Κυριακή 7 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ασφαλείς στη Σητεία οι μετανάστες

Εξαντλημένοι, μουσκεμένοι ως το κόκαλο, με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και ασιτίας, οι 158 άνθρωποι ιρακινής υπηκοότητας, που ήταν επί 35 ώρες σκαρφαλωμένοι στη βραχονησίδα Καβαλιοί, μεταφέρθηκαν τελικά την Παρασκευή στο λιμάνι της Σητείας. Ο Γολγοθάς των ανθρώπων αυτών, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και 55 παιδιά, ξεκίνησε την 1η Μάη, όταν, αναζητώντας μια θέση στον ήλιο, έπεσαν στα φονικά πλοκάμια του δουλεμπορικού κυκλώματος που δρα κυριολεκτικά ανεξέλεγκτο.

Οπως αναφέρουν οι πρώτες μαρτυρίες των μεταναστών, την 1η Μάη οι δουλέμποροι τους στοίβαξαν σε ένα ξύλινο σκάφος περίπου 15 μέτρων! Ξεκίνησαν από την Τρίπολη του Λιβάνου με προορισμό τις ιταλικές ακτές. Τη νύχτα της περασμένης Τετάρτης αποβιβάστηκαν στη βραχονησίδα για να σωθούν, καθώς στην περιοχή επικρατούσε σφοδρή θαλασσοταραχή και οι άνεμοι είχαν ένταση 8-9 μποφόρ. Οσον αφορά το δουλεμπορικό πλοιάριο, υπολογίζεται ότι έχει βυθιστεί, επειδή κοντά στη βραχονησίδα βρέθηκαν υπολείμματα ξύλινου σκάφους. Ωστόσο, στην περιοχή έχει σταλεί ομάδα ειδικών αποστολών του Λιμενικού Σώματος προκειμένου να διεξαχθεί υποβρύχια έρευνα.

Οι 158 άνθρωποι εντοπίστηκαν πάνω στη βραχονησίδα την Πέμπτη το πρωί. Η μεταφορά τους στη Σητεία διήρκεσε 24 ώρες. Οι πρώτοι 16 μεταφέρθηκαν την Πέμπτη το απόγευμα. Η επιχείρηση διακόπηκε λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και συνεχίστηκε χτες τα ξημερώματα. Η μεταφορά έγινε με μικρά φουσκωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, επειδή οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεπαν στα μεγάλα σκάφη να προσεγγίσουν τη νησίδα. Από χτες το πρωί οι μετανάστες βρίσκονται σε κτίριο του δήμου και ήδη τους έχουν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες, ενώ μία έγκυος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της πόλης. Από τη Λιμενική Αρχή Σητείας εντοπίστηκαν ανάμεσα στους 158 μετανάστες πέντε Λιβανέζοι, που υπολογίζεται ότι είναι οι «μεταφορείς».

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Παπουτσής με προχτεσινές δηλώσεις του αποσιώπησε τις αιτίες που τροφοδοτούν το δουλεμπορικό κύκλωμα και ωθούν αυτούς τους ανθρώπους σε αναζήτηση καλύτερης τύχης και υποσχέθηκε... την ένταση των αστυνομικών μέτρων και τη στενότερη συνεργασία των ελληνικών διωκτικών αρχών με τις ευρωπαϊκές και την EUROPOL. «Η Ελλάδα, σημείωσε, είναι μια χώρα που έχει ανοιχτά σύνορα, που βρίσκουν πολλοί ευκαιρία ή θεωρούν ότι μπορούν να βρουν ευκαιρία για να αναπτύξουν αυτό το σύγχρονο δουλεμπόριο. Ομως εμείς θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας με όλες τις ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές και την EUROPOL και θα επιμείνουμε στη συνεργασία με όλες τις τρίτες χώρες, με τις οποίες η Ελλάδα συνεργάζεται είτε σε διμερές επίπεδο είτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης στα πλαίσια της ευρωμεσογειακής συνεργασίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες καραβιές προσφύγων και μεταναστών (2023-09-14 00:00:00.0)
Ιστιοφόρο σκάφος με 43 κατατρεγμένους (2023-09-05 00:00:00.0)
Βούλιαξε αλιευτικό, νεκρός ο καπετάνιος (2013-08-31 00:00:00.0)
Απάνθρωπη συμπεριφορά σε βάρος μεταναστών (2006-11-21 00:00:00.0)
Κλειστά σύνορα για πρόσφυγες και μετανάστες (2003-08-02 00:00:00.0)
Στο δίχτυ της επαναπροώθησης (2002-07-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ