Παρασκευή 21 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Σκληραίνει ο πόλεμος συμφερόντων

Τα χοντρά «πακέτα» που έχουν να κάνουν με τηλεπικοινωνίες, μετάδοση των αγώνων, υπηρεσίες ασφαλείας, ξενοδοχειακή υποδομή και εμπορικά προγράμματα κρύβονται πίσω από τις «επισημάνσεις» και τους εκβιασμούς της ΔΟΕ

Οι υπογραφές στα «συμβόλαια» μπήκαν σε πανηγυρικό κλίμα. Ομως το συνολικό «πακέτο» είναι τεράστιο και τα συμφέροντα ισχυρά και αδίστακτα...
Οι υπογραφές στα «συμβόλαια» μπήκαν σε πανηγυρικό κλίμα. Ομως το συνολικό «πακέτο» είναι τεράστιο και τα συμφέροντα ισχυρά και αδίστακτα...
O σκληρός πόλεμος συμφερόντων που ξεπερνούν τα ελληνικά σύνορα φαίνεται ότι κρύβεται πίσω από τις χτεσινές αρνητικές επισημάνσεις του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Χ. Α. Σάμαρανκ, για «καθυστερήσεις» και «οργανωτικά προβλήματα» στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Μάλιστα έθεσε και «διορία» μέχρι το τέλος του 2000 σε κυβέρνηση και Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» για την επίσπευση της προετοιμασίας, απειλώντας εμμέσως ότι υπάρχει περίπτωση να ανατεθούν σε άλλη πόλη οι αγώνες!

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ στις δηλώσεις του ζήτησε να γίνουν σύντομα αλλαγές στον οργανωτικό τομέα(!), ενώ έκανε λόγο για διαφάνεια και ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων! Οι χτεσινές δηλώσεις Σάμαρανκ, αλλά και αρκετών «Αθανάτων» αποδεικνύουν ότι ο πόλεμος συμφερόντων ελληνικών και ξένων επιχειρηματικών ομίλων, είναι σκληρός και αναμένεται να κλιμακωθεί έως ότου επικρατήσουν οι έχοντες άμεση επιρροή στη σημερινή ηγεσία της ΔΟΕ. Ως γνωστόν, τα μεγαλύτερα κομμάτια της πίτας των αγώνων του 2004 δεν έχουν μοιραστεί ακόμα. Εκτός από τα Ολυμπιακά έργα, σε εκκρεμότητα βρίσκεται το θέμα του φορέα που θα αναλάβει τη ραδιοτηλεοπτική μετάδοση των αγώνων, συνολικού προϋπολογισμού 425 εκατ. δολαρίων (ποσοστό 26,4% επί του συνολικού προϋπολογισμού της «Αθήνα 2004»), τα εμπορικά προγράμματα, οι τηλεπικοινωνίες, η ασφάλεια των αγώνων, τα συστήματα πληροφορικής, η ξενοδοχειακή υποδομή κ.ά. Ετσι, ασκώντας πίεση στην Αθήνα μέσω της ΔΟΕ, οι πολυεθνικές προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα μεγάλα οικονομικά πακέτα με συνοπτικές διαδικασίες. Αλλωστε, η παρέμβαση της ΔΟΕ σκοπεύει στο να «νομιμοποιήσει» απ' ευθείας αναθέσεις έργων σε ημέτερους και να εξωραΐσει την αδιαφάνεια στην προετοιμασία των αγώνων.

Εγκυρες πληροφορίες του «Ρ» αναφέρουν ότι το γεγονός πως δεν έχει ανατεθεί ακόμα η οργάνωση της ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης των αγώνων στον εκλεκτό της ΔΟΕ Μ. Ρομέρο έχει ενοχλήσει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC. Ακόμα, το γεγονός ότι το θέμα της ανάθεσης της ασφάλειας των αγώνων δεν έχει τελειώσει ευνοϊκά για τις αμερικανικές εταιρίες, είναι ένα ακόμα «αγκάθι». Μάλιστα, ορισμένοι διατύπωναν την άποψη ότι μετά τη χτεσινή παρέμβαση της ΔΟΕ, αναμένεται το επόμενο διάστημα να κλείσουν σημαντικές οικονομικές συμφωνίες για τα δύο αυτά θέματα (και όχι μόνο) με συνοπτικές μάλιστα διαδικασίες...

«Συμμορφώνεται» η κυβέρνηση

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από δηλώσεις ανώτατων κυβερνητικών στελεχών, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι «ο φάκελος Ολυμπιάδα ανοίγει από την αρχή». Ετσι, δεν αποκλείεται η παρέμβαση της ΔΟΕ να χρησιμοποιηθεί σαν το καλύτερο πρόσχημα για τη λήψη μιας σειράς αποφάσεων που θα κλείσουν άμεσα όλες τις εκκρεμότητες σε όφελος των πολυεθνικών. Τα ίδια στελέχη καλούσαν σε αναμονή των αποφάσεων από τη σημερινή σύσκεψη των υπουργών Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ, Θ. Πάγκαλου και Κ. Λαλιώτη.

Να σημειώσουμε ότι, η χρονική στιγμή που επιλέχθηκε από τη ΔΟΕ σχετίζεται ενδεχομένως με την προχτεσινή άρνηση της Οργανωτικής Επιτροπής να μεταφέρει την ημερομηνία των Ολυμπιακών Αγώνων τον Ιούλη του 2004. Αίτημα που είχε εκφραστεί προκειμένου να αποκομίσει η ΔΟΕ μεγαλύτερα έσοδα από τη διαφήμιση. Κι αυτό γιατί αν το ολυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου, διεξαχθεί τον Ιούλη θα μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτό μεγάλα αστέρια του ποδοσφαίρου.

Μπαράζ δηλώσεων

«Υπάρχουν τρεις φάσεις της διοργάνωσης. Το πράσινο φως σημαίνει ότι όλα οδεύουν καλώς, το κίτρινο ότι οι Αγώνες έχουν πολλά προβλήματα και το κόκκινο ότι οι Αγώνες κινδυνεύουν. Βρισκόμαστε στο τέλος της κίτρινης φάσης. Αν από τώρα μέχρι το τέλος του χρόνου δεν υπάρξουν δραστικές αλλαγές, θα εισέλθουμε στην κόκκινη φάση». Αυτή ήταν η δήλωση που του Χ. Α. Σάμαρανκ, που σηματοδότησε το ξεκίνημα μιας σειράς δηλώσεων σε Ελλάδα και Λωζάνη.

Ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, υπεύθυνος συντονισμού της διοργάνωσης των Αγώνων, εξέφρασε την ανησυχία του για την έλλειψη ξενοδοχείων στην Αθήνα. «Χρειαζόμαστε ακόμα 25.000 δωμάτια», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Πρέπει να έχουμε μια αίσθηση του επείγοντος και κατανόηση της διάστασης των Αγώνων». Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Σεπ Μπλάτερ από την πλευρά του είπε: «Η προειδοποίηση του Σάμαρανκ είναι μία κίτρινη κάρτα. Πρέπει να ξυπνήσουν και να αντιμετωπίσουν πραγματικά αυτά τα προβλήματα». Τέλος, ο έτερος αντιπρόεδρος της ΔΟΕ Ντικ Πάουντ τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μια μείζων κρίση για να αφαιρεθεί από μία χώρα η διοργάνωση των Αγώνων και κατέληξε:. «Στην Ελλάδα παίρνει χρόνο για να γίνουν πράγματα».

Πανικός επικράτησε στην Οργανωτική Επιτροπή, αμέσως μετά τις δηλώσεις Σάμαρανκ. Φανερώνοντας την αμηχανία από τη «βόμβα» Σάμαρανκ η εταιρία «Αθήνα 2004» με ανακοίνωσή της, σημείωνε ότι «δε συντρέχει λόγος ανησυχίας, γιατί τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο τρόπο. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ με τις δηλώσεις του επισήμανε αυτό που και η Οργανωτική Επιτροπή έχει τονίσει κατ' επανάληψη. Την ανάγκη δηλαδή μιας πιο ευέλικτης λειτουργίας των υπηρεσιών και φορέων που σχετίζονται με την οργάνωση των αγώνων». Η Οργανωτική Επιτροπή, σημείωνε η ανακοίνωση, «εγγυάται τη νομιμότητα και τη διαφάνεια στην πορεία της οργάνωσης και την υπερκάλυψη των όποιων καθυστερήσεων εντός του επόμενου οκταμήνου».

Ομως, λίγο αργότερα ο Χ. Α. Σάμαρανκ με διευκρινιστικές δηλώσεις ήταν ακόμα πιο αιχμηρός και αινιγματικός: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 δε θα γίνουν στην Αθήνα. Εχουν την ικανότητα να διοργανώσουν τους αγώνες και ελπίζουμε ότι μετά την προειδοποίηση τα πράγματα να πάρουν το σωστό τους δρόμο. Αν ως το τέλος του χρόνου δεν έχουν πάρει μέτρα, τα πράγματα αλλάζουν. Ομως είμαι σίγουρος ότι θα γίνουν όλες εκείνες οι αλλαγές στον οργανωτικό τομέα, πολύ σύντομα». Με τη δεύτερη δήλωσή του ο Σάμαρανκ όχι μόνο ξεκαθάρισε ότι από εδώ και στο εξής οι εντολές της ΔΟΕ έχουν το χαρακτήρα διαταγής, αλλά προανήγγειλε και αλλαγές στον οργανωτικό τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας σε ερώτηση αν θα γίνουν αλλαγές, απάντησε ότι δεν το αποκλείει... Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη διέρρεαν ότι το θέμα είναι σοβαρό και δεν απέκλειαν ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με δήλωσή του σήμερα να εγγυηθεί προσωπικά για το θέμα.

Πάγκαλος: ταχύτατες αποφάσεις

Απαντώντας στις δηλώσεις Σάμαρανκ ο υπουργός Πολιτισμού Θ. Πάγκαλος δήλωσε ότι «η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ έλαβε υπόψη τις παρατηρήσεις του προέδρου της ΔΟΕ» και συμπλήρωσε ότι «χρειάζεται επιστράτευση όλων των εθνικών δυνάμεων για να μπούμε στην τελική ευθεία, που θα οδηγεί σε μία επιτυχή τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων». Πρόσθεσε δε ότι «δεν υπάρχει κανείς λόγος ανησυχίας είναι όμως ανάγκη να είμαστε σε εγρήγορση και κυρίως να ληφθούν ταχύτατα ορισμένες απαραίτητες αποφάσεις με τη στενή συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης, του "Αθήνα 2004", των δυνάμεων και εκπροσώπων της κοινωνίας και βεβαίως της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής».

Ο υπουργός Πολιτισμού συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο του «Αθήνα 2004», Παναγιώτη Θωμόπουλο, την Τρίτη θα δεχτεί εκπροσώπους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και έχει ζητήσει συνάντηση με τον Χ. Α. Σάμαρανκ την πρώτη εβδομάδα του Μάη. Επίσης σήμερα το πρωί θα συναντηθεί με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη, με αντικείμενο την πορεία των 5 έργων που έχει αναλάβει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Χτες ο Θ. Πάγκαλος συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Χριστοδουλάκη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Αθήνα θέλει τον ...Αυστραλό της (2000-10-21 00:00:00.0)
Νέος ωμός εκβιασμός του ελληνικού λαού (2000-10-11 00:00:00.0)
Η «βόμβα» Σάμαρανκ και τα συμφέροντα των πολυεθνικών (2000-04-29 00:00:00.0)
"Χρυσώνει το χάπι" ο Σάμαρανκ (1998-09-03 00:00:00.0)
Η εκμετάλλευση του σήματος (1997-09-30 00:00:00.0)
Η Αθήνα τιμά την ιστορία της (1996-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ