Κυριακή 16 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επανεμφάνιση των προεπαναστατικών ασθενειών

Η εξαφάνιση των λοιμωδών νόσων και η επανεμφάνισή τους μετά την ανατροπή

Η προεπαναστατική Ρωσία κατείχε την 1η θέση στην Ευρώπη στην εξάπλωση των μεταδοτικών ασθενειών. Ο πληθυσμός μαστιζόταν συνεχώς από επιδημίες ευλογιάς, χολέρας, πανούκλας, εντερικών μολύνσεων, εξανθηματικού τύφου, ελονοσίας κλπ.

Το 1912, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου 13 εκατ. άτομα είχαν προσβληθεί από επιδημικές ασθένειες. Προεπαναστατικά η παιδική θνησιμότητα ήταν 268,6 τοις χιλίοις, που έπεσε στα 27,9 τοις χιλίοις το 1974. Η γενική θνησιμότητα στην ΕΣΣΔ μειώθηκε σε 9,3 τοις χιλίοις από 29,1 τοις χιλίοις που ήταν το 1913.

Στις 10.4.1919 ο Β. Λένιν υπέγραψε Διάταγμα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της ευλογιάς. Με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό η ευλογιά εξαλείφτηκε τελείως το 1936 - 1937.

Στην εβδομηκοστή επέτειο της επανάστασης υπήρχε η εξής διαπίστωση: "Στην ΕΣΣΔ έχουν εξαλειφθεί ασθένειες όπως η πανώλη, η ευλογιά, οι παρασιτικοί τύφοι και άλλες επικίνδυνες μεταδοτικές αρρώστιες. Απαντώνται μόνο μεμονωμένες περιπτώσεις ελονοσίας, πολυομελίτιδας και διφθερίτιδας, ενώ μειώνεται συνέχεια η νοσηρότητα από άλλες μεταδοτικές ασθένειες".

Δραματική επάνοδοςτων λοιμωδών ασθενειών

Τον Απρίλη του 1996 - και ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας για την Υγεία - η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι η "κατάρρευση του κομμουνισμού το 1990 προκάλεσε επιδημία λοιμωδών νόσων, όπως η χολέρα και η διφθερίτιδα".

"Διαπιστώνουμε σήμερα, μία απίστευτη επανεμφάνιση λοιμωδών νόσων που πιστεύαμε ότι τις είχαμε υπερνικήσει", ανέφερε ο Jo Asvall, διευθυντής της ΠΟΥ στην Ευρώπη. Η χολέρα, η διφθερίτιδα, η φυματίωση και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως η σύφιλη, παρουσίασαν αύξηση στην Ανατολική Ευρώπη μετά τις οικονομικές και πολιτικές αναταραχές που προκάλεσε η κατάρρευση του κομμουνισμού, σύμφωνα με δημοσίευση στο "Infectious Disease Weekly". "Τα συστήματα υγείας ήταν κρατικά, με συνέπεια την κατάρρευση και των υπηρεσιών πρόληψης νοσημάτων, που ήταν ικανοποιητικού επιπέδου στην πρώην Σοβιετική Ενωση", έλεγε, τότε, ο Jo Asvall.

Τον Απρίλη του 1997,ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Μέρα Υγείας, σημείωνε ότι η ανάπτυξη του εμπορίου σε παγκόσμια κλίμακα - η "παγκοσμιοποίηση της οικονομίας" που λέει και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κ. Σημίτης - οι αλλαγές στην οικολογία και οι τεράστιες μετακινήσεις μεταναστών και προσφύγων, είναι οι κύριες αιτίες για την εξάπλωση των μολύνσεων στο σύγχρονο κόσμο. Ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε - χωρίς να κατονομάζει - ότι η επανεμφάνιση των λοιμωδών νόσων ήταν σε χώρες όπου καταστράφηκαν, εννοώντας τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Τηλεγραφήματα απελπισίας

Στη συνέχεια παραθέτουμε όσα μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο (ΑΠΕ) για τις λοιμώδεις ασθένειες το τελευταίο δίμηνο.

16.10.1997: Η σύφιλη, μια ασθένεια που είχε εξαφανιστεί από τη Βρετανία στις αρχές της δεκαετίας του '80, κάνει την επανεμφάνισή της στη χώρα αυτή μέσω ατόμων που είχαν σεξουαλικές σχέσεις με Ρώσους ή Ρωσίδες. Η έρευνα που έκαναν δύο Βρετανοί γιατροί έδειξε ότι ένα μέρος των ασθενών προσβλήθηκαν από σύφιλη στη διάρκεια ταξιδιών τους στην πρώην Σοβιετική Ενωση. Επιπλέον, αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των εκδιδομένων γυναικών από τη Ρωσία που καταφεύγουν για θεραπεία σε βρετανικά ιατρεία. Από τις αρχές της δεκαετίας του '90, τα κρούσματα σύφιλης στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες έχουν 15πλασιαστεί μεταξύ των ενηλίκων και 20πλασιαστεί μεταξύ των παιδιών. Μεταξύ του 1995 και του 1996, τα κρούσματα σύφιλης αυξήθηκαν κατά 60%.

17.10.1997: Περίπου 2,2 εκατομμύρια Ρώσοι πάσχουν από φυματίωση και ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ. Επικαλούμενο αξιωματούχους του υπουργείου Υγείας, το πρακτορείο ανέφερε ότι ο αριθμός των προσβεβλημένων από τη νόσο Ρώσων ήταν κατά τέσσερις φορές υψηλότερος το πρώτο τετράμηνο του 1997 από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 1996. Το ποσοστό της αύξησης στα παιδιά υπολογίζεται στο 11%.

Από τις αρχές του χρόνου υπολογίζεται πως ο αριθμός των Ρώσων που προσβλήθηκαν από τη νόσο, που συνήθως σχετίζεται με τη φτώχεια και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο, έχει ξεπεράσει τις 19.000, ανέφερε το πρακτορείο. Ο πληθυσμός της Ρωσίας ανέρχεται σε περίπου 150 εκατομμύρια κατοίκους.

19.10.1997: Επιδημία αιμορραγικού πυρετού έχει ξεσπάσει στη Δημοκρατία της Βακχιρίας, στη Ρωσία, προκαλώντας το θάνατο 20 ανθρώπων, όπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ. Η μετάδοση του ιού έχει στείλει δεκάδες άτομα στο νοσοκομείο, εκ των οποίων τα 18 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ