Κυριακή 16 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε αδιέξοδο οι αγροτικές καλλιέργειες

Ολες οι αγροτικές καλλιέργειες βρίσκονται μπρος σε δραματικά αδιέξοδα, εξαιτίας των καταστροφικών μέτρων της ΕΕ που πάρθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη των ελληνικών κυβερνήσεων, στα πλαίσια της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ. Τα πράγματα έρχεται να χειροτερεύσουν οι προτάσεις της "Ατζέντα 2000" του νέου γύρου συζητήσεων που γίνονται για την Παγκόσμια Αγορά Εμπορίου (ΠΟΕ) δηλαδή της πρώην ΓΚΑΤΤ.

Μπρος σε αυτές τις καταστροφικές εξελίξεις οι αγρότες διεκδικούν αγωνιστικά μια σειρά αιτημάτων, για τη σωτηρία των αγροτικών καλλιεργειών, τα οποία παρουσιάζονται συμπυκνωμένα στη συνέχεια:

Βαμβάκι

Να δοθεί στους παραγωγούς φέτος η ελάχιστη τιμή που καθόρισε η Ευρωπαϊκή Ενωση και που ανέρχεται στις 314,6 δρχ/κιλό, χωρίς παρακρατήσεις από πρόστιμα συνυπευθυνότητας. Επιστροφή του ΦΠΑ από το 1990 και μετά, που παρακρατήθηκε παράνομα επί της συνυπευθυνότητας και δεν αποδόθηκε στους παραγωγούς. Να δοθούν τα χρήματα που οφείλουν διαπιστωμένα και ονομαστικά οι εκκοκκιστές στους παραγωγούς, σύμφωνα με το παράρτημα Β και για τις χρονικές περιόδους που ίσχυε. Ολες οι προσαυξήσεις από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά(υγρασία, ξένες ύλες κλπ.) να τις ωφελούνται οι αγρότες γιατί αυτοί παράγουν το καλής ποιότητας βαμβάκι και η προσαύξηση από το κυτίο να μην προσαυξάνει το τελικό βάρος. Κατάργηση του καταστροφικού κανονισμού, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ελλειμματική και κάνει εισαγωγές από τρίτες χώρες στο ύψος του 70% των αναγκών της. Καθορισμός τιμής στο ύψος της τιμής στόχου της ΕΕ (331 δρχ./ κιλό).

Καπνά

Αμεση κατάργηση του καταστροφικού κανονισμού που επέβαλαν οι πολυεθνικές και απελευθέρωση της καλλιέργειας από περιορισμούς - ποσοστώσεις - πρόστιμα - ατομικά συμβόλαια κλπ. Καθορισμός τιμών με βάση το πραγματικό κόστος και την ιδιαιτερότητα της καλλιέργειας, που παράγεται σε ορεινές και προβληματικές περιοχές. Καταβολή του 4% των εσόδων του κράτους από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καπνού (δηλαδή 18 δισ.) για εφάπαξ ενίσχυση σε όλους τους μικροκαλλιεργητές καπνού και που η παραγωγή τους δεν υπερβαίνει τα 4.000 κιλά ανατολικού τύπου και τα 7.000 κιλά αμερικανικού τύπου. Αμεση εξόφληση των παραγωγών από τις δύο εταιρίες ΑΤΙΚ Α. Ε. και ΟΔΕΤΤΗ ΠΕΤΡΙΔΗ Α. Ε.

Λάδι

Κρατική στήριξη της ελαιοκαλλιέργειας, με συνδυασμό μέτρων εθνικού χαρακτήρα και ενίσχυσης των εξαγωγών. Για φέτος που η παραγωγή είναι υψηλή και τα πρόστιμα μεγάλα, η κυβέρνηση να αναλάβει το όποιο κόστος αυτών των προστίμων, στην κατεύθυνση της πλήρους κατάργησης. Αύξηση των τιμών παρέμβασης στο ύψος που να εγγυώνται ότι οι εμπορικές τιμές θα φτάσουν στην αξία των τελευταίων χρόνων δηλαδή 1000 δρχ./κιλό.

Τεύτλα

Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα απαράδεκτα μέτρα που αποφάσισε για την τευτλοκαλλιέργεια και να σταματήσει η παρακράτηση των προστίμων (25.000 δρχ. ανά στρέμμα) για όσους έκαναν υπέρβαση. Πολιτική στήριξης και ανάπτυξης της τευτλοκαλλιέργειας, με ταυτόχρονο περιορισμό εισαγωγών ζάχαρης στη χώρα μας. Απόρριψη της πολιτικής ξεπουλήματος των εργοστασίων ζάχαρης στο μεγάλο κεφάλαιο και της πώλησης των μετοχών στο χρηματιστήριο.

Δημητριακά

Πλήρη απελευθέρωση της καλλιέργειας από τα εξοντωτικά πρόστιμα - συνυπευθυνότητες - ποσοστώσεις κλπ. που επιβάλλουν οι πολυεθνικές διαμέσου της κυβέρνησης και της ΕΕ. Στήριξη, με συγκεκριμένα μέτρα, της καλλιέργειας και του μεταποιητικού τομέα από την κυβέρνηση στη βάση της ανάπτυξής της. Τιμή με βάση το κόστος και ένα λογικό κέρδος.

Αμπελοοινικά

Στήριξη με συγκεκριμένα μέτρα και κίνητρα των συνεταιρισμών και των συνεταιριστικών εργοστασίων για συγκέντρωση, τυποποίηση, οινοποίηση, εμπορία της παραγωγής. Να σταματήσουν τα προγράμματα ξεριζώματος των αμπελώνων με το"δόλωμα" της ενίσχυσης. Να απορρίψει η κυβέρνηση την τροποποίηση του κανονισμού στην κατεύθυνση προσθήκης ζάχαρης στο κρασί όπως απαιτούν οι πολυεθνικές.

Βιομηχανική ντομάτα
Να καταργηθούν οι ποσοστώσεις και μέχρι να γίνει αυτό να περάσουν στην ευθύνη των συνεταιρισμών και ενώσεων, για να σταματήσει η ασυδοσία των ντοματοβιομηχάνων. Να αποδοθούν στους παραγωγούς τα χρήματα που αναγράφονται στα τιμολόγια παράδοσης του προϊόντος με ευθύνη της κυβέρνησης και των μηχανισμών του κράτους. Κατάργηση του καθεστώτος των ομάδων παραγωγών με ταυτόχρονη ενίσχυση και ουσιαστική στήριξη των συνεταιρισμών.Οπωροκηπευτικά

Κατάργηση του νέου κανονισμού για τα οπωροκηπευτικά. Στήριξη των συνεταιρισμών, για να παίξουν το ρόλο τους στην προστασία των μικρομεσαίων παραγωγών. Εμπόδιση με κάθε τρόπο των εισαγωγών ομοειδών προϊόντων και ενίσχυση των εξαγωγών μας.

Κτηνοτροφία

Με τις μεγάλες μειώσεις στις κοινοτικές επιδοτήσεις ανά ζώο (αιγοπρόβατα), καθώς και με τις εξευτελιστικές τιμές στο γάλα, τη γενικότερη ακρίβεια στις προμήθειες, η κατάσταση για χιλιάδες κτηνοτρόφους γίνεται απελπιστική.

Τα κυρίαρχα αιτήματα που θέτουν οι κτηνοτρόφοι είναι: Η συνολική ενίσχυση(επιλέξιμα συν εξισωτικές αποζημιώσεις) να είναι 12.000 δρχ. ανά ζώο. Τιμές στο γάλα: Πρόβειο 320, γίδινο 210, αγελαδινό 160. Να αποσυρθεί αμέσως η εγκύκλιος της Αγροτικής Τράπεζας που αναφέρεται ακόμα και σε κατασχέσεις περιουσιών των κτηνοτρόφων, εξαιτίας των χρεών τους. Να σταματήσουν τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας σε αγελαδινό γάλα. Αμεσα να αυξηθεί η ποσόστωση στο ύψος των αναγκών της χώρας μας και στην κατεύθυνση κατάργησης των ποσοστώσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Θύματα» πολιτικών... (2003-09-16 00:00:00.0)
Διεκδικούμε με τον αγώνα... (2001-11-15 00:00:00.0)
Στους χαμένους και οι αγρότες (2001-04-01 00:00:00.0)
Τιμωρούνται γιατί... παράγουν (2000-09-16 00:00:00.0)
Νέο ευρωπρόστιμο στο αγελαδινό γάλα (1998-12-18 00:00:00.0)
ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ ΚΑΙ (1996-02-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ