Κυριακή 16 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αυξάνονται μόνο το κόστος παραγωγής και τα χρέη

Τα υπέρογκα χρέη, το υψηλό κόστος παραγωγής, τα ανύπαρκτα έργα υποδομής και η έλλειψη πολιτικής σχεδιασμού και επενδύσεων στον αγροτικό τομέα, καθώς και ο ληστρικός νόμος για το νέο ΟΓΑ και η επιχείρηση ιδιωτικοποίησης των γεωργικών ασφαλίσεων είναι ένα μέρος των μεγάλων προβλημάτων που ταλανίζουν τους αγρότες και για τα οποία απαιτούνται άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις.

Το πρόβλημα των χρεών έχει εξαπλωθεί στην πλειοψηφία των αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρας και οι διαστάσεις του είναι τέτοιες που αποκλείεται να τις αντιμετωπίσουν από μόνοι τους οι αγρότες. Τα χρέη, που ξεπερνούν τα 400 δισ. δραχμές, συσσωρεύτηκαν εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής των κυβερνήσεων και του τοκογλυφικού συστήματος της ΑΤΕ. Να σημειωθεί ότι το αρχικό κεφάλαιο των δανείων έχει εξοφληθεί πολλές φορές από τους αγρότες, αλλά πάλι εξακολουθούν να παραμένουν χρεωμένοι.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι διεκδικούν να διαγραφούν οι τόκοι υπερημερίας και τα 2/3 των συμβατικών τόκων και τα υπόλοιπα να εξοφληθούν με τους όρους μεσοπρόθεσμων δανείων και επιτόκιο όχι μεγαλύτερο του διπλάσιου του πληθωρισμού. Επίσης ζητούν μείωση των επιτοκίων κάτω του διπλάσιου του πληθωρισμού και κατάργηση των τόκων υπερημερίας.

Η λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής είναι το μόνιμο ζητούμενο των αγροτών. Για να γίνουν ανταγωνιστικά τα αγροτικά προϊόντα, χρειάζεται ανάλογη πολιτική της κυβέρνησης σε έργα υποδομής (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά), με το κόστος στην ενέργεια (πετρέλαιο, ηλεκτρισμό), φυτοφάρμακα, μηχανήματα κ. ά.

Για τη μείωση κόστους

Τα αιτήματά τους για τη μείωση του κόστους είναι:

  • Πετρέλαιο σε τιμές τράνζιτ, όπως το παίρνουν οι εφοπλιστές και ηλεκτρικό ρεύμα να δοθεί στο ύψος τις τιμής που δίνεται στην ΠΕΣΙΝΕ.
  • Μείωση του ΦΠΑ στο 8% για τα μέσα και εφόδια και αύξηση στην επιστροφή ΦΠΑ στο 6% για τα φυτικά προϊόντα και 7% στα ζωικά.
  • Πάταξη της αισχροκέρδειας και έλεγχος στον τόπο παραγωγής των τιμών, μέσων και εφοδίων που παράγουν οι βιομήχανοι - μεγαλέμποροι, πολυεθνικές και προμηθεύουν τους αγρότες.
  • Ουσιαστική πολιτική στήριξης των συνεταιριστικών οργανώσεων για να παρεμβαίνουν στην αγορά αγροτικών προϊόντων και εφοδίων.
  • Εργα υποδομής: Αχελώος - Κάρλα - υπηρεσίες - ερευνητικά κέντρα κ. ά.
  • Σχεδιαζόμενη πολιτική στήριξης και ενθάρρυνσης της οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης και των συνεταιρισμών.
Για τον ΟΓΑ και τις γεωργικές ασφαλίσεις

Για τον νέο ΟΓΑ οι αγρότες έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για μια ωμή κυβερνητική επέλαση στις τσέπες τους, αφού θα τους αρπάζει πολλαπλάσιες εισφορές απ' ό,τι σήμερα και θα τους δώσει αρκετά μικρότερη σύνταξη και υποβαθμισμένη περίθαλψη. Στα αιτήματα των αγροτών, απαιτείται να αποσυρθεί ο νόμος για το νέο κλάδο ασφάλισης και να ισχύσει το υπάρχον σύστημα με το διπλασιασμό των σημερινών συντάξεων ως άμεσο μέτρο, με στόχο σύντομα να φτάσει στην κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ.

Ακόμα για το θέμα των γεωργικών ασφαλίσεων και της καταβολής των αποζημιώσεων, οι αγρότες ζητούν να μην ισχύσει η αύξηση κατά 50% της εισφοράς στον ΕΛΓΑ, που επέβαλε η κυβέρνηση και μην περάσει το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Γεωργίας για την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ, το οποίο εισάγει το καθεστώς της ανταποδοτικότητας και της ιδιωτικοποίησης.Δηλαδή για να πάρει ο αγρότης αποζημίωση από τις καταστροφές, θα πρέπει να πληρώνει υπέρογκα ποσά, όπως γίνεται με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Επίσης ζητούν να αναλάβει το κράτος την οικονομική στήριξη του ΕΛΓΑ (όπως υποχρεούται από το νόμο) για να δοθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες σύμφωνα με τις πραγματικές καταστροφές στις καλλιέργειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ