Κυριακή 16 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αποδήμων

Το ΚΚΕ τούς καλεί να διεκδικήσουν ένα πραγματικά μαζικό όργανο εκπροσώπησής τους

Την επιβεβαίωση των επιφυλάξεών του, όσον αφορά στον πραγματικό ρόλο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), όπως αυτό συστάθηκε το 1995 στη Θεσσαλονίκη, διαπιστώνει με ανακοίνωσή του προς τον απόδημο ελληνισμό το τμήμα Απόδημου Ελληνισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ τονίζει ότι από την αρχή διαφώνησε στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής - αλλά και με ανοιχτή ανακοίνωσή του - στο πνεύμα και τον τρόπο συγκρότησης και λειτουργίας του ΣΑΕ, κάνοντας συγχρόνως συγκεκριμένες προτάσεις με βάση, τις προτάσεις και τις αποφάσεις των μαζικών οργανώσεων των μεταναστών και αποδήμων από όλο τον κόσμο. Πρόκειται για τις οργανώσεις, των οποίων οι προτάσεις όχι μόνο αγνοήθηκαν από την κυβέρνηση, αλλά αποκλείστηκαν, επιπλέον, μετά από απαιτήσεις εκκλησιαστικών παραγόντων, όπως στην περίπτωση των Ομοσπονδιών και των Κοινοτήτων της Αυστραλίας, που αποκλείστηκαν από τον αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Στυλιανό!

Το ΚΚΕ ξεκαθαρίζει ότι το συγκεκριμένο ΣΑΕ φτιάχτηκε όχι για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των αποδήμων, αλλά "για συγκεκριμένους πολιτικούς και στρατηγικούς στόχους που εντάσσονται στα γενικότερα σχέδια της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων στην περιοχή των Βαλκανίων και των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ" και "για το κέρδισμα αγορών προς όφελος των ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων και γενικότερα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου".

Συνοπτικά, οι θέσεις του ΚΚΕ, μπροστά και στη σύγκληση της Α Τακτικής Συνέλευσης του ΣΑΕ, κωδικοποιούνται σε εφτά σημεία:

  • Το ΣΑΕ πρέπει να είναι ανεξάρτητο όργανο αποτελούμενο από εκπροσώπους των Ομοσπονδιών και των Κοινοτήτων.
  • Η εκλογή του προεδρείου να γίνεται με την απλή αναλογική, ενώ ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος να εκλέγονται από το προεδρείο.
  • Να αναβαθμιστεί ο ρόλος των περιφερειακών ΣΑΕ με ουσιαστικές αρμοδιότητες και να συγκροτηθεί ξεχωριστό ΣΑΕ Ανατολικής Ευρώπης.
  • Να αποκλειστεί η Εκκλησία, αφού αντικειμενικά οι σκοποί της είναι διαφορετικοί από αυτούς των Κοινοτήτων.
  • Οι εθνικοτοπικοί σύλλογοι να εκπροσωπούνται στο ΣΑΕ μέσω των Κοινοτήτων, αφού η πλειοψηφία των μελών τους είναι και μέλη των Κοινοτήτων.
  • Να αποκατασταθεί η εκπροσώπηση των Ομοσπονδιών και Κοινοτήτων της Αυστραλίας.
  • Η Α Τακτική Συνέλευση να ασχοληθεί με τα προβλήματα των μεταναστών με εισηγητές, που να προέρχονται από αυτούς τους χώρους.

Το ΚΚΕ καλεί τους απόδημους να παλέψουν ενωμένοι για τα δικά τους προβλήματα, αλλά και για τα γενικότερα προβλήματα του ελληνικού λαού, συσπειρωμένοι σε μέτωπο πάλης που να συγκρούεται με τον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια. Γι' αυτό θα πρέπει να αναδειχτούν στο ΣΑΕ οι απόδημοι που θα διεκδικούν λύσεις στα προβλήματα από τις κυβερνήσεις των χωρών παραμονής αλλά και από τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Καταγγελίες Κοινοτήτων

Σε επιστολή της προς τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Σίδνεϊ διαμαρτύρεται έντονα για τον αποκλεισμό της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ορθόδοξων Κοινοτήτων της Αυστραλίας από την επόμενη συνεδρίαση του ΣΑΕ και καταγγέλλει την Εκκλησία και την κυβέρνηση για παραβίαση τυπικών και ουσιαστικών όρων εκπροσώπησης στο ΣΑΕ.

Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας χαρακτηρίζει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης "άδικη, αντιδημοκρατική και παράλογη, αντίθετη με τα συμφέροντα των ομογενών που ποτέ δεν αναγνώρισαν ούτε διόρισαν τον Στυλιανό αντιπρόσωπό τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ