Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσηλωμένη στην αποφασιστική προώθηση της ιδιωτικοποίησης της Ασφάλισης

Χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε και εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας σε συνέδριο για την επαγγελματική Ασφάλιση

Από την παρέμβαση συνδικάτων και φορέων κατά την έναρξη της φιέστας
Από την παρέμβαση συνδικάτων και φορέων κατά την έναρξη της φιέστας
Την προσήλωση της κυβέρνησης στην κλιμάκωση της διαχρονικής αντιασφαλιστικής επίθεσης, με αποφασιστική προώθηση της ιδιωτικοποίησης της Ασφάλισης, επιβεβαίωσε ξανά χτες, από το βήμα του 1ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης της Ελληνικής Ενωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ), ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης.

«Πιστεύαμε και πιστεύουμε στους 3 πυλώνες Ασφάλισης. Θέλουμε να ενισχύσουμε τον 2ο πυλώνα, τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης...», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, μπροστά σε εκπροσώπους τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών, χρηματιστές, διαχειριστές κεφαλαίων και στελέχη επαγγελματικών Ταμείων που απάρτιζαν το ακροατήριο του συνεδρίου.

Στο διά ταύτα, στους άμεσους στόχους του υπουργείου Εργασίας, μετά την ψήφιση του νόμου λαιμητόμου Κατρούγκαλου - Βρούτση, είναι, όπως ανέφερε ο υπουργός, η ψήφιση της σχετικής Οδηγίας της ΕΕ για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (2341/2016/ΕΕ), που ενισχύει τη λειτουργία τους στο πλαίσιο της ΕΕ, καθώς και η τροποποίηση και συμπλήρωση του νόμου 3029/2002, με τον οποίο θεσμοθετήθηκε η Επαγγελματική Ασφάλιση, ώστε να δοθούν νέα «κίνητρα» για την επέκτασή της, όπως π.χ. η μείωση της φορολογίας που απαιτούν οι άμεσα εμπλεκόμενοι.

Με τις γνωστές επιθέσεις στο ΚΚΕ και τα ταξικά συνδικάτα...

Εξίσου χαρακτηριστικό, άλλωστε, είναι ότι από την πρώτη στιγμή της ομιλίας του, ο Γ. Βρούτσης δεν έκρυψε την ενόχλησή του γιατί λίγο πριν είχε υποχρεωθεί να απαντήσει σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, το οποίο όπως είπε εκφράζει τη λογική «όλα να είναι δημόσια...» και «να μοιράζουμε Κοινωνική Ασφάλιση»!

Στη συνέχεια, καταφέρθηκε και κατά της αγωνιστικής παρέμβασης που έκαναν συνδικάτα νωρίτερα στο συνέδριο, αναφέροντας ότι «με συνθήματα και κραυγές, χωρίς διάλογο, επιχειρούν να δαιμονοποιήσουν ό,τι καλό πάει να δημιουργηθεί...»! Οπου βέβαια... «καλό» για την κυβέρνηση είναι η παράδοση των συντάξεων στον χρηματιστηριακό τζόγο, για την τόνωση της κεφαλαιαγοράς και της «ανάπτυξης», όπως πολλές φορές ακούστηκε στη διάρκεια των εργασιών.

«Μυρίζονται ψητό» και αξιώνουν επιπλέον «κίνητρα»

Στην ίδια κατεύθυνση ήταν η τοποθέτηση που έκανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA), Γκ. Μπερναντίνο, ο οποίος ισχυρίστηκε: «Αν δεν προχωρήσουμε σε αλλαγές, δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τη συνταξιοδοτική φτώχεια στο μέλλον. Χρειάζεται περισσότερη ελευθερία για το χτίσιμο των συντάξεων και ένα περισσότερο ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο. Ζητούμενο είναι η ευρεία συμμετοχή των εργαζομένων στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και ιδιαίτερα των ατόμων με χαμηλότερα εισοδήματα».

Αυτό που δεν είπε είναι ότι η «συνταξιοδοτική φτώχεια» δεν πέφτει από τον ουρανό, αλλά είναι αποτέλεσμα της αντιασφαλιστικής επίθεσης σε όλη την ΕΕ για την υπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Το ενδιαφέρον τους δεν είναι για τις συντάξεις του λαού, αλλά για το πώς τα διάφορα αρπακτικά της Ασφάλισης και των χρηματιστηρίων θα βρούνε νέα πεδία κερδοφορίας.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΑ, Χρ. Νούνης, το ενεργητικό των 23 Επαγγελματικών Ταμείων που έχουν δημιουργηθεί μέχρι τώρα, ανέρχεται στο 1,6 δισ. ευρώ και τα κεφάλαια αυτά αφορούν μόνο το 4,1% των απασχολούμενων, που σημαίνει ότι οι «επαγγελματίες» του χώρου «μυρίζονται ψητό», καθώς τα περιθώρια να «μαντρώσουν» μέσα στα Επαγγελματικά Ταμεία πολύ μεγαλύτερο αριθμό απασχολουμένων, χωρίς να υπάρχει καμία δέσμευση για το ύψος των συντάξεων που θα δώσουν, είναι πολύ μεγάλα.

Αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την πραγματική στόχευση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, που δεν είναι βέβαια η αύξηση του εισοδήματος των ασφαλισμένων, ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΑ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η τρέχουσα συγκυρία φαντάζει πρόσφορη λόγω και των εξαγγελθεισών επικείμενων σταδιακών μειώσεων των ασφαλιστικών εισφορών του 1ου πυλώνα, οι οποίες μπορούν να απελευθερώσουν και να κατευθύνουν εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων προς τους κεφαλαιοποιητικούς πυλώνες με την κατάλληλη ενημέρωση και επιπλέον στοχευμένη κινητροδότηση από την Πολιτεία».

Δηλαδή, ομολογούν ότι η μείωση των εισφορών είναι το μέσο για τη μεταφορά πόρων από το δημόσιο στο ιδιωτικό σύστημα, χωρίς βέβαια το τελευταίο να εγγυάται την απόδοση των συντάξεων...

Κινητοποίηση συνδικάτων και φορέων ενάντια στην προκλητική φιέστα

Ενάντια στη φιέστα, που στήθηκε για τη διαφήμιση και προώθηση της ιδιωτικής Ασφάλισης, συνδικάτα και μαζικοί φορείς πραγματοποίησαν αγωνιστική παρέμβαση κατά την έναρξή της, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην παράδοση της Ασφάλισης και της Υγείας των εργαζομένων και του λαού στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και του χρηματιστηριακού τζόγου.

Με το σύνθημα «Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο - λαιμητόμος Κατρούγκαλου - Βρούτση», διατράνωσαν την απόφασή τους να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, να μη μετατραπούν σε «εμπόρευμα» και «ρίσκο» στις αγορές και τα χρηματιστήρια.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης έγιναν παρεμβάσεις από τον Νίκο Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και τον Γιώργο Στεφανάκη, πρόεδρο του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ