Παρασκευή 21 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παράνομες οι υποχρεωτικές αμοιβές

Είναι αντίθετος προς τις συνταγματικές επιταγές ο υποχρεωτικός καθορισμός της δικηγορικής αμοιβής για τις απαλλοτριώσεις. Την άποψη αυτή υποστήριξαν χτες στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Π. Δημόπουλος και ο εισηγητής Π. Φιλιππόπουλος κατά τη συζήτηση αίτησης κατοίκων της Ναυπακτίας που στρέφονταν κατά της δικηγορικής αμοιβής για απαλλοτρίωση ακινήτων τους υπέρ του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου.

Σύμφωνα με το νόμο 1868/89 η δικηγορική αμοιβή ορίζεται με σχετική υπουργική απόφαση που εκδίδεται μετά από γνώμη κάθε οικείου Δικηγορικού Συλλόγου και προβλέπει ποσοστό επί της αποζημίωσης.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλος και ο εισηγητής Π. Φιλιππόπουλος υποστήριξαν ότι ο υποχρεωτικός καθορισμός της δικηγορικής αμοιβής (νόμος 1868/89) είναι αντίθετος με το άρθρο 17 του Συντάγματος, γιατί μειώνει την αποζημίωση με συνέπεια να μην είναι πλήρης, όπως προβλέπουν οι συνταγματικές διατάξεις.

Για τα ακίνητα της Ναυπακτίας το δημόσιο κατέβαλε άμεσα το 60% της αποζημίωσης στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο με τη σειρά του παρακράτησε το 10% ως αμοιβή των δικηγόρων, καθώς το ποσοστό αυτό είχε καθοριστεί με υπουργική απόφαση. Στη χτεσινή συζήτηση παρέστη και εκπρόσωπος του ΔΣΑ. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε για να εκδώσει την απόφασή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ