Παρασκευή 21 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Ξηλώνουν συνδικαλιστικό δικαίωμα

Υποχρεούται ο εργοδότης να επαναπροσλαμβάνει για την επόμενη σεζόν εργαζόμενο συνδικαλιστή που εργαζόταν σε ξενοδοχειακή μονάδα, όπως καθορίζεται από τη νομοθεσία για την προστασία των συνδικαλιστικών ελευθεριών; Στο θέμα αυτό κλήθηκε να δώσει απάντηση η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου μετά από παραπεμπτική απόφαση του Β΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου σχετικής υπόθεσης που αφορούσε συνδικαλίστρια ξενοδοχοϋπάλληλο.

Συγκεκριμένα, ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής μονάδας δεν επαναπροσέλαβε εργαζόμενη, η οποία είναι και συνδικαλίστρια στο χώρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων και εργαζόταν στη συγκεκριμένη επιχείρηση επί μια πενταετία.

Το Εφετείο της Πελοποννήσου δικαίωσε τον εργοδότη, αποδεχόμενο ότι η συνδικαλίστρια νομίμως δεν επαναπροσλήφθηκε από την ξενοδοχειακή μονάδα όπου εργάζονταν κατά το διάστημα της εποχιακής λειτουργίας της. Το Εφετείο απέρριψε επίσης και το αίτημα της συνδικαλίστριας για υπερημερία από την εργοδότρια εταιρία.

Η υπόθεση έφτασε στον Αρειο Πάγο μετά από αίτηση της συνδικαλίστριας. Το αρμόδιο τμήμα - κατά πλειοψηφία - δικαίωσε την υπάλληλο, κρίνοντας ότι η άρνηση του εργοδότη να επαναπροσλάβει συνδικαλιστή ξενοδοχοϋπάλληλο, επιφέρει υπερημερία του, καθώς θεωρείται καταρτισθείσα η σύμβαση εργασίας του συνδικαλιστή ξενοδοχοϋπαλλήλου με την υποβολή της αίτησής του για επαναπρόσληψη. Παράλληλα, παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για οριστική κρίση.

Ωστόσο, κατά τη χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλος υποστήριξε ότι η άρνηση του εργοδότη να επαναπροσλάβει συνδικαλιστή ξενοδοχοϋπάλληλο, δεν έχει ως αποτέλεσμα την υπερημερία του, η οποία προϋποθέτει καταρτισμένη σύμβαση εργασίας, που δεν καταρτίζεται με μόνη την υποβολή αίτησης και χρειάζεται και η αποδοχή της από τον εργοδότη. Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η εισαγγελική πρόταση από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, μια τέτοια απόφαση θα αποτελεί χτύπημα στα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι συνδικαλιστές κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Παρέμβαση υπέρ της συνδικαλίστριας στον Αρειο Πάγο έκανε και η ΓΣΕΕ.Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας (2019-06-25 00:00:00.0)
Να μην περάσει η παράνομη και τρομοκρατική απόλυση (2013-05-29 00:00:00.0)
Αποφάσισε την έκδοση της Τουρκάλας αγωνίστριας (2011-09-24 00:00:00.0)
Τα επιδόματα των γιορτών (2001-03-29 00:00:00.0)
Δικαιώθηκαν οι πιλότοι (2000-05-17 00:00:00.0)
Αποφάσεις για υπερωρίες διευθυντικών στελεχών (1999-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ