Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«Στον αέρα» η ασφάλιση των εργατών γης με εργόσημο

Το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, θωρακίζοντας το νόμο Κατρούγκαλου, πέρα από τις βασικές αντιασφαλιστικές ανατροπές παγιώνει και μια σειρά ακόμα προβλήματα από την εφαρμογή του νόμου - λαιμητόμου τα οποία ταλαιπωρούν ομάδες ασφαλισμένων.

Μια τέτοια περίπτωση είναι οι εργάτες γης με εργόσημο, καθώς από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου δεν μπορούν να ασφαλιστούν στον πρώην ΟΓΑ, γιατί δεν έχει γίνει κατορθωτό από το ασφαλιστικό ταμείο να υπολογίσει τον χρόνο ασφάλισης από τα εργόσημα που έχουν εξαργυρώσει από το 2017 μέχρι σήμερα. Αυτό έχει ως συνέπεια χιλιάδες εργάτες που τα τελευταία χρόνια έχουν δουλέψει ως εργάτες γης και έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης να μην μπορούν να συνταξιοδοτηθούν. Πρόβλημα υπάρχει και με την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη, με δεδομένο ότι για την ασφαλιστική ικανότητα των εργατών γης με εργόσημο απαιτούνται 150 μέρες ασφάλισης, αντί των 50 ημερών ασφάλισης που απαιτούνται για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους, ακόμα και για τους μισθωτούς με εργόσημο στην ασφάλιση του ΙΚΑ.

Συγκεχυμένο είναι το τοπίο και σχετικά με τον τρόπο ασφάλισης άλλων ομάδων, όπως οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων σε απομακρυσμένα χωριά με λίγους κατοίκους, σε συσχέτιση και προς το αν είναι ή δεν είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο αγροτών του ΟΓΑ, καθώς επίσης με αυτούς που λειτουργούν κάποιο μικρομάγαζο σε απομακρυσμένες περιοχές με λίγους κατοίκους.

Επιπλέον, παρότι το υπουργείο διαφημίζει τη μείωση της «ποινής» στους συνταξιούχους που αναγκάζονται να συνεχίζουν να εργάζονται, από τις διατάξεις του νομοσχεδίου προκύπτει πως στους συνταξιούχους που απασχολούνταν πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, για τους οποίους μέχρι ένα ορισμένο ποσό σύνταξης δεν επιβαλλόταν ποινή, τώρα θα τους επιβληθεί «πέναλτι» 30% στις συντάξεις τους. Επίσης η ποινή επεκτείνεται και σε όσους συνταξιούχους έχουν την «ατυχία» να διαθέτουν κάποιο χωράφι και να έχουν ένα μικρό εισόδημα απ' αυτό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ