Τρίτη 17 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Νέα δέσμη περιοριστικών προληπτικών μέτρων

Νέα δέσμη περιοριστικών προληπτικών μέτρων ανακοίνωσε η κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες, στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της ταχύτητας διάδοσης του νέου κορονοϊού, χωρίς βέβαια αυτό να αναιρεί το γεγονός ότι τα αναγκαία αυτά μέτρα μένουν σε μεγάλο βαθμό χωρίς αντίκρισμα όσο δεν λαμβάνονται άμεσα τα επείγοντα μέτρα για την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκαν τα εξής:

-- Η διακοπή των οδικών, θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, με εξαίρεση τη μεταφορά εμπορευμάτων και την είσοδο στη χώρα όσων έχουν ελληνική ιθαγένεια ή διαμένουν στην Ελλάδα. Η διακοπή και της ακτοπλοϊκής μεταφοράς από και προς Ιταλία για επιβάτες, ενώ συνεχίζεται η μεταφορά εμπορευμάτων. Η απαγόρευση της πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια. Η διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων με την Ισπανία.

-- Ολοι όσοι εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια, τίθενται σε υποχρεωτικό κατ' οίκον περιορισμό για 14 μέρες, με πρόβλεψη προστίμου για τις παραβάσεις και δειγματοληπτικούς ελέγχους για την τήρηση της καραντίνας.

-- Από σήμερα αναστέλλεται η εφαρμογή του δακτυλίου μέχρι το τέλος Απρίλη.

-- Αναστέλλεται για δύο βδομάδες η υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ.

-- Εφαρμογή επιπλέον νομικών συνεπειών για τους παραβάτες της εφαρμογής των κατεπειγόντων μέτρων αντιμετώπισης της διασποράς του κορονοϊού. Επιβολή προστίμων 5.000 ευρώ.

-- Οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί υποχρεούνται να μεταδίδουν ενημερωτικά μηνύματα διάρκειας έως ενός λεπτού για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Κλειστά τα εμπορικά από την Τετάρτη

Παραπέρα, από αύριο, Τετάρτη η κυβέρνηση επεκτείνει το μέτρο αναστολής λειτουργίας και στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου που έχουν συναλλαγές με το κοινό.

Εξαιρούνται τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ, ό,τι συνδέεται με την αλυσίδα τροφοδοσίας (φούρνοι, κρεοπωλεία, μανάβικα, μπακάλικα, μίνι μάρκετ κ.τ.λ.), τα πρατήρια καυσίμων, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι υπηρεσίες ταχυμεταφορών, συνεργεία αυτοκινήτων και καταστήματα σχετιζόμενα με επισκευές (π.χ. οπτικών ειδών, κινητής τηλεφωνίας κ.ά.), pet shop κ.ά. Το ηλεκτρονικό εμπόριο θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, διέψευσε χτες ως «φήμες» όσα «διακινούνται τις τελευταίες ώρες περί καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας», λέγοντας ότι «επιτείνουν τη σύγχυση και συνιστούν παραπληροφόρηση». Ωστόσο, στην πράξη δεν το απέκλεισε, λέγοντας πως «οποιαδήποτε αυστηροποίηση των μέτρων κι αν αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες, τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία δεν θα κλείσουν. Δεν κλείνουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ούτε πρατήρια καυσίμων».

Οπως υποστηρίζεται δε από πλευράς κυβέρνησης, για τον καλύτερο συντονισμό των αναγκαίων δράσεων, με απόφαση του πρωθυπουργού ανατέθηκαν οι αρμοδιότητες του συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ο μέχρι χτες γγ της, Ν. Χαρδαλιάς ορίστηκε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και θα αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό. Νέος γγ ανέλαβε ο μέχρι χτες εθνικός διοικητής Πολιτικής Προστασίας, πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Β. Παπαγεωργίου.

Καραντίνα σε χωριά στην Κοζάνη

Σε καραντίνα τέθηκαν τα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγάσια στο δήμο Βοΐου της Καστοριάς, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού. Η καραντίνα περιλαμβάνει απαγόρευση εισόδου - εξόδου στα δύο χωριά, ενώ προβλέπεται προσέγγιση συνεργείων των υπηρεσιών Υγείας και του δήμου για την τροφοδοσία των χωριών με τρόφιμα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Αντιπεριφέρεια, δήμοι και φορείς της Καστοριάς ζητούν λήψη μέτρων προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού στην Καστοριά, καθώς έχει πολύ υψηλότερα ποσοστά από τον πανελλαδικό μέσο όρο. Ζητούν επίσης πρόσληψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, καθώς ήδη έχουν σημειωθεί 2 θάνατοι και έχουν επιβεβαιωθεί τουλάχιστον 14 ακόμα κρούσματα, από τα οποία τα 7 αφορούν υγειονομικό προσωπικό του Νοσοκομείου Καστοριάς.

Μέτρα στα αεροδρόμια

Σε ό,τι αφορά τα αεροδρόμια, πέρα από τις προαναφερθείσες διακοπές πτήσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, οι κρίσιμες υπηρεσίες, δηλαδή ο Πύργος Ελέγχου και ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας, θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά για λόγους ασφαλείας, ενώ οι μη κρίσιμες υπηρεσίες θα λειτουργήσουν από σήμερα Τρίτη με το 50% του προσωπικού.

Οι εκκλησίες

Αργά χτες το βράδυ, με διαδικτυακή ανάρτησή του ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι «με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή».

Αντίστοιχα, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε ότι η αναστολή τέλεσης κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (από τις οποίες θα εξαιρούνται μόνο κηδείες, ταφικές εκδηλώσεις και ατομική προσευχή, με αυστηρά μέτρα προστασίας), θα ισχύει για το διάστημα από 16/3 έως και 30/3.

Νωρίτερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος είχε ανακοινώσει ότι αποφάσισε να ανασταλούν μεν λατρευτικές συνάξεις, καθημερινές λειτουργίες, γάμοι, βαπτίσεις κ.τ.λ., εκτός όμως των κυριακάτικων λειτουργιών, οι οποίες ανέφερε ότι θα τελούνταν κανονικά μεταξύ 7 και 8 το πρωί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ