Κυριακή 16 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Θα μπορούσε να είναι αγωνιστικό βήμα

Σε λίγες μέρες, τέσσερις για την ακρίβεια, ξεκινούν οι εργασίες του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας(ΚΕΔΚΕ). "Θα" περίμενε κανείς, ο εύλογος χρόνος πριν την έναρξή του να συνοδεύεται από διεργασίες για την όσο το δυνατόν καλύτερη ενασχόληση με τα σοβαρά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό, κατ' αρχήν "θα" μπορούσε να δρομολογηθεί με την έγκαιρη δημοσιοποίηση του απολογισμού δράσης του ανώτατου οργάνου του θεσμού και των εισηγήσεων που θα παρουσιαστούν στο συνέδριό του. Κάτι που με τη σειρά του "θα" εγγυόταν ένα μίνιμουμ έστω πλαίσιο ζητημάτων και την κατά συνέπεια παροχή της ευχέρειας επεξεργασίας του από τους αιρετούς.

Ολα τα παραπάνω, που αποτελούν μια ελάχιστη προϋπόθεση - απαίτηση γι' αυτό που λέγεται Συνέδριο Αυτοδιοίκησης, "κατάντησαν" να αποτελούν ζητούμενα. Η ηγεσία της Ενωσης, στο δρόμο της άλωσης των συνεδρίων που χάραξε ήδη από πέρσι - με την ένταξη αυτών σε εκθέσεις προϊόντων ιδιωτικών εταιριών, με την αναγωγή της "συνεργασίας με την κυβέρνηση" σε πολιτική δράση, με την παραγωγή ψηφισμάτων συναίνεσης στην επίθεση κατά του θεσμού, συνοδευόμενα από ορισμένα διεκδικητικά, και μόνο στα χαρτιά, αιτήματα, ως μεθόδου απόσπασης της ψήφου των αιρετών - συνεχίζει το ίδιο ακάθεκτη και καταστροφική. Και το ίδιο ανενδοίαστα καταλήγει κανείς στην ερμηνεία πως τα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ εξαντλούνται στην προλείανση του εδάφους γι' αυτά που στη συνέχεια θα νομοθετήσει η κυβέρνηση.

Ομως, όσο δεδομένη είναι η στάση που θα κρατήσει η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ στο συνέδριό της, τόσο αποκαλυπτική ενδέχεται να είναι αυτή των αιρετών, του λεκανοπεδίου της Αττικής, τουλάχιστον. Μια γεύση αυτής δόθηκε, την προηγούμενη βδομάδα, σε ημερίδα της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ). Εκεί καταγγέλθηκε η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ για αδράνεια και συμβιβαστική πολιτική. Ανακοινώθηκε η ανάγκη αγωνιστικής, διεκδικητικής στα προβλήματα του θεσμού δράσης, κατεύθυνση που θα υπερασπιστεί η ΤΕΔΚΝΑ μέσα στο συνέδριο, αλλά και έξω, αν χρειαστεί, με κινητοποίηση. Αναδείχτηκε, η συνειδητοποίηση από τους αιρετούς - ανεξάρτητα κομματικών τοποθετήσεων - των μεθοδεύσεων για αποδυνάμωση της όποιας αυτονομίας και λαϊκότητας του θεσμού.

Υπό το βάρος, λοιπόν, της παραπάνω απόφασης της ΤΕΔΚΝΑ, θα κληθεί η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ να ασκήσει το ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ενα ρόλο που αντανακλάται στην "αγαστή συνεργασία" που, κατά καιρούς, έχει δηλωθεί από τον πρόεδρο της Ενωσης και προσδιορίζει ταυτόχρονα τη δράση της: Στην αποδοχή της "ανάγκης" να συμβάλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πρόγραμμα σύγκλισης, χαρίζοντας 10 δισ. δραχμές από τους πόρους. Στην αποδοχή της πρόσθετης επιβάρυνσης του θεσμού από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Στη συμφωνία με τον "Καποδίστρια" ως "σημαντική μεταρρύθμιση". Στη συμμόρφωση με την κυβερνητική επιταγή να λειτουργήσουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως μηχανισμοί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Στην απομάκρυνση, τέλος, από τον πολίτη και τις ανάγκες του και στη μετατροπή των αιρετών σε υπαλλήλους του συστήματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλη μία εκδρομή; (2000-10-26 00:00:00.0)
Σε τακτικό συνέδριο η απόφαση για την κατανομή των πόρων (2000-05-07 00:00:00.0)
Ζητούν αναβολή του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ (2000-04-21 00:00:00.0)
ΚΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ (1997-11-20 00:00:00.0)
Θα τολμήσουν τελικά; (1996-11-10 00:00:00.0)
"Προσκύνημα" στο Μέγαρο και την κυβερνητική πολιτική (1996-11-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ