κατοίκους, σε συσχέτιση και προς το αν είναι ή δεν είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο αγροτών του ΟΓΑ, καθώς επίσης με αυτούς που λειτουργούν κάποιο μικρομάγαζο σε απομακρυσμένες περιοχές με λίγους κατοίκους.

Επιπλέον, παρότι το υπουργείο διαφημίζει τη μείωση της «ποινής» στους συνταξιούχους που αναγκάζονται να συνεχίζουν να εργάζονται, από τις διατάξεις του νομοσχεδίου προκύπτει πως στους συνταξιούχους που απασχολούνταν πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, για τους οποίους μέχρι ένα ορισμένο ποσό σύνταξης δεν επιβαλλόταν ποινή, τώρα θα τους επιβληθεί «πέναλτι» 30% στις συντάξεις τους. Επίσης η ποινή επεκτείνεται και σε όσους συνταξιούχους έχουν την «ατυχία» να διαθέτουν κάποιο χωράφι και να έχουν ένα μικρό εισόδημα απ' αυτό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ