Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αρνείται να αναιρέσει τα μέτρα που χτυπούν τους διήμερους αποσταγματοποιούς

Μετά την άρνηση της ΝΔ να συναντηθεί την Τρίτη στη Βουλή με την αντιπροσωπεία της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για να τοποθετηθεί στα δίκαια αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, ήταν η σειρά των παραδοσιακών διήμερων αποσταγματοποιών να εισπράξουν την άρνηση της κυβέρνησης να πάρει πίσω την απόφαση απαγόρευσης της χρήσης των ονομάτων «τσίπουρο» και «τσικουδιά» για τα χύμα προϊόντα τους.

Κατά τη συνάντησή τους, την Τετάρτη, με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και τον γγ Εμπορίου, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου και Δαμασίου και ο Σύλλογος Αμβυκούχων της περιοχής κατέθεσαν μια σειρά από επιχειρήματα και στοιχεία για να τεκμηριώσουν το αίτημά τους. Διευκρίνισαν ότι απουσιάζει οποιαδήποτε διάταξη νόμου που να εξουσιοδοτεί το υπουργείο να προβεί σε τέτοια απαγόρευση. Απαίτησαν άμεση και ουσιαστική επανεξέταση του τεχνικού φακέλου που υποβλήθηκε από το Γενικό Χημείο του Κράτους (χωρίς κανέναν προγενέστερο διάλογο) προς την ΕΕ, ως προς την περιγραφή των προϊόντων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης, καθότι η περιγραφόμενη σε αυτόν διαδικασία φέρεται να αποκλείει τους παραδοσιακούς διήμερους αποσταγματοποιούς, ορίζοντας ως προστατευόμενα αποκλειστικά τα εμφιαλωμένα προϊόντα. Με στοιχεία που παρέθεσαν τόνισαν ότι το παραδοσιακό χύμα τσίπουρο και η τσικουδιά δεν πάσχουν ούτε ως προς την ονομασία τους ούτε ως προς την ποιότητά τους ούτε ως προς την ιχνηλασιμότητά τους για λόγους τόσο φορολογικούς όσο και προστατευτικούς της υγείας των καταναλωτών.

Το υπουργείο, από την πλευρά του, απάντησε με ασάφειες και χωρίς τεκμηρίωση, επιβεβαιώνοντας στην πραγματικότητα ότι το επίμαχο μέτρο - όπως και οι υπόλοιπες αποφάσεις ΕΕ και κυβερνήσεων ενάντια στους «διήμερους» - στηρίζει μόνο τα συμφέροντα των μεγαλοποτοποιών.

Σε ανακοίνωσή τους μετά τη συνάντηση οι Αγροτικοί Σύλλογοι σημειώνουν πως αναμένουν να ληφθούν άμεσα πολιτικές αποφάσεις και καλούν την κυβέρνηση «να σταματήσει να στηρίζει μονόπλευρα και μονοπωλιακά τους μεγαλοποτοποιούς, δηλαδή τα πέντε - δέκα άτομα που κατέχουν ούτως ή άλλως το 90% της αγοράς και παρά ταύτα επιχειρούν με κάθε είδους μεθοδεύσεις να εξαφανίσουν από την αγορά αποσταγμάτων εμάς, τους παραδοσιακούς "καζανάρηδες", που αντιπροσωπεύουμε μόλις το 10% του όγκου συναλλαγών, αλλά είμαστε 380.000 νοικοκυριά μικρών αμπελουργών/αγροτών και επιπλέον είμαστε οι μόνοι πραγματικοί θεματοφύλακες της αληθινής παραδοσιακής απόσταξης και οι μόνοι γνήσιοι και πραγματικοί φορείς της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του παραδοσιακού αποστάγματος. Η κυβέρνηση, με την απόφασή της και την εμμονή της σε αυτήν, εξυπηρετεί ξεκάθαρα τα συμφέροντα δέκα μεγάλων ποτοποιών, καταστρέφοντας δεκάδες χιλιάδες οικογένειες αμπελοκαλλιεργητών. Είμαστε στο σημείο μηδέν και η ανάκληση της απόφασης είναι μονόδρομος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ