Τρίτη 17 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εντονες οι επικρίσεις στην κυβερνητική πολιτική
  • Επιμένει στο σχέδιο «ανοσία της αγέλης» για τη διάχυση του κορονοϊού στον πληθυσμό αλλά προτείνει, χωρίς να επιβάλλει, κλείσιμο υπηρεσιών
  • Μεγάλη ανησυχία ότι ήδη έχει προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά με προβλέψεις για πολλές χιλιάδες νεκρούς

Εντονες οι επικρίσεις που δέχτηκε χτες η βρετανική κυβέρνηση

AP

Εντονες οι επικρίσεις που δέχτηκε χτες η βρετανική κυβέρνηση
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μέτρα καθησύχασης της αγωνίας του βρετανικού λαού μπροστά στην εξέλιξη της πανδημίας κορονοϊού αναζητεί η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, μετά τις έντονες επικρίσεις που προκάλεσε το αρχικό της σχέδιο να εκθέσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού στον κορονοϊό ώστε να επιτευχθεί η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης». Να εκτεθεί δηλαδή μεγάλο μέρος των πολιτών στην επιδημία ώστε να μειωθούν τα πιθανά κρούσματα τον επόμενο χειμώνα, ακόμη και εάν το «τίμημα» είναι να νοσήσουν εκατομμύρια και να πεθάνουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως μεγάλης ηλικίας.

Μάλιστα, ο Ρόμπερτ Ντίνγκγουολ, καθηγητής συμπεριφορικής κοινωνιολογίας, με ειδικότητα στη Δημόσια Υγεία στο Πανεπιστήμιο Nottingham Trent University και εκ των συμβούλων της βρετανικής κυβέρνησης για το θέμα της πανδημίας, την ...θεωρία εξόντωσης των πιο ηλικιωμένων επιχειρεί να την «ντύσει» και δήθεν ...επιστημονικά. Σε άρθρο του στον ιστότοπο «Χώρος Κοινωνικών Επιστημών» φτάνει ανάμεσα σε άλλα προκλητικά να πει: «Ποιος λέει πως είναι επιθυμητό να αποτραπεί ο κάθε θάνατος ανεξάρτητα από το κόστος;» ή ότι «η πνευμονία περιγραφόταν παλαιότερα σαν "ο φίλος του γέρου", τον καιρό που δεν είχαν ακόμη εφευρεθεί τα αντιβιοτικά». Στη συνέχεια στο ίδιο πνεύμα κορυφώνει την πρόκληση: «Ωστόσο, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πολλοί αδύναμοι γέροντες θα μπορούσαν να δουν τη λοίμωξη του Covid-19 σαν ένα σχετικά γαλήνιο τέλος, σε σύγκριση, φέρ' ειπείν, με το να παραμείνουν για πολλά χρόνια σε άνοια, ή σε σύγκριση με μερικούς καρκίνους». Και καταλήγει: «Η πρόταση να ενθαρρύνει η κυβέρνηση τη συζήτηση επ' αυτού του ζητήματος μέσα στις οικογένειες δεν αποτελεί ένα σχέδιο εξόντωσης των ηλικιωμένων αλλά ένα σχέδιο σεβασμού της αυτονομίας τους και του δικαιώματός τους να είναι οι ίδιοι που θα λάβουν τέτοιες αποφάσεις και όχι κάποιοι άλλοι για λογαριασμό τους».

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες βράδυ ο πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, εξακολούθησε να δίνει «έντονες συστάσεις» αντί να εφαρμόσει μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Ενθάρρυνε οικογένειες με τουλάχιστον ένα κρούσμα να καθίσουν σπίτι για 14 μέρες και προέτρεψε τις έγκυες, άτομα άνω των 70 ετών και διάφορες ευπαθείς ομάδες να περιορίσουν τις κινήσεις εκτός σπιτιού. Πρότεινε την τηλεργασία όπου είναι δυνατόν και απέφυγε να επιβάλει ρητώς την αναστολή λειτουργίας εστιατορίων, μπαρ, κινηματογράφων και εμπορικών κέντρων (ειδικά στο Λονδίνο όπου σημειώνονται τα περισσότερα κρούσματα!). Δεν απέκλεισε το μαζικό κλείσιμο σχολείων στο μέλλον λέγοντας ότι διάφορα μέτρα θα εφαρμοστούν «ανάλογα με τις εξελίξεις» και σε «διάφορα στάδια». Κατέστησε σαφές πάντως πως έχει βάλει προτεραιότητα τον περιορισμό των ήδη σοβαρών δυσμενών επιπτώσεων που προκαλεί στην οικονομία η διαδικασία του Brexit. Αναγκάστηκε δε να παραδεχθεί πως θα διαψευστεί η αρχική πρόβλεψη για ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας κατά 1,1% έως το τέλος του 2020...

Ειδικοί σύμβουλοι της κυβέρνησής του που ήταν παρόντες στη συνέντευξη Τύπου παραδέχθηκαν ότι οι εξετάσεις για εξακρίβωση των κρουσμάτων είναι απαραίτητες και ότι η πανδημία εξελίσσεται ταχύτατα, όμως και πάλι συνέστησαν αυτές να γίνονται «με μέτρο» και ανά περίπτωση.

Προβλέπουν πάνω από 531.000 νεκρούς!

Νωρίτερα είχε προκαλέσει σάλο η αποκάλυψη απόρρητης έκθεσης της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (ΡΗΕ) από την εφημερίδα «The Guardian», που προβλέπει πως η πανδημία στη Βρετανία θα κρατήσει έως την άνοιξη του 2021 και μπορεί να στείλει στα νοσοκομεία με βαριά συμπτώματα 7.900.000 άτομα! Μεταξύ άλλων οι συντάκτες της έκθεσης προβλέπουν πως μπορεί να νοσήσουν 4 στους 5 Βρετανούς και πως μέσα στους επόμενους 12 μήνες (δίχως αυστηρά μέτρα καραντίνας) θα προσβληθεί το 80% του πληθυσμού.

Εκτιμούν επίσης ότι το βρετανικό σύστημα Υγείας (NHS), που είναι ήδη στα όριά του λόγω πολυετών περικοπών σε προσωπικό και μέσα, αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε μαζικό αριθμό κρουσμάτων και ότι ούτε καν οι νοσηλευτές και οι γιατροί δεν θα μπορούν να υποβληθούν σε εξετάσεις για να εξακριβωθεί εάν έχουν προσβληθεί από τον Covid-19. Επιπλέον εκτιμούν ότι εάν το ποσοστό θνησιμότητας σταθεροποιηθεί στο 1% τότε αναμένονται τουλάχιστον 531.000 θανατηφόρα κρούσματα.

Μπροστά στην επικείμενη «καταιγίδα» η κυβέρνηση Τζόνσον ζήτησε από βαριές βιομηχανίες να αλλάξουν τη γραμμή παραγωγής, και αντί οχημάτων και όπλων, να ξεκινήσουν την κατασκευή συστημάτων υποβοήθησης της αναπνοής για το δημόσιο σύστημα Υγείας, επειδή στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν μόνο 5.000 τέτοια μηχανήματα για έναν πληθυσμό άνω των 66 εκατομμυρίων ανθρώπων!

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έως χτες το απόγευμα είχαν επιβεβαιωθεί 1.372 κρούσματα, εκ των οποίων τα 35 ήταν θανατηφόρα. Τα περισσότερα κρούσματα (πάνω από 1.000) εντοπίστηκαν στην Αγγλία και τα λιγότερα (λίγες δεκάδες) στη Βόρεια Ιρλανδία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο κριτικής οι ολιγωρίες της κυβέρνησης (2020-04-03 00:00:00.0)
Τα κρούσματα ξεπέρασαν διεθνώς τα 121.000 (2020-03-12 00:00:00.0)
Συνεδριάζει για την επιδημία από τον «Εμπολα» (2014-08-07 00:00:00.0)
«Αμαρτωλές» διαδρομές... δισ. και ουσιών (2013-08-04 00:00:00.0)
«Επιδημιολογική» έκρηξη του ΕΪΤΖ (2011-09-24 00:00:00.0)
Επανεμφάνιση των προεπαναστατικών ασθενειών (1997-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ