Κυριακή 16 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να γίνουμε γενιά της αντεπίθεσης

Μήνυμα του Κεντρικού Συμβουλίου προς τους νέους και τις νέες, για την επέτειο της εξέγερσης του Νοέμβρη 1973

"Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί σταθμό και σύμβολο στην ιστορία του λαού και της νεολαίας, δείγμα της ανυπότακτης, ανατρεπτικής και βαθιά δημοκρατικής στάσης του, που χάραξε ανεξίτηλα και βαθιά σημάδια στον αγώνα ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης, της εξάρτησης και της συντήρησης.

Χιλιάδες ήταν οι φοιτητές και οι εργάτες που, εκείνες τις μέρες του Νοέμβρη του '73, αναμετρήθηκαν θαρραλέα με τα ανδρείκελα της αμερικανοστήρικτης χούντας.

Δεν ήταν μια τυφλή και τυχαία αντίδραση κάποιων λίγων αγανακτισμένων της εποχής.

Το Πολυτεχνείο ήταν άλλη μια απόδειξη πως όταν η νεολαία συμπαρατάσσεται και αγωνίζεται με το λαό, μπορεί να μεγαλουργεί. Τα συνθήματα - αιτήματα που κυριάρχησαν "ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ", "ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ - Εξω οι Αμερικάνοι και το ΝΑΤΟ",δεν έμειναν μόνο στην επιφάνεια και τις συνθήκες τρομοκρατίας και καταπίεσης από το καθεστώς της δικτατορίας.

Ηταν μια γνήσια λαϊκή και νεανική εξέγερση, που είχε ως στόχο και απαίτηση μια άλλη πορεία για τον τόπο, κόντρα στις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου, των ιμπεριαλιστών και των ντόπιων τοποτηρητών τους.

Αμφισβήτησε την τάξη πραγμάτων της εποχής και διεκδίκησε συνολική ανατροπή της.

Δεν ήρθε από το πουθενά και δεν έγινε τυχαία.

Συνέχεια των αδικαίωτων αγώνων

Χωρίς τη μακρόχρονη και επίμονη αντιστασιακή δράση, το Πολυτεχνείο του '73 δε θα είχε πραγματοποιηθεί. Η εξέγερση ήταν αποτέλεσμα μιας έντονης ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης, μέσα από την οποία δικαιώθηκε η αντιδικτατορική - αντιιμπεριαλιστική πολιτική και δράση της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Η πίστη του ΚΚΕ στη μαζική λαϊκή αντίσταση και δράση νίκησε την ηττοπάθεια και το συμβιβασμό.

Στο Πολυτεχνείο το '73 συνεχίστηκαν οι αδικαίωτοι αγώνες της ηρωικής αντίστασης του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, της θρυλικής ΕΠΟΝ. Του ένδοξου Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Των δεκάδων χιλιάδων νεκρών ηρώων, εκτελεσμένων, φυλακισμένων και εξόριστων για το δίκιο, την ανεξαρτησία και τη λευτεριά, για το σοσιαλισμό.

Και σήμερα ίδιος ο αντίπαλος

Είκοσι τέσσερα χρόνια μετά και είμαστε αντιμέτωποι με τον ίδιο αντίπαλο.

Σήμερα οι κάθε λογής καλοθελητές, μπορεί να αλλάξανε πρόσωπο, όμως οι στόχοι και οι επιδιώξεις τους παραμένουν το ίδιο αντιδραστικοί και αντιλαϊκοί. Η χώρα μας μετατρέπεται όλο και περισσότερο σεευρω-προτεκτοράτο, υπό την υψηλή κυριαρχία των ευρωατλαντικών "συμμάχων".

  • Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες ετοιμάζουν τη νέα λεηλασία στα δικαιώματα και τις τσέπες των εργαζομένων, με τις πλάτες των ντόπιων "ευρω -απολογητών".
  • Οι λαοί και η νεολαία της περιοχής μας απειλούνται καθημερινά από την ιμπεριαλιστική τάξη των πολέμων.
Επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματα

Είκοσι τέσσερα χρόνια μετά, το Ψωμί - η Παιδεία - η Ελευθερία είναι στο στόχαστρο και πάλι.

Η "εκσυγχρονιστική" κυβέρνηση Σημίτη, πιστός παπαγάλος των εντολών του πολυεθνικού κεφαλαίου και του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, οργανώνει και εντείνει την επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματά μας.

  • Προωθεί τη διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου.
  • Υπονομεύει τη φιλία και την ειρήνη στην περιοχή των Βαλκανίων, στέλνοντας στρατό στη Βοσνία και την Αλβανία για να χτυπήσει τους αγωνιζόμενους λαούς τους.
  • Καταργεί το δικαίωμα των νέων για δωρεάν δημόσια παιδεία, προωθώντας την πλήρη ιδιωτικοποίησή της και αποσυνδέοντας το πτυχίο από τα επαγγελματικά δικαιώματα.
  • Προωθεί την κατάργηση του δικαιώματος για σταθερή δουλιά, καταργεί το 8ωρο, υπονομεύει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των νέων εργαζομένων, στέλνει τους νέους σε προγράμματα διά βίου κατάρτισης ανέργων, για δουλιές του ποδαριού.
  • Οξύνει το πρόβλημα της ανεργίας, με την πολιτική της μείωσης του αγροτικού πληθυσμού, της εξόντωσης των μικρών επιχειρήσεων, της υπονόμευσης της βιομηχανικής παραγωγής και του ξεπουλήματος των ΔΕΚΟ στο μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο.
  • Εντείνει την επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού με το φακέλωμα της συνθήκης ΣΕΝΓΚΕΝ και τις αναφορές περί "εσωτερικού" εχθρού, εννοώντας σαφώς το λαϊκό κίνημα και τη δράση του, που θα δυναμώσει κάτω από το βάρος της αντιλαϊκής πολιτικής της.
Μόνος δρόμος η ανειρήνευτη πάλη

Σήμερα τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τα αιτήματα και ο προσανατολισμός τους, γίνονται πιο επιτακτικά για τη λύση τους. Ο μόνος δρόμος που ανοίγεται μπροστά μας είναι ο δρόμος της ανειρήνευτης πάλης με την πολιτική της υποτέλειας και του συμβιβασμού, όπου μας καλούν οι κλέφτες των ονείρων και των δικαιωμάτων μας.

Οι νέοι κομμουνιστές δηλώνουμε ότι δε θα κάνουμε πίσω. Πιστοί στους αγώνες και τα όνειρα των ηρώων του Πολυτεχνείου, θα συνεχίσουμε την πάλη για τη δικαίωση και την τελική νίκη.

Καλούμε τους νέους:

  • Να στείλουν το μήνυμα της αντεπίθεσης στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.
  • Να ενώσουν τους αγώνες τους με τους αγώνες της εργατικής τάξης και όλου του λαού.
  • Να έρθουν μαζί μας, στην ΚΝΕ, με το ΚΚΕ στην πάλη για το σοσιαλισμό".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ