Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Με ρατσιστικό παραλήρημα έδειξε τις κυβερνητικές προθέσεις απέναντι σε ομογενείς και μετανάστες εργάτες

Σε νέο αντεργατικό και ρατσιστικό παραλήρημα, με όλες τις αθλιότητες που αναμασούσαν και οι φασίστες της Χρυσής Αυγής, επιδόθηκε χτες ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, όταν κλήθηκε από τον βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστο Κατσώτη, να απαντήσει αν η κυβέρνηση, βάσει και των προεκλογικών δεσμεύσεων του πρωθυπουργού, θα καταργήσει την απαράδεκτη διάκριση στη χορήγηση σύνταξης σε βάρος των ομογενών και μεταναστών εργατών που δούλεψαν στην Ελλάδα.

Το νέο ντελίριο του υπουργού κατά τη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ δείχνει και ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στους εργάτες που, όπως ανέδειξε ο Χρ. Κατσώτης, «έχτισαν όλες τις υποδομές της χώρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το αεροδρόμιο, που σακατεύτηκαν στα έργα και τις υποδομές, αλλά και σε άλλους τομείς της οικονομίας, στον Τουρισμό και αλλού, και σε πολλούς από αυτούς με εργασία από το 1992 να τους χορηγείτε τελικά εθνική σύνταξη ψίχουλα».

Οπως ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ο νόμος Κατρούγκαλου, τον οποίο έρχεται να θωρακίσει σήμερα η ΝΔ, πέρα από τις μεγάλες ανατροπές στα δικαιώματα όλων των ασφαλισμένων, «εισάγει τη διάκριση για όσους δεν έχουν 40 έτη διαμονής στην Ελλάδα - συμπεριλαμβάνονται και οι ομογενείς βέβαια - για τους οποίους προεκλογικά ο σημερινός πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί για την απάλειψη αυτής της ρύθμισης».

Για παράδειγμα, σημείωσε ο Χρ. Κατσώτης, «ένας που καταθέτει αίτηση συνταξιοδότησης το 2017 με 15ετία και 25 έτη διαμονής στην Ελλάδα παίρνει σύνταξη εθνική 215,62 ευρώ, δηλαδή 129,38 ευρώ λιγότερα από αυτό που οι γενικοί όροι του Ασφαλιστικού προβλέπουν, δηλαδή τα 345 ευρώ».

Αντίστοιχα, «ένας εργαζόμενος που καταθέτει με 20ετία, το 2019, με 27 έτη στη χώρα μας, παίρνει 259 ευρώ, δηλαδή 124 ευρώ λιγότερα εθνική σύνταξη από τον ίδιο ασφαλισμένο που δούλευαν στον ίδιο χώρο, με τον ίδιο μισθό, τα ίδια χρόνια».

«Παρά τις υποσχέσεις, λοιπόν, για διόρθωση από τη ΝΔ, συνεχίζει να εφαρμόζει το άρθρο 7 του ν. 4387/2016, που δεσμευόταν ότι θα καταργούσε», ανέφερε ο Χρ. Κατσώτης και ρώτησε: «Προτίθεστε να καταργήσετε αυτήν τη διάκριση περί του χρόνου διαμονής του ασφαλισμένου στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως εθνικότητας και να διασφαλίσετε τις ίδιες προϋποθέσεις χορήγησης σύνταξης σε όλους;».

Νέο ντελίριο διαστρέβλωσης και ρατσισμού

Ο υπουργός, ωστόσο, αντί να δώσει σοβαρή απάντηση, άρχισε για μια ακόμα φορά να διαστρεβλώνει και να παραληρεί λέγοντας ότι το ΚΚΕ λέει «όλου του κόσμου οι κατατρεγμένοι, ελάτε στην Ελλάδα. Και σε αυτήν την Ελλάδα, οι Ελληνες φορολογούμενοι, οι Ελληνες πολίτες, μέσα από τον κόπο τους και τον ιδρώτα τους θα σας δίνουν σύνταξη», ότι «ο κ. Κατσώτης λέει, Ελληνα φορολογούμενε, πλήρωνε όποιον πρόσφυγα και μετανάστη έρθει στην Ελλάδα. Μοιράστε λεφτά», ή «θα μας δώσει κάποιο κράτος για να πληρώνουμε εθνική σύνταξη "για όλους", όπως λέτε;» κ.ο.κ.

Με τον ίδιο παραληρηματικό τρόπο απάντησε και όταν ο Χρ. Κατσώτης επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι αυτοί είναι κανονικά φορολογούμενοι και πληρώνουν όσα και όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας. «Γιατί, λοιπόν», ρώτησε ο Χρ. Κατσώτης, «λέτε ότι αυτός που φορολογείται και είναι Ελληνας πολίτης θα παίρνει την εθνική σύνταξη, αλλά αυτός που φορολογείται και δεν έχει σαράντα χρόνια διαμονής δεν θα πάρει την ίδια σύνταξη; Τι διάκριση είναι αυτή;».

Κάπου στο τέλος πια, ο υπουργός ανέφερε ότι «θα δούμε το κομμάτι των ομοεθνών μας» και συμπλήρωσε γενικόλογα ότι θα έρθει διάταξη σε άλλη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας. Αναφορά στο θέμα, προφανώς επιχειρώντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, έκανε αργότερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, μιλώντας και αυτός αόριστα για κάποια μείωση του προβλεπόμενου χρόνου διαμονής - παραπέμποντας δηλαδή σε διατήρηση της απαράδεκτης διάκρισης - με ρύθμιση που θα έρθει σε επόμενο νομοσχέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ