ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ
Σε ετοιμότητα για ολόπλευρη προστασία των μονοπωλίων

Σχέδια για την ολόπλευρη υπεράσπιση των μονοπωλίων, ώστε να μειωθεί η χασούρα τους από την πανδημία, προετοιμάζουν τα αστικά επιτελεία σε όλο τον πλανήτη. Χτες έγινε η τηλεδιάσκεψη του Γιούρογκρουπ (βλέπε σελ. 3) και οι συνεννοήσεις στην ΕΕ θα συνεχιστούν.

Την αυξανόμενη πίεση για τους ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης αναδεικνύουν και μια σειρά «αναπροσαρμογές» στη λειτουργία μεγάλων ομίλων: Η αυτοκινητοβιομηχανία «Ford» ανακοίνωσε ότι κλείνει προσωρινά μονάδα παραγωγής της στη Βαλένθια της Ισπανίας, μετά από εντοπισμό τριών κρουσμάτων στο προσωπικό. Η πολυεθνική «Nike» ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τα καταστήματά της στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Δυτική Ευρώπη, στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία μέχρι και τις 27 Μάρτη, «για να περιορίσουμε τη διασπορά του νέου κορονοϊού (Covid-19)». Ανοιχτά όμως θα παραμείνουν τα καταστήματα σε Νότια Κορέα, Ιαπωνία και μεγάλο μέρος της Κίνας.

Η διοίκηση στις «Σκανδιναβικές Αερογραμμές» (SAS - όπου μέτοχοι είναι επίσης τα κράτη της Σουηδίας και της Δανίας) ανακοίνωσε ότι στέλνει στο σπίτι το 90% των εργαζομένων (περίπου 10.000), χωρίς όμως διασφάλιση των μισθολογικών και άλλων δικαιωμάτων τους. Την προηγούμενη βδομάδα, και η αεροπορική «Norwegian» ανακοίνωσε 3.000 απολύσεις.

Ενδιαφέρον έχουν εκτιμήσεις για τον αντίκτυπο που θα υπάρξει στην αυτοκινητοβιομηχανία, κλάδο για τον οποίο αναλυτές πιστεύουν ότι θα χρειαστεί μια δεκαετία για να φτάσει ξανά στα προ πανδημίας μεγέθη, αναφέροντας βέβαια κι άλλες αιτίες (επέκταση ηλεκτροκίνησης, «εμπορικές συγκρούσεις» κ.λπ.). Σε κάθε περίπτωση, «περιμένουμε καταστροφή σε τμήματα της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας εξαιτίας του σοκ του ιού».

Το Σαββατοκύριακο, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε ξανά το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 1 μονάδα και σημείωσε ότι «οι επιπτώσεις του κορονοϊού θα επηρεάσουν την οικονομική δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα και θα υπάρξουν κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές».

Στο μεταξύ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα περιέγραψε ως «τολμηρά» τα μέτρα που ανακοινώνουν πολλές κεντρικές τράπεζες, ζητώντας «ενισχυμένη συντονισμένη δράση» για «να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και να διασφαλιστεί η σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας». Θύμισε επίσης ότι το ΔΝΤ είναι σε θέση να κινητοποιήσει χρηματοδότηση 1.000 δισ. δολαρίων.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, τα αστικά επιτελεία επιταχύνουν τα μέτρα που θα στείλουν το λογαριασμό της χασούρας στους εργαζόμενους.

Στη Γερμανία, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, πριν από συνάντηση με τις κυριότερες ενώσεις γερμανικών επιχειρήσεων και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, εμφανίστηκε ικανοποιημένη για το ότι η γερμανική Βουλή ενέκρινε με ταχύτητα ρεκόρ τις διευκολύνσεις για την επιβολή εκ περιτροπής εργασίας, «ένα πολύ σημαντικό βήμα για να στηριχθεί η οικονομία», με τον εκβιασμό ότι έτσι χρειάζεται να γίνει ώστε «να μη χαθούν θέσεις εργασίας».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εντονες οι επικρίσεις στην κυβερνητική πολιτική
  • Επιμένει στο σχέδιο «ανοσία της αγέλης» για τη διάχυση του κορονοϊού στον πληθυσμό αλλά προτείνει, χωρίς να επιβάλλει, κλείσιμο υπηρεσιών
  • Μεγάλη ανησυχία ότι ήδη έχει προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά με προβλέψεις για πολλές χιλιάδες νεκρούς

Εντονες οι επικρίσεις που δέχτηκε χτες η βρετανική κυβέρνηση

AP

Εντονες οι επικρίσεις που δέχτηκε χτες η βρετανική κυβέρνηση
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μέτρα καθησύχασης της αγωνίας του βρετανικού λαού μπροστά στην εξέλιξη της πανδημίας κορονοϊού αναζητεί η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, μετά τις έντονες επικρίσεις που προκάλεσε το αρχικό της σχέδιο να εκθέσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού στον κορονοϊό ώστε να επιτευχθεί η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης». Να εκτεθεί δηλαδή μεγάλο μέρος των πολιτών στην επιδημία ώστε να μειωθούν τα πιθανά κρούσματα τον επόμενο χειμώνα, ακόμη και εάν το «τίμημα» είναι να νοσήσουν εκατομμύρια και να πεθάνουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως μεγάλης ηλικίας.

Μάλιστα, ο Ρόμπερτ Ντίνγκγουολ, καθηγητής συμπεριφορικής κοινωνιολογίας, με ειδικότητα στη Δημόσια Υγεία στο Πανεπιστήμιο Nottingham Trent University και εκ των συμβούλων της βρετανικής κυβέρνησης για το θέμα της πανδημίας, την ...θεωρία εξόντωσης των πιο ηλικιωμένων επιχειρεί να την «ντύσει» και δήθεν ...επιστημονικά. Σε άρθρο του στον ιστότοπο «Χώρος Κοινωνικών Επιστημών» φτάνει ανάμεσα σε άλλα προκλητικά να πει: «Ποιος λέει πως είναι επιθυμητό να αποτραπεί ο κάθε θάνατος ανεξάρτητα από το κόστος;» ή ότι «η πνευμονία περιγραφόταν παλαιότερα σαν "ο φίλος του γέρου", τον καιρό που δεν είχαν ακόμη εφευρεθεί τα αντιβιοτικά». Στη συνέχεια στο ίδιο πνεύμα κορυφώνει την πρόκληση: «Ωστόσο, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πολλοί αδύναμοι γέροντες θα μπορούσαν να δουν τη λοίμωξη του Covid-19 σαν ένα σχετικά γαλήνιο τέλος, σε σύγκριση, φέρ' ειπείν, με το να παραμείνουν για πολλά χρόνια σε άνοια, ή σε σύγκριση με μερικούς καρκίνους». Και καταλήγει: «Η πρόταση να ενθαρρύνει η κυβέρνηση τη συζήτηση επ' αυτού του ζητήματος μέσα στις οικογένειες δεν αποτελεί ένα σχέδιο εξόντωσης των ηλικιωμένων αλλά ένα σχέδιο σεβασμού της αυτονομίας τους και του δικαιώματός τους να είναι οι ίδιοι που θα λάβουν τέτοιες αποφάσεις και όχι κάποιοι άλλοι για λογαριασμό τους».

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες βράδυ ο πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, εξακολούθησε να δίνει «έντονες συστάσεις» αντί να εφαρμόσει μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Ενθάρρυνε οικογένειες με τουλάχιστον ένα κρούσμα να καθίσουν σπίτι για 14 μέρες και προέτρεψε τις έγκυες, άτομα άνω των 70 ετών και διάφορες ευπαθείς ομάδες να περιορίσουν τις κινήσεις εκτός σπιτιού. Πρότεινε την τηλεργασία όπου είναι δυνατόν και απέφυγε να επιβάλει ρητώς την αναστολή λειτουργίας εστιατορίων, μπαρ, κινηματογράφων και εμπορικών κέντρων (ειδικά στο Λονδίνο όπου σημειώνονται τα περισσότερα κρούσματα!). Δεν απέκλεισε το μαζικό κλείσιμο σχολείων στο μέλλον λέγοντας ότι διάφορα μέτρα θα εφαρμοστούν «ανάλογα με τις εξελίξεις» και σε «διάφορα στάδια». Κατέστησε σαφές πάντως πως έχει βάλει προτεραιότητα τον περιορισμό των ήδη σοβαρών δυσμενών επιπτώσεων που προκαλεί στην οικονομία η διαδικασία του Brexit. Αναγκάστηκε δε να παραδεχθεί πως θα διαψευστεί η αρχική πρόβλεψη για ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας κατά 1,1% έως το τέλος του 2020...

Ειδικοί σύμβουλοι της κυβέρνησής του που ήταν παρόντες στη συνέντευξη Τύπου παραδέχθηκαν ότι οι εξετάσεις για εξακρίβωση των κρουσμάτων είναι απαραίτητες και ότι η πανδημία εξελίσσεται ταχύτατα, όμως και πάλι συνέστησαν αυτές να γίνονται «με μέτρο» και ανά περίπτωση.

Προβλέπουν πάνω από 531.000 νεκρούς!

Νωρίτερα είχε προκαλέσει σάλο η αποκάλυψη απόρρητης έκθεσης της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (ΡΗΕ) από την εφημερίδα «The Guardian», που προβλέπει πως η πανδημία στη Βρετανία θα κρατήσει έως την άνοιξη του 2021 και μπορεί να στείλει στα νοσοκομεία με βαριά συμπτώματα 7.900.000 άτομα! Μεταξύ άλλων οι συντάκτες της έκθεσης προβλέπουν πως μπορεί να νοσήσουν 4 στους 5 Βρετανούς και πως μέσα στους επόμενους 12 μήνες (δίχως αυστηρά μέτρα καραντίνας) θα προσβληθεί το 80% του πληθυσμού.

Εκτιμούν επίσης ότι το βρετανικό σύστημα Υγείας (NHS), που είναι ήδη στα όριά του λόγω πολυετών περικοπών σε προσωπικό και μέσα, αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε μαζικό αριθμό κρουσμάτων και ότι ούτε καν οι νοσηλευτές και οι γιατροί δεν θα μπορούν να υποβληθούν σε εξετάσεις για να εξακριβωθεί εάν έχουν προσβληθεί από τον Covid-19. Επιπλέον εκτιμούν ότι εάν το ποσοστό θνησιμότητας σταθεροποιηθεί στο 1% τότε αναμένονται τουλάχιστον 531.000 θανατηφόρα κρούσματα.

Μπροστά στην επικείμενη «καταιγίδα» η κυβέρνηση Τζόνσον ζήτησε από βαριές βιομηχανίες να αλλάξουν τη γραμμή παραγωγής, και αντί οχημάτων και όπλων, να ξεκινήσουν την κατασκευή συστημάτων υποβοήθησης της αναπνοής για το δημόσιο σύστημα Υγείας, επειδή στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν μόνο 5.000 τέτοια μηχανήματα για έναν πληθυσμό άνω των 66 εκατομμυρίων ανθρώπων!

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έως χτες το απόγευμα είχαν επιβεβαιωθεί 1.372 κρούσματα, εκ των οποίων τα 35 ήταν θανατηφόρα. Τα περισσότερα κρούσματα (πάνω από 1.000) εντοπίστηκαν στην Αγγλία και τα λιγότερα (λίγες δεκάδες) στη Βόρεια Ιρλανδία.

ΗΠΑ
Ο Τραμπ τάζει δισ. δολάρια στα μονοπώλια

Ο λαός εκτεθειμένος από τις ανεπάρκειες στις δημόσιες δομές Υγείας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στο κάδρο των επικείμενων σαρωτικών επιπτώσεων που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε από τις 13/4 τη χώρα σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», αποδεσμεύοντας σταδιακά 50 δισ. δολάρια σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες και οργανισμούς που έχουν αποδυναμωθεί.

Ανάμεσα στα άλλα, ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε διεύρυνση των εξουσιών ορισμένων υπηρεσιών των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικής Ασφάλειας. Παίνεψε τη «μοναδική» συνεργασία ιδιωτικών και δημόσιων μονοπωλίων με στόχο την παρασκευή ταχύτερων διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό Covid-19 (με πρωταγωνιστή την εταιρεία «Roche») καθώς και μελλοντικών εμβολίων, φαρμάκων. Επιπλέον, ανακοίνωσε πως θα αυξηθούν στον υπέρτατο βαθμό τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας σε πετρέλαιο.

Σε επίπεδο πολιτειών (μεταξύ αυτών Ν. Υόρκη και Καλιφόρνια) ανακοινώθηκαν το κλείσιμο όλων των σχολείων έως τις 20 Απρίλη, η αναστολή λειτουργίας εστιατορίων, καφέ, μπαρ κ.ά.

Ο σύμβουλος επί Οικονομικών Θεμάτων στον Λευκό Οίκο, Λάρι Κάντλου, ανακοίνωσε πως σχεδιάζεται να δοθούν και άλλα 800 δισ. δολάρια σε κάθε λογής μονοπώλια, σε μία προσπάθεια, όπως ισχυρίστηκε, να στηρίξει την αμερικανική οικονομία. Αφορμή στάθηκε η νέα πτώση στην αξία μετοχών στο Χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ, που σταμάτησε για 15 λεπτά μετά την υποχώρηση κατά 11,8% του δείκτη Dow Jones και κατά 11,7% του δείκτη Nasdaq.

Η γενικότερη ανησυχία πάντως από μεγάλο μέρος του λαού για την Υγεία ασκεί έντονες πιέσεις στις ομοσπονδιακές αρχές. Το Σάββατο ο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, επικεφαλής του ομοσπονδιακού Κέντρου CDC στις ΗΠΑ, αναγκάστηκε υπό την πίεση του Κογκρέσου να υποσχεθεί πως θα είναι σύντομα δωρεάν η εξέταση και η θεραπεία για τον Covid-19 όλων των Αμερικανών, ανεξαρτήτως εάν είναι ασφαλισμένοι ή όχι...

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ έως χτες νωρίς το απόγευμα ήταν πάνω από 3.480, εκ των οποίων τα 65 ήταν θανατηφόρα.

Παράλληλα, χτες, η γαλλική φαρμακοβιομηχανία «Sanofi» και η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «Regeneron» ξεκίνησαν κλινικές έρευνες για την αξιολόγηση του φαρμακευτικού σκευάσματος «Kezvara» με στόχο τη θεραπεία ασθενών από Covid-19. Το ίδιο 24ωρο (στο φόντο του διεθνούς σκληρού ανταγωνισμού μονοπωλίων στον τομέα Υγείας) ξεκίνησε στο Σιάτλ των ΗΠΑ, στο ίδρυμα Ερευνας της Υγείας, «Kaiser», η κλινική δοκιμή ενός εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως η έγκρισή του (αναλόγως των αποτελεσμάτων) θα καταστεί εφικτή μόνο μετά από ένα με ενάμιση χρόνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ