Τρίτη 17 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΠΝΠ ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Μετατρέπει την επιδημία σε ευκαιρία για τους επιχειρηματικούς ομίλους!

Εξαιρέσεις από τις ειδικές άδειες και πλήθος αντεργατικών μέτρων στις επιχειρήσεις που μένουν ανοιχτές

Από τη διαμαρτυρία των συνδικάτων την περασμένη Παρασκευή στο υπουργείο Εργασίας
Από τη διαμαρτυρία των συνδικάτων την περασμένη Παρασκευή στο υπουργείο Εργασίας
Στην πεπατημένη της ενίσχυσης των επιχειρήσεων σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει τίποτα το συγκεκριμένο για την προστασία και στήριξη του εργατικού εισοδήματος, όπως και του εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, κινείται και η νέα ΠΝΠ που εκδόθηκε από την κυβέρνηση το περασμένο Σάββατο (14/3), στο σκέλος που αφορά τα μέτρα για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Οσον αφορά την άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς με παιδιά στην υποχρεωτική Εκπαίδευση, που έτσι και αλλιώς είναι προβληματική (σύμφωνα με τους ειδικούς δεν προβλέπονται κυρώσεις σε όσους εργοδότες δεν την δίνουν, δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις ευπαθείς ομάδες ή τους ελεύθερους επαγγελματίες), με την ΠΝΠ προβλέπονται και πρόσθετες εξαιρέσεις. Ετσι, σύμφωνα με όσα προβλέπει το άρθρο 14, μπορούν να τίθενται περιορισμοί στην παροχή της άδειας ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους που δουλεύουν σε επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών Ενέργειας και ύδρευσης, αλλά και σε επιχειρήσεις στον εφοδιασμό τροφίμων και φαρμάκων.

Κενή περιεχομένου - μέχρι στιγμής - είναι και η πρόβλεψη της ΠΝΠ (άρθρο 13) για τη θέσπιση ειδικού μηχανισμού στήριξης εργαζομένων σε επιχειρήσεις που η λειτουργία τους απαγορεύτηκε προσωρινά.

Δεν προβλέπει δηλαδή ούτε ποια θα είναι η στήριξη προς τους εργαζόμενους ούτε τις προϋποθέσεις και περιορίζεται μόνο στα «προκαταρκτικά», όπως: Η επιχείρηση υποχρεώνεται στην υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης προς το Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη», αντίστοιχη υπεύθυνη ατομική δήλωση πρέπει να γίνει και από τους ίδιους τους εργαζόμενους με όλα τα στοιχεία τους, τον τραπεζικό τους λογαριασμό (IBAN), προκειμένου να συμπεριληφθούν στον ειδικό μηχανισμό στήριξης κ.τ.λ. Μένει βέβαια να δούμε τι θα προβλέπει αυτός ο μηχανισμός και πώς θα εξασφαλιστούν οι εργατικοί μισθοί.

Από το μηχανισμό αυτόν εξαιρούνται έτσι κι αλλιώς όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως, όσοι εργαζόμενοι διατελούν σε πάσης φύσεως κανονική άδεια, όσοι εργάζονται ως προσωπικό ασφαλείας και όσοι η σχέση εργασίας τους δεν αναστέλλεται λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας της επιχείρησης.

Νέα μέτρα για υπερωρίες και Κυριακή αργία

Με τα άρθρα 15 και 16 δίνεται το πρόσχημα για παραπέρα ξεχαρβάλωμα και χτύπημα των ωραρίων εργασίας και της κυριακάτικης αργίας. Συγκεκριμένα, με το άρθρο 15 δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες (τουλάχιστον 6 μήνες) όχι μόνο να επιβάλουν μονομερώς υπερωριακή απασχόληση, αλλά να την επιβάλουν ακόμα και όταν έχουν εξαντλήσει τα «νομίμως προβλεπόμενα ανώτατα όρια υπερωριακής απασχόλησης» και μάλιστα χωρίς να υπάρχει προηγουμένως σχετική έγκριση του υπουργείου Εργασίας!

Με το άρθρο 16 δίνεται στις επιχειρήσεις παραγωγής, μεταφοράς και εφοδιασμού τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού το δικαίωμα να απασχολούν τους εργαζόμενους τις Κυριακές αλλά και τις αργίες!

Ο συνδυασμός των δύο αυτών άρθρων, χωρίς μάλιστα οι επιχειρήσεις να υποχρεώνονται σε προσλήψεις νέου προσωπικού ή απαγόρευση της μερικής απασχόλησης για το ίδιο χρονικό διάστημα, θα μετατρέψει τους συγκεκριμένους εργασιακούς χώρους σε «εργαστήρια υπερεκμετάλλευσης» και απόσπασης τεράστιων κερδών για τους ιδιοκτήτες τους.

Με το άρθρο 24, σε συνέχεια προηγούμενων νομοθετικών παρεμβάσεων, ανοίγει διάπλατα η πόρτα να παραδοθούν στους ιδιώτες επιχειρηματίες οι υπηρεσίες καθαριότητας, συλλογής και αποκομιδής των απορριμμάτων των ΟΤΑ.

Συγκεκριμένα προβλέπεται η ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, τουλάχιστον για 4 μήνες, χωρίς διαγωνισμούς αλλά με «απευθείας διαπραγμάτευση». Η απόφαση αυτή γίνεται ακόμα πιο εξοργιστική στο φόντο των εκατοντάδων και χιλιάδων απολύσεων που έγιναν το προηγούμενο διάστημα στους δήμους, με τη λήξη των συμβάσεων και την αποψίλωση των δήμων από το αναγκαίο προσωπικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ