Κυριακή 7 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Σε τακτικό συνέδριο η απόφαση για την κατανομή των πόρων

Το έλλειμμα διαλόγου που προηγήθηκε της διεξαγωγής του συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) για τα οικονομικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), αποτυπώνεται καθαρά πλέον στην έκβαση που είχαν οι εργασίες του, οι οποίες ολοκληρώθηκαν χτες Σάββατο.

Η ΚΕΔΚΕ, κάτω από την πίεση πολλών συνέδρων και ιδιαίτερα της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) - η οποία είχε ζητήσει το συνέδριο να ανοίξει απλά το διάλογο που δεν έγινε - δεν κατέληξε σε συγκεκριμένη απόφαση, αλλά δεσμεύτηκε να κάνει αυτό που όφειλε: Να διατυπώσει τελική πρόταση για το νέο τρόπο κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) σε εύλογο χρονικό διάστημα και αυτή να αποσταλεί στις ΤΕΔΚ των νομών της χώρας.

Ακολούθως οι νέες προτάσεις που θα προκύψουν από το διάλογο θα συζητηθούν στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, τον ερχόμενο Οκτώβρη, οπότε και θα διαμορφωθεί η τελική απόφαση. Αλλωστε, το όποιο νέο σύστημα κατανομής των ΚΑΠ θα ισχύσει από το 2001.

Τα παραπάνω προέκυψαν μετά από περιπετειώδη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ, αργά προχτές το βράδυ, όπου η ηγεσία της Ενωσης είδε πως δεν είχε το περιθώριο να περάσει απόφαση - και σε καμία περίπτωση ομόφωνη - για το νέο τρόπο κατανομής των ΚΑΠ, αφού η ΤΕΔΚΝΑ είχε ξεκαθαρίσει πως δε θα συμμετέχει σε μια τέτοια διαδικασία.

Ωστόσο, το ζητούμενο να αντιπαρέλθουν οι δήμοι τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, παραμένει. Ιδιαίτερα οι «Καποδιστριακοί» - όπως φάνηκε στο συνέδριο - δεν έχουν την περιβόητη στήριξη που διατυμπανίζει η κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα τα όποια κονδύλια τούς έχουν διατεθεί, προέρχονται από χρήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ). Στο σοβαρό αυτό πρόβλημα «πάτησε» η ΚΕΔΚΕ για να επαναφέρει το ζήτημα της μεταβίβασης φορολογικής εξουσίας στην ΤΑ. Μάλιστα, στο ψήφισμα που αναμενόταν να εκδοθεί χτες, επρόκειτο να περιέχεται δεσμευτική διατύπωση για κάτι τέτοιο, με την προοπτική η σχετική οριστική μελέτη να συζητηθεί στο τακτικό συνέδριο.

Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί ζήτημα διαλόγου, προς το παρόν τουλάχιστον, για την κυβέρνηση, η οποία - όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της στο συνέδριο - επιμένει στην επιβολή του μοντέλου διοίκησης των δήμων που τους θέλει να αυξάνουν τους ίδιους πόρους, δηλαδή τέλη και χαράτσια και τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας των υπηρεσιών που προσφέρουν στους δημότες.

Κόντρα σε αυτή τη λογική που θέλει τους δημότες να πληρώνουν συνεχώς το μάρμαρο της δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιβάλλει η κυβέρνηση στους δήμους, από πολλούς αιρετούς εκφράστηκε η αναγκαιότητα να αυξηθεί η πενιχρή χρηματοδότηση που παίρνουν οι δήμοι από το κράτος, η οποία σήμερα αγγίζει το 2,5% επί του κρατικού προϋπολογισμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εληξε πριν καν γίνει... (2005-12-23 00:00:00.0)
Μια απλή καταγραφή των προβλημάτων... (2003-11-21 00:00:00.0)
Αλλη μία εκδρομή; (2000-10-26 00:00:00.0)
Για ένα ουσιαστικό συνέδριο (2000-09-21 00:00:00.0)
Ζητούν αναβολή του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ (2000-04-21 00:00:00.0)
Θα μπορούσε να είναι αγωνιστικό βήμα (1997-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ