Τρίτη 17 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ
Σε ετοιμότητα για ολόπλευρη προστασία των μονοπωλίων

Σχέδια για την ολόπλευρη υπεράσπιση των μονοπωλίων, ώστε να μειωθεί η χασούρα τους από την πανδημία, προετοιμάζουν τα αστικά επιτελεία σε όλο τον πλανήτη. Χτες έγινε η τηλεδιάσκεψη του Γιούρογκρουπ (βλέπε σελ. 3) και οι συνεννοήσεις στην ΕΕ θα συνεχιστούν.

Την αυξανόμενη πίεση για τους ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης αναδεικνύουν και μια σειρά «αναπροσαρμογές» στη λειτουργία μεγάλων ομίλων: Η αυτοκινητοβιομηχανία «Ford» ανακοίνωσε ότι κλείνει προσωρινά μονάδα παραγωγής της στη Βαλένθια της Ισπανίας, μετά από εντοπισμό τριών κρουσμάτων στο προσωπικό. Η πολυεθνική «Nike» ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τα καταστήματά της στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Δυτική Ευρώπη, στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία μέχρι και τις 27 Μάρτη, «για να περιορίσουμε τη διασπορά του νέου κορονοϊού (Covid-19)». Ανοιχτά όμως θα παραμείνουν τα καταστήματα σε Νότια Κορέα, Ιαπωνία και μεγάλο μέρος της Κίνας.

Η διοίκηση στις «Σκανδιναβικές Αερογραμμές» (SAS - όπου μέτοχοι είναι επίσης τα κράτη της Σουηδίας και της Δανίας) ανακοίνωσε ότι στέλνει στο σπίτι το 90% των εργαζομένων (περίπου 10.000), χωρίς όμως διασφάλιση των μισθολογικών και άλλων δικαιωμάτων τους. Την προηγούμενη βδομάδα, και η αεροπορική «Norwegian» ανακοίνωσε 3.000 απολύσεις.

Ενδιαφέρον έχουν εκτιμήσεις για τον αντίκτυπο που θα υπάρξει στην αυτοκινητοβιομηχανία, κλάδο για τον οποίο αναλυτές πιστεύουν ότι θα χρειαστεί μια δεκαετία για να φτάσει ξανά στα προ πανδημίας μεγέθη, αναφέροντας βέβαια κι άλλες αιτίες (επέκταση ηλεκτροκίνησης, «εμπορικές συγκρούσεις» κ.λπ.). Σε κάθε περίπτωση, «περιμένουμε καταστροφή σε τμήματα της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας εξαιτίας του σοκ του ιού».

Το Σαββατοκύριακο, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε ξανά το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 1 μονάδα και σημείωσε ότι «οι επιπτώσεις του κορονοϊού θα επηρεάσουν την οικονομική δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα και θα υπάρξουν κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές».

Στο μεταξύ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα περιέγραψε ως «τολμηρά» τα μέτρα που ανακοινώνουν πολλές κεντρικές τράπεζες, ζητώντας «ενισχυμένη συντονισμένη δράση» για «να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και να διασφαλιστεί η σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας». Θύμισε επίσης ότι το ΔΝΤ είναι σε θέση να κινητοποιήσει χρηματοδότηση 1.000 δισ. δολαρίων.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, τα αστικά επιτελεία επιταχύνουν τα μέτρα που θα στείλουν το λογαριασμό της χασούρας στους εργαζόμενους.

Στη Γερμανία, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, πριν από συνάντηση με τις κυριότερες ενώσεις γερμανικών επιχειρήσεων και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, εμφανίστηκε ικανοποιημένη για το ότι η γερμανική Βουλή ενέκρινε με ταχύτητα ρεκόρ τις διευκολύνσεις για την επιβολή εκ περιτροπής εργασίας, «ένα πολύ σημαντικό βήμα για να στηριχθεί η οικονομία», με τον εκβιασμό ότι έτσι χρειάζεται να γίνει ώστε «να μη χαθούν θέσεις εργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ