Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Αλλη μία εκδρομή;

Ημερίδα ενόψει του συνεδρίου, στην Κω, πραγματοποίησε χτες η ΤΕΔΚΝΑ. Διαμαρτυρίες για τις κυβερνητικές κατευθύνσεις

Με έντονες αντιδράσεις για τον υποτιθέμενο «διάλογο» που ξεκινά η κυβέρνηση για αλλαγές στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), με «χλιαρή» όμως τη βούληση για ουσιαστική αντίδραση σε επιλογές που θίγουν το ρόλο του θεσμού, προσέρχονται οι αιρετοί της Αττικής στο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, στις 2 - 5 του Νοέμβρη, στην Κω.

Αυτό φάνηκε χτες, τουλάχιστον, στην ημερίδα της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), με στόχο την προετοιμασία ενόψει του συνεδρίου και τον καθορισμό της στάσης της κατά τις εργασίες του. Η περιορισμένη συμμετοχή αιρετών (δεν ήταν παραπάνω από τους μισούς) ήταν απαγορευτική για τη λήψη κάποιας απόφασης ή διαμόρφωσης στάσης, κάτι που θα γίνει στην Κω, όπου θα συνεδριάσει το όργανο. Είναι, όμως, ένα δείγμα της συμπεριφοράς της ΤΑ, σε μια κρίσιμη για το ρόλο της περίοδο, καθώς η κυβέρνηση, με το πρόσχημα του διαλόγου και με σύμμαχο την ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, προχωρεί στον αφανισμό της. Αυτό συμβαίνει με διάφορες ενέργειες, αλλά κυρίως - και στο σημείο αυτό στάθηκαν οι αιρετοί στη χτεσινή συνεδρίαση - με το δραστικό περιορισμό των οικονομικών της.

Η φράση του δημάρχου Περάματος, Γ. Πατσιλινάκου, προς τους αιρετούς, πως «βρισκόμαστε σε τακτική υποχώρηση», δυστυχώς επιβεβαιώθηκε, καθώς η πρότασή του και άλλων, για κινητοποιήσεις, σκόνταψε στο σαθρό επιχείρημα όσων επικαλέστηκαν την ανάγκη να διαφυλαχτεί «η ενότητα» της Αυτοδιοίκησης, που υποτίθεται πως κινδυνεύει αν αποφασιστούν αγώνες (!) και κυρίως στην έλλειψη βούλησης για ανοιχτή σύγκρουση με την ΚΕΔΚΕ, η οποία καταγγέλθηκε από πολλούς πως δεν προωθεί καν την υλοποίηση αποφάσεων προηγούμενων συνεδρίων.

Απειλούνται οι ΚΑΠ

Στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ προσέρχονται και πάλι απροετοίμαστοι οι αιρετοί, αφού η ηγεσία της Ενωσης δεν υλοποίησε τη δέσμευσή της να παρουσιάσει συγκεκριμένη εισήγηση για τα θέματά του (οικονομικά και θεσμικά), προδιαγράφοντας έτσι τον εκδρομικό χαρακτήρα του. Οπως δε δέχτηκε την πρόταση της ΤΕΔΚΝΑ, το επικείμενο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ να αφορά μόνο την κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) και το τακτικό να μεταφερθεί για την άνοιξη. Σε ό,τι αφορά την κατανομή των ΚΑΠ, η ΤΕΔΚΝΑ έχει συντάξει μια μελέτη, η οποία θα αποτελέσει βάση συζήτησης. Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ, Γ. Μαστοράκος, διευκρίνισε πως οι όποιες συζητήσεις ξεκινούν από τη μη διαπραγμάτευση του νόμου που θεσμοθετεί τους ΚΑΠ.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση μεθοδεύει την κατάργηση των ΚΑΠ - όπως διαφαίνεται στις προτάσεις της για το «διάλογο», τις οποίες μετέφερε στους αιρετούς ο πρώην δήμαρχος Ταύρου, Π. Βακαλόπουλος: «Η οικονομική αυτοτέλεια της ΤΑ και η απαγκίστρωσή της από το κεντρικό κράτος προϋποθέτει την ενίσχυση των ίδιων πόρων της, μας λέει η υπουργός», σημείωσε ο Π. Βακαλόπουλος, για να καταγγείλει πως σε λίγα χρόνια δε θα υπάρχει ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μάλιστα, η κυβέρνηση στοχεύει όχι μόνο στην κατάργηση των ΚΑΠ, αλλά και στη μη απόδοση όσων χρημάτων - μιλάμε για 1,2 τρισ. δραχμές - έχουν κλαπεί από τους δήμους, από το '90 μέχρι σήμερα. «Ξεχάστε τα» ήταν η απάντηση της υπουργού Εσωτερικών σε σχετική νύξη από την ΤΕΔΚΝΑ. Στο μεταξύ, η κλοπή συνεχίζεται. Οπως είπε χαρακτηριστικά η δημοτική σύμβουλος Νίκαιας, Β. Νικολαΐδου, η κυβέρνηση δεν έχει βάλει δραχμή στο Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ), για τη στήριξη, υποτίθεται, του «Καποδίστρια». Αντίθετα, το ΕΠΤΑ στηρίζουν οι ίδιοι οι δήμοι, στο οποίο κατατίθεται μέρος των ΚΑΠ που εισπράττουν. «Μας κοροϊδεύουν», ήταν η φράση της Β. Νικολαΐδου που ακούστηκε κι από άλλα χείλη στην αίθουσα.

Μένει να δούμε αν η κοροϊδία που βιώνουν οι αιρετοί θα μεταλλαχτεί σε ουσιαστική αντίδραση, καθώς «με ευχολόγια δεν κάνουμε τίποτα», όπως είπε ο Γ. Πατσιλινάκος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ