Κυριακή 16 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι αγώνες της αγροτιάς θα συνεχιστούν

Σήμερα όλο και περισσότεροι αγρότες συνειδητοποιούν πως η "ρίζα του κακού" για την άσχημη κατάστασή τους, βρίσκεται στις πολιτικές υποταγής στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που κυριαρχούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς. Αντιλαμβάνονται από την ίδια τους την πείρα πως τόσο η κυβέρνηση όσο και τα κόμματα που δηλώνουν πίστη στα "Ευρωπαϊκά ιδεώδη" λειτουργούν ως σύγχρονοι και καλά εκπαιδευμένοι μηχανισμοίυποδούλωσης της αγροτιάς και της κοινής γνώμης γενικότερα, στα στρατηγικά σχέδια αυτών των μεγάλων συμφερόντων.

Είναι τόσο χτυπητές οι αντιθέσεις και τόσο χοντροκομμένες οι πολιτικές τους σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας της αγροτιάς που ακόμα και φανατικοί μέχρι χτες οπαδοί τους και οπαδοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρνούνται, τουλάχιστον δημόσια, να υπερασπιστούν τη σκοπιμότητα αυτής της πολιτικής.

Δεν είναι τυχαίο που κατά τη διάρκεια των μεγάλων και ηρωικών κινητοποιήσεων του περασμένου χειμώνα, η σύγκρουση μεταξύ της αγροτιάς και της κυβέρνησης μεταφέρθηκε ακριβώς σε αυτό το σημείο της υποταγής και όχι στις πολιτικές της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου. Σύγκρουση που ανάγκασε τους υμνητές της ΕΕ να "μιλήσουν" πιο καθαρά και πιο ωμά για το "πού το πάνε" και τι επιφυλάσσουν στους αγρότες και στο λαό συνολικά.

Ταυτόχρονα, όμως, τους ανάγκασε να θέσουν σε κίνηση έναν τεράστιο μηχανισμό "σωφρονισμού" της αγροτιάς και του λαού στα "ρεαλιστικά δεδομένα" της "σύγχρονης κοινωνίας", που οι επικοινωνιολόγοι του ΠΑΣΟΚ και οι άλλοι εκσυγχρονιστές και Ευρωπαϊστές επεξεργάστηκαν για τους αγρότες και το λαό! Ετσι, λοιπόν, το "παραμύθι" του εκσυγχρονισμού άλλαξε και στη θέση του εμφανίστηκε ένα πογκρόμ με δίκες και καταδίκες δεκάδων χιλιάδων αγροτών, οι απειλές για δήμευση περιουσιών, οι εκβιασμοί σε αγρότες που χρωστάνε στις τράπεζες, οι απειλές σε αγωνιστές κλπ.

Παράλληλα με την ωμή τρομοκρατία έθεσαν σε κίνηση και την προπαγανδιστική μηχανή συσκότιση της αλήθειας και εγκλωβισμού της αγροτιάς και του λαού συνολικότερα με τα ψευτοδιλήμματα του μονόδρομου - της παγκοσμιοποίησης - του ανταγωνισμού κλπ. διανθισμένα πάντα με μπόλικο αντικομμουνισμό.

Είναι φανερό πως η συνεχιζόμενη διαπάλη και η σύγκρουση ανάμεσα στο αγροτικό κίνημα και τις πολιτικές της κυβέρνησης και των άλλων "ευρωπαϊστών" παίρνει εκ των πραγμάτων νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Αποκαλύπτεται περισσότερο το πολιτικό ζήτημα, οι ταξικές επιλογές των κομμάτων και η ανάγκη αλλαγής αυτών των πολιτικών συσχετισμών που θα ξεμπλοκάρουν τα πράγματα υπέρ του αγροτικού κινήματος.

Ενας τέτοιος προβληματισμός μέσα στην αγροτιά πρέπει να ενισχυθεί και να βαθύνει ακόμα περισσότερο. Προϋπόθεση για αυτό αποτελεί η συνέχιση των αγώνων. Αγώνες που θα δώσουν την ευκαιρία στους αγρότες να ξεκαθαρίσουν ακόμα περισσότερο τον πραγματικό ρόλο των κομμάτων.

Αυτή η προοπτική των αγώνων της αγροτιάς είναι που τρομάζει όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά και την ηγεσία της ΝΔ, η οποία, διαισθανόμενη τον κίνδυνο της αποκάλυψης της πλήρους ταύτισης της πολιτικής της μ' αυτήν της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, προσπαθεί με ελιγμούς να "απορροφήσει" τους ογκούμενους αγροτικούς αγώνες σε αντι - ΠΑΣΟΚ κατεύθυνση. Ετσι χρησιμοποιεί την ελεγχόμενη από την ίδια, τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, της ΣΥΔΑΣΕ, για υπονόμευση της ενωτικής πάλης της αγροτιάς, ευνουχίζει τους αγώνες, δυσφημίζοντας τις οξυμένες μορφές πάλης, όπως οι αποκλεισμοί των δρόμων.

Πολύ περισσότερο ο ΣΥΝ, παρ' όλο που είναι σχεδόν ανύπαρκτος στους αγρότες, επενδύει με πολιτικές κεντρικές παρεμβάσεις στην αγωνία των αγροτών για το μέλλον, εκβιάζοντάς τους να "προσαρμοστούν" γρήγορα στις πολιτικές της ΕΕ και να εγκαταλείψουν τους αναχρονιστικούς αγώνες που τους προτείνει το ΚΚΕ.

Το ΔΗΚΚΙ παρ' όλο που και αυτό είναι σχεδόν ανύπαρκτο σε οργανωμένη βάση μέσα στους αγρότες, προσπαθεί να ψαρέψει δυσαρεστημένους με γενικότερες διακηρύξεις υπέρ των αγροτών χωρίς να αποκαλύπτει τη "ρίζα του κακού" και τον τρόπο αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης.

Παρ' όλες τις δυσκολίες από τους όψιμους φίλους και τους φανερούς ή κρυφούς εχθρούς το αγροτικό κίνημα είναι σε θέση, να αναπτύξει νέους πιο αποφασιστικούς και ποιοτικά πιο πολιτικοποιημένους αγώνες. Εχει συσσωρευτεί αρκετή εμπειρία στους αγρότες και έχουν κατακτηθεί νέοι τρόποι οργάνωσής του καθώς και αρκετά προχωρημένο περιεχόμενο και πλαίσιο δράσης, καθώς και μορφές πάλης.

Οσοι Τσουκάτηδες και αν επιστρατευτούν ενάντια στο αγροτικό κίνημα, δεν πρόκειται να το γονατίσουν ούτε να το εγκλωβίσουν σε ακίνδυνα γι' αυτό μονοπάτια. Ηδη αρκετές συντονιστικές επιτροπές και ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων που τιμούν την εμπιστοσύνη των αγροτών, βρίσκονται σε φάση οργάνωσης νέου κύκλου αγροτικών κινητοποιήσεων. Η αγανάκτηση της αγροτιάς θα εκφραστεί σε οργανωμένους και πιο πολιτικοποιημένους αγώνες, γιατί αποτελούν τη μόνη διέξοδο στην πολιτική συρρίκνωσης και υποταγής στο μεγάλο κεφάλαιο.

Ταυτόχρονα, η ανάγκη ανεύρεσης συμμάχων στο δύσκολο αγώνα που διεξάγουν οι αγρότες, ωριμάζει στη συνείδησή τους την ιδέα της από κοινού με τους εργάτες, τους ΕΒΕ, τη νεολαία αντιμετώπισης αυτής της πολιτικής. Ωριμάζει την ιδέα της δημιουργίας του ενιαίου μετώπου δράσης αγροτών - εργατών - ΕΒΕ για να γίνει πανίσχυρος και νικηφόρος ο αγώνας τους.

Το ΚΚΕ και τα στελέχη του που βρίσκονται μέσα στους αγώνες της αγροτιάς μιλάνε ανοιχτά και καθαρά γι' αυτήν την αναγκαιότητα. Με τη στάση τους και τη δράση τους καταρρίπτουν μύθους και προκαταλήψεις ενάντια στο ΚΚΕ και εδραιώνουν έστω και βασανιστικά στη συνείδησή της αγροτιάς την ανάγκη αποφασιστικής ενίσχυσης του ΚΚΕ για να λυθούν ουσιαστικά και ριζικά τα χρόνια και οξυμένα προβλήματά τους.

Γιώργος ΝΤΑΦΟΥΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ