Παρασκευή 21 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το Μάη «στο τραπέζι» η μονιμοποίηση των συμβασιούχων

Το Μάη αναμένεται να ανέβει και πάλι το θερμόμετρο στο χώρο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ), καθώς μετά το Πάσχα η κυβέρνηση προτίθεται να προωθήσει τη ρύθμιση για τη μονιμοποίηση συμβασιούχων στο Δημόσιο. Μία ρύθμιση στην οποία οι εργαζόμενοι στην ΤΑ είχαν αντιδράσει έντονα, καθώς αφήνει ξεκρέμαστους τους περισσότερους, ενώ διαιωνίζει τις προσλήψεις εκτάκτων για πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Στόχος βέβαια της κυβέρνησης είναι η εξυπηρέτηση και με τον τρόπο αυτό των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων της, κάτι που διαφάνηκε ξεκάθαρα στο διάστημα προ των εκλογών, όταν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ παρέπεμπαν την ψήφιση έστω αυτής της ρύθμισης - που μονιμοποιούσε 13.000 συμβασιούχους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα - για μετά τις εκλογές, όταν θα ήταν στην κυβέρνηση, σε μια προφανή προσπάθεια να «αρμέξουν» τις ψήφους των συμβασιούχων.

Ολο αυτό το διάστημα προ των εκλογών και κατά τη συζήτηση της ρύθμισης, οι εργαζόμενοι στην ΤΑ έκαναν σαφές πως αυτή δε λύνει το πρόβλημα. Τόσο η Επιτροπή των Εκτάκτων όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης έθεταν ως κυρίαρχο ζήτημα την αποτροπή των προσλήψεων εκτάκτων καθώς και των ιδιωτικοποιήσεων.

Η στάση των εργαζομένων στην ΤΑ για το εν λόγω ζήτημα, αναμένεται να προσδιοριστεί πάντως μετά το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς και ανάλογα με την αντίστοιχη της κυβέρνησης. Και όπως δείχνουν τα πράγματα, η συζήτηση δε θα περιοριστεί - δεν μπορεί άλλωστε - στο περιεχόμενο της ρύθμισης, αλλά σε γενικότερα ζητήματα που αφορούν το συνταξιοδοτικό, το ασφαλιστικό και το εισόδημα των εργαζομένων. Ζητήματα που η παράταξη της ΕΣΑΚ στους ΟΤΑ, μαζί με την αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων και το κλείσιμο των δημοτικών επιχειρήσεων, έχει προτάξει ως διεκδικήσεις του κλάδου.

Ζητήματα, τέλος, που δεν ικανοποιούνται από το διάλογο με την κυβέρνηση, αλλά όπως προτείνει η ΕΣΑΚ στους ΟΤΑ με συντονισμένη και αποφασιστική δράση των Σωματείων των Εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ