Παρασκευή 21 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΖΑΝΗ
Κίνδυνος για δύο χωριά από τη ΔΕΗ

Δύο χωριά του νομού Κοζάνης, τη Μαυροπηγή και το Προάστιο, θα αναγκαστούν οι κάτοικοι τους να τα εγκαταλείψουν μόλις η ΔΕΗ αρχίσει να λειτουργεί το νέο της ορυχείο στην περιοχή Πτολεμαΐδας. Η διάνοιξη λιγνίτη στη Μαυροπηγή αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, αφού τα κοιτάσματα των ορυχείων του Βόρειου τομέα επαρκούν το πολύ για πέντε ακόμη χρόνια. Οπως λένε οι κάτοικοι αυτών των περιοχών ενώ οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης των χωραφιών έχουν αρχίσει, κουβέντα δε γίνεται από τη διοίκηση της ΔΕΗ για το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης των δύο χωριών. Προσθέτουν ότι μετά τη λειτουργία των νέων ορυχείων κανένας δε θα μπορεί να ζήσει στη Μαυροπηγή και το Προάστιο λόγω της μεγάλης μόλυνσης που θα υπάρχει. Για παράδειγμα, αναφέρουν ότι στο χωριό Κλείτος, πλησίον του οποίου λειτουργούν τα ορυχεία του Νοτίου Πεδίου, η ζωή είναι ανυπόφορη. Περιβαλλοντικά πολύ βεβαρημένη κατάσταση υπάρχει και στο χωριό Κόμανος για το οποίο η ΔΕΗ μετά από αγώνες των κατοίκων αναλαμβάνει το κόστος της μετεγκατάστασής του.

Σημειώνεται ότι η Μαυροπηγή θα αντιμετωπίσει κι άλλο σοβαρό πρόβλημα πέρα από το περιβαλλοντικό. Επειδή η διάνοιξη λιγνίτη θα γίνεται σε λοφώδη έκταση, θα τοποθετηθεί τοιχίο αντιστήριξης προκειμένου να μη κινδυνεύσει το χωριό από κατολισθήσεις. Ειδικοί, ωστόσο, πιστεύουν ότι με αυτό το μέτρο δε θα είναι δυνατό να προφυλαχτούν οι κατοικίες και να μην προκληθούν ζημίες (ρωγμές) από τα μεγάλα γεωτρύπανα που θα λειτουργούν μόλις 50 μέτρα από το χωριό.

Παράλληλα, καταγγέλλεται ότι επιλεκτικά, με κριτήριο την καταγωγή τους, αποζημιώνονται οι κάτοικοι του Προαστίου. Συγκεκριμένα, αμφισβητεί το δημόσιο την κυριότητα των χωραφιών των σλαβόφωνων οικογενειών παρόλο που έχουν τους σχετικούς τίτλους. Οπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής, το υπουργείο Οικονομικών δίνει εντολές να μην πληρωθούν τα χωράφια των σλαβόφωνων κατοίκων, εφαρμόζοντας με τον τρόπο αυτό μια απαράδεκτη διάκριση σε βάρος τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ