Παρασκευή 21 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ζητούν αναβολή του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ

Την αναβολή του συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) για τα οικονομικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), καθώς δεν έχει προηγηθεί καμιά συζήτηση στα αρμόδια όργανα, ζήτησαν χτες και οι δήμαρχοι της Αττικής, σε σύσκεψη που συγκάλεσε η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) του μεγαλύτερου νομού της χώρας. Οι δήμαρχοι ενέκριναν ομόφωνα την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΤΕΔΚ Νομού Αττικής, την προηγούμενη Τρίτη, να ζητήσουν δηλαδή από την ΚΕΔΚΕ αναβολή του συνεδρίου - που ξεκινά στις 4 Μάη, στη Χαλκιδική - και στην περίπτωση που αυτό δε γίνει αποδεκτό, το συνέδριο να μη λάβει αποφάσεις, αλλά οι εργασίες του να αποτελέσουν απλά την έναρξη ενός διαλόγου.

Εξηγώντας τους λόγους για την αναγκαιότητα αναβολής του συνεδρίου, τόσο η ΤΕΔΚΝΑ, όσο και η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων, που συμμετείχαν και έλαβαν το λόγο στη χτεσινή σύσκεψη, σημείωσαν πως υποβαθμίζεται η διαδικασία διαλόγου, αλλά και οι ίδιοι ως αιρετοί, αφού καλούνται σε ένα συνέδριο για το οποίο δεν έχουν διαμορφωθεί συγκεκριμένες προτάσεις. Μάλιστα, όπως παραδέχτηκε ο δήμαρχος Πόρου, Σπ. Σπυρίδων, που είναι και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΚΕ, το ανώτατο όργανο του θεσμού δεν έχει πάρει αποφάσεις. «Πάμε στο συνέδριο για να δούμε όλα τα οικονομικά ζητήματα των ΟΤΑ από μηδενική βάση», είπε. Ομως, τα επόμενα λόγια του έκαναν σαφή πως η ΚΕΔΚΕ έχει πολύ συγκεκριμένες σκέψεις - «να εξετάσουμε την επιβολή φόρων από τους δήμους για τις πολιτικές εκείνες που δεν πληρώνουν οι δημότες στην κεντρική διοίκηση», είπε χαρακτηριστικά - που στη θεματολογία του συνεδρίου προσδιορίζονται ως «φορολογική μεταρρύθμιση». Ο ίδιος επιχείρησε να αντιπαρέλθει το αίτημα των δημάρχων για αναβολή, λέγοντας πως οργανωτικοί λόγοι δεν το επιτρέπουν.

Η θέση του Σπ. Σπυρίδων προκάλεσε την εύλογη ανησυχία πως η ΚΕΔΚΕ έχει πάρει ήδη συγκεκριμένες αποφάσεις, που αρνείται να συζητήσει με τα αρμόδια όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να αιφνιδιάσει έτσι τους συνέδρους. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε χτες ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ, Γ. Μαστοράκος, μόλις προχτές δόθηκε στην Ενωση η τεχνοκρατική μελέτη για το νέο τρόπο κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) των δήμων - ένα από τα θέματα του συνεδρίου - η οποία δεν είναι απλά δυσνόητη, αλλά ταυτόχρονα δεν καταλήγει σε μια πολιτική πρόταση της ΚΕΔΚΕ, ως όφειλε η τελευταία.

Συνέδριο χωρίς θέσεις

Γι' αυτούς τους λόγους, στη χτεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε πως στην περίπτωση που το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ γίνει τελικά και προχωρήσει σε αποφάσεις, η ΤΕΔΚΝΑ επιτόπου θα συνεδριάσει και θα προσδιορίσει τη στάση της. «Δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα συνέδριο με τόσο κρίσιμα ζητήματα, χωρίς να έχουμε επεξεργαστεί συγκεκριμένες θέσεις», ανέφεραν οι δήμαρχοι. Αλλωστε, όπως σημείωναν, ο νέος τρόπος κατανομής των ΚΑΠ, θα ισχύει από το 2001, δηλαδή υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για μελέτη και διάλογο.

Στο σημείο αυτό, ο δήμαρχος Πετρούπολης, Γ. Γιώγος, τόνισε πως προκύπτει και ζήτημα «πίτας», δηλαδή αύξησης των ΚΑΠ που συνεχώς διολισθαίνουν. Ο ίδιος πρότεινε να συστήσει η ΤΕΔΚΝΑ μία ομάδα εργασίας, ανεξάρτητα από την πορεία του συνεδρίου, «ώστε μέχρι το καλοκαίρι να έχουμε διαμορφώσει συγκεκριμένη πρόταση, η οποία ανάμεσα στα άλλα θα βάζει το θέμα της αύξησης του μόλις 2,37% που παίρνει ως ΚΑΠ η ΤΑ». Τέλος ο Γ. Γιώγος εξέφρασε το φόβο πως ο νόμος 1828 - με τον οποίο θεσμοθετήθηκαν οι ΚΑΠ - «πνέει τα λοίσθια. Θα "φύγει" χωρίς νεκρολογία, χωρίς δηλαδή να αποτιμηθεί το τι γίνεται από δω και πέρα», είπε χαρακτηριστικά.

«Φόβος» που είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα, καθώς οι μελέτες των τεχνοκρατών που έχει στα χέρια της η ΚΕΔΚΕ, «αντικαθιστούν» τη σημαντικότητα των ΚΑΠ για τη λειτουργία των δήμων με τη δυνατότητα από αυτούς επιβολής φόρων στους δημότες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ