Κυριακή 16 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καμιά επανάπαυση

H κυβέρνηση, με τις τελευταίες ανακοινώσεις που αφορούν την Κοινωνική Ασφάλιση, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει εργαζόμενους και συνταξιούχους. Λέει λοιπόν:

1) "Δε θα εφαρμοστεί ο Νόμος 2084/92 για τις επικουρικές συντάξεις και θα επανεξεταστεί η συνταξιοδότηση με 35ετία και 10.500 ένσημα".

Η κυβέρνηση επιχειρεί ξανά να κοροϊδέψει. Οταν ήταν αντιπολίτευση έλεγε ότι θα καταργήσει τους νόμους της ΝΔ που, εκτός από τα παραπάνω, περιλαμβάνουν νεοεισερχόμενους κτλ. Δεν το έκανε όμως και ούτε πρόκειται να το κάνει, αν δεν υπάρξει μεγάλη αντίσταση, γιατί έχει την ίδια πολιτική με τη ΝΔ. Οι αναλογιστικές μελέτες για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων ετοιμάζονται, αλλά στριμώχνονται και από την αντίδραση των εργαζομένων. Θέλουν να αποκοιμίσουν τους εργαζόμενους, δημιουργώντας την εντύπωση ότι κάτι κινείται με το "διάλογο", ώστε μέσα από τα δύο πακέτα "διαλόγου" να σαρώσουν την κοινωνική ασφάλιση και με τη σφραγίδα της ΓΣΕΕ. Τα παραπέμπουν λοιπόν στον "κοινωνικό διάλογο", αθετώντας την υπόσχεση για κατάργησή τους. Η συμμετοχή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ σε ένα τέτοιο διάλογο - φιάσκο θα είναι τραγική. Οταν σε κοροϊδεύουν δύο και τρεις φορές με την ίδια υπόσχεση, αποδείχνεται ότι συνειδητά παίζεις το παιχνίδι τους.

Είναι καθαρό ότι στόχος τους είναι το πετσόκομμα των συντάξιμων αποδοχών κύριας και επικουρικής ασφάλισης, έτσι ώστε και οι δύο μαζί να φτάσουν στο 80% (60% κύρια + 20% επικουρική). Αυτό σε πρώτη φάση και στη δεύτερη φάση να είναι και οι δύο μαζί στο 60%. Αυτές είναι οι επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αυτό λέει η έκθεση του γνωστού Σπράου. ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥΣ.

2) Ανακοίνωσε ο υπουργός ότι "θα αυξηθεί το όριο συντάξιμων αποδοχών στο οποίο γίνονται κρατήσεις από 100 σε 120.000". Τι συμβαίνει λοιπόν;

Με το Νόμο της ΝΔ γίνονται κρατήσεις σε αποδοχές πάνω από 100.000 δραχμές. Η διάταξη έληγε στις 31/12/97 και θα σταματούσαν οι κρατήσεις. Αντί λοιπόν να απολογείται που συνεχίζει την πολιτική της ΝΔ, κοκορεύεται ότι τώρα οι κρατήσεις θα γίνονται σε αποδοχές πάνω από 120.000. Μεγάλη "γενναιοδωρία", ενώ είναι γνωστό ότι στον προϋπολογισμό του ΙΚΑ αναμένεται αύξηση των εσόδων του ΙΚΑ από τις κρατήσεις στους συνταξιούχους του.

3) "Το ΕΚΑΣ, ανακοίνωσαν, θα δίνεται από το 60ό έτος".

Θα επαναλάβουμε, σε ό,τι αφορά αυτό, για μια φορά ακόμα ότι η κυβέρνηση κάνει κοινωνική πολιτική με... ξένα κόλλυβα, δεν αποδίδει στο ΙΚΑ και στο ΤΕΒΕ τα χρήματα που λέει ότι ξοδεύει αυτή για τα ΕΚΑΣ. Από στοιχεία που παρουσιάζει ο τελευταίος απολογισμός του ΙΚΑ φαίνεται ότι οι κυβερνήσεις που έχουν περάσει από το 1977-1997 χρωστάνε στο ΙΚΑ πάνω από 854 δισ. δραχμές. Δεν αποδίδουν δηλαδή στο ΙΚΑ εξαγγελίες που κάνουν οι ίδιοι και πληρώνουν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί και έχουν το θράσος να μιλάνε για ελλείμματα.

Αφού λοιπόν δεν έχουν να χάσουν τίποτα - αλλά ίσως να κλέψουν ψήφους ενόψει δημοτικών εκλογών και μάλιστα με το αζημίωτο - κάνουν ανακοινώσεις. Εξαγγέλλουν τα ΕΚΑΣ από τα 60 για να εμφανίσουν πιο... ανθρώπινη την ταξική αντιλαϊκή επιλογή τους για τις αυξήσεις - "ντροπή" 2-2,5% στους συνταξιούχους το 1998.

Σκόπιμα κρύβουν από τους εργαζόμενους ότι απώτερος στόχος είναι η αντικατάσταση των κατώτερων ορίων σύνταξης - επειδή λένε είναι μεγάλα - από τα ΕΚΑΣ. Επιδιώκουν, με την εισαγωγή των ΕΚΑΣ, να εναρμονιστεί η χώρα μας με τις δύο συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το 1992 περί "εξασφάλισης ελαχίστου εισοδήματος"...

Οι στόχοι αυτοί είναι γνωστοί στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Αντί να επαίρεται γιατί παραπέμπονται στο "διάλογο" κατακτήσεις μας, όφειλε να προετοιμάζει την αντίσταση των εργαζομένων και όχι να στρώνει το τραπέζι, για το πρώτο πακέτο, για τον πρώτο γύρο. ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ. Τους κρατάει όμως η αντίδραση των εργαζομένων, το επικείμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ, οι δημοτικές εκλογές. ΚΑΜΙΑ ΕΠΑΝΑΠΑΥΣΗ ΟΜΩΣ, τέρμα στις αυταπάτες, κάθε εργαζόμενος, κάθε σωματείο ΤΩΡΑ πρέπει να υπερασπίσει και όλοι μαζί να διευρύνουμε τις κατακτήσεις μας.

Θωμάς ΚΑΚΚΑΒΑΣ

Μέλος του ΔΣ του ΙΚΑ, ως εκπρόσωπος των εργαζομένων


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ