Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Το έπος του '40

(Μέσα από τον ξένο Τύπο)

Ηηρωική και σθεναρή αντίσταση του ελληνικού λαού στο Αλβανικό Μέτωπο, το '40, κατέδειξε και τις ιστορικές καταβολές μας για την ελευθερία και την ανεξαρτησία.

Ο Μάριο Τσέρβι, δημοσιογράφος από την Ιταλία, γράφει στις πρώτες εικόνες από το μέτωπο: «Τα χιόνια και η λάσπη στα βουνά της Αλβανίας! Κάτω από το άσπρο σάβανο ξεφύτρωναν κορμιά σκοτωμένων, κράνη, παγούρια, ψοφίμια μουλαριών, το σάπιο φύλλο χαρτιού, που πάνω του ξεχώριζαν ακόμα ίχνη γραφής κανενός γράμματος στις οικογένειες. Αποσπάσματα δυσανάγνωστα. Φράσεις άναρθρες. Κομμάτια χαρτιού ματωμένα».

Η «Χέραλντ Τρίμπιουν» στις 10/11/40 έγραφε: «Το πάλαι μεγαλείον της Ρώμης κατέπεσεν μέχρι σημείου, ώστε να σημαίνη παλληκαριές και φοβέρες εναντίον εκείνων τους οποίους δεν επερίμεναν να κτυπήσουν από πίσω. Αλλά οι Ελληνες την ώραν αυτήν, αν και ολιγώτεροι και με πτωχόν εφοδιασμόν, του νεώτερου μηχανικού πολέμου, ενθυμούνται και υπερασπίζονται την Ελλάδα της δόξης. Η ιδική μας άποψις είναι πως ο,τιδήποτε και αν συμβεί, η Ελλάς στέκεται ένα φωτεινόν σημείον μέσα εις το σκότος. Ουδέποτε δυσκολώτερον έργον ανελήφθη και εξετελέσθη τόσο προθύμως, όσον η σημερινή εκστρατεία υπό των Ελλήνων στρατιωτών».

Η εφημερίδα «Τάιμς Χέραλντ» στις 20/11/40 γράφει: «Οιαδήποτε και αν είναι η τύχη της Ελλάδος μέχρις ότου συντριβή ο φασισμός, οι Ελληνες εκέρδισαν ήδη τον αιώνιον σεβασμόν και θαυμασμόν όλων εκείνων που πιστεύουν εις τα ιδεώδη της ελευθερίας. Οι συνέπειες του ηρωισμού των παιδιών της Ελλάδος θα αποδειχθούν, χωρίς αμφιβολία, κοσμοϊστορικής σημασίας».

Το αμερικανικό περιοδικό «Theatre Arts», διά του ανταποκριτή του, Burnett Hershen, έγραφε: «Ω, Αμερική! Πού είναι το θάρρος εκείνο που σε διήγειρε διά να αγωνισθής διά τα ίδια ιδεώδη επί του ιδίου εδάφους; Μας δίδεται ευκαιρία σήμερα να πληρώσωμε μέρος του χρέους προς την Ελλάδα, διότι δεν θα ημπορέσομε ποτέ να το πληρώσωμε ολόκληρον».

Οπολεμικός ανταποκριτής του BBC έλεγε: «Εάν, παρά την τρομοκρατίαν των δικτατόρων-Γερμανοϊταλών, ο κόσμος εχρειάζετο ένα ξύπνημα διά να πεισθή, ότι το δίκαιο δύναται να δημιουργήση δύναμιν, οι Ελληνες έδωσαν ένα υπέροχον σάλπισμα διά μίαν τοιαύτην αφύπνισιν εις τα εκατομμύρια των σκλαβωμένων λαών. Εκείνο που προκαλεί τον εξαιρετικόν θαυμασμόν δεν είναι τόσον η νίκη την οποία κατήγαγε η χώρα, η μικρά χώρα εναντίον ισχυρού και πολύ μεγαλυτέρου εχθρού, αλλά το ηθικόν του ελληνικού λαού. Πουθενά δεν είδα πιο περιχαρείς στρατιώτας».

Και ο πολεμικός ανταποκριτής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Αμερικής: «Η μικρά Ελλάς έδωσε θάρρος εις τους τρομοκρατημένους λαούς και δεν αποκλείεται να είναι ο ηρωισμός της μικράς αυτής χώρας η αρχή του τέλους του φασισμού. Οι ελληνικές νίκες έχουν παντού μεγίστην επίδρασιν. Οι Ελληνες, με τη γενναιότητά τους, ίσως αλλάξουν την όψιν του πολέμου, ίσως γίνουν η αφορμή να συντριβούν τα όνειρα των φασιστών. Στους Ελληνες ανήκει κάθε τιμή» (Raymond swing 3.11.40).

Το ανοιχτό γράμμα του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ, Νίκου Ζαχαριάδη, στις 31.10.40, προς το λαό της Ελλάδας ήταν ένα σάλπισμα, ένα προσκλητήριο για εθνικό εγερτήριο: «Ο λαός της Ελλάδας διεξάγει σήμερα έναν πόλεμο εθνικοαπελευθερωτικό ενάντια στο φασισμό του Μουσολίνι. Δίπλα στο κύριο μέτωπο και ο κάθε βράχος, η κάθε ρεματιά, το κάθε χωριό, καλύβα με καλύβα, η κάθε πόλη, σπίτι με σπίτι, πρέπει να γίνει φρούριο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα».

Το «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού απ' τις λαϊκές τάξεις και το αθάνατο έπος του '40 συνεχίστηκε και μετά την επιδρομή των Γερμανών και τη χιτλεροφασιστική κατοχή. Με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, τους εμψυχωτές και οργανωτές σκληρών αγώνων σε πόλεις και σε χωριά: «Λαέ σκλαβωμένε! Τσακίστε τα δεσμά της σκλαβιάς». Το «Οχι» απ' την εργατική τάξη της Ελλάδας με συνέπεια στην ιστορική στιγμή - όπως πάντα - επικεφαλής του κινήματος. Η πρωτοπορία στην πάλη για την Εθνική Αντίσταση και τη λαϊκή κυριαρχία. Με τις θυσίες της, όπως τότε με το «Οχι» στο φασισμό μέχρι και την απελευθέρωση, κατέκτησε ζηλευτή θέση ανάμεσα σε όλους τους λαούς. Την ιστορία.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ