Τρίτη 17 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΗΠΑ
Ο Τραμπ τάζει δισ. δολάρια στα μονοπώλια

Ο λαός εκτεθειμένος από τις ανεπάρκειες στις δημόσιες δομές Υγείας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στο κάδρο των επικείμενων σαρωτικών επιπτώσεων που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε από τις 13/4 τη χώρα σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», αποδεσμεύοντας σταδιακά 50 δισ. δολάρια σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες και οργανισμούς που έχουν αποδυναμωθεί.

Ανάμεσα στα άλλα, ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε διεύρυνση των εξουσιών ορισμένων υπηρεσιών των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικής Ασφάλειας. Παίνεψε τη «μοναδική» συνεργασία ιδιωτικών και δημόσιων μονοπωλίων με στόχο την παρασκευή ταχύτερων διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό Covid-19 (με πρωταγωνιστή την εταιρεία «Roche») καθώς και μελλοντικών εμβολίων, φαρμάκων. Επιπλέον, ανακοίνωσε πως θα αυξηθούν στον υπέρτατο βαθμό τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας σε πετρέλαιο.

Σε επίπεδο πολιτειών (μεταξύ αυτών Ν. Υόρκη και Καλιφόρνια) ανακοινώθηκαν το κλείσιμο όλων των σχολείων έως τις 20 Απρίλη, η αναστολή λειτουργίας εστιατορίων, καφέ, μπαρ κ.ά.

Ο σύμβουλος επί Οικονομικών Θεμάτων στον Λευκό Οίκο, Λάρι Κάντλου, ανακοίνωσε πως σχεδιάζεται να δοθούν και άλλα 800 δισ. δολάρια σε κάθε λογής μονοπώλια, σε μία προσπάθεια, όπως ισχυρίστηκε, να στηρίξει την αμερικανική οικονομία. Αφορμή στάθηκε η νέα πτώση στην αξία μετοχών στο Χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ, που σταμάτησε για 15 λεπτά μετά την υποχώρηση κατά 11,8% του δείκτη Dow Jones και κατά 11,7% του δείκτη Nasdaq.

Η γενικότερη ανησυχία πάντως από μεγάλο μέρος του λαού για την Υγεία ασκεί έντονες πιέσεις στις ομοσπονδιακές αρχές. Το Σάββατο ο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, επικεφαλής του ομοσπονδιακού Κέντρου CDC στις ΗΠΑ, αναγκάστηκε υπό την πίεση του Κογκρέσου να υποσχεθεί πως θα είναι σύντομα δωρεάν η εξέταση και η θεραπεία για τον Covid-19 όλων των Αμερικανών, ανεξαρτήτως εάν είναι ασφαλισμένοι ή όχι...

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ έως χτες νωρίς το απόγευμα ήταν πάνω από 3.480, εκ των οποίων τα 65 ήταν θανατηφόρα.

Παράλληλα, χτες, η γαλλική φαρμακοβιομηχανία «Sanofi» και η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «Regeneron» ξεκίνησαν κλινικές έρευνες για την αξιολόγηση του φαρμακευτικού σκευάσματος «Kezvara» με στόχο τη θεραπεία ασθενών από Covid-19. Το ίδιο 24ωρο (στο φόντο του διεθνούς σκληρού ανταγωνισμού μονοπωλίων στον τομέα Υγείας) ξεκίνησε στο Σιάτλ των ΗΠΑ, στο ίδρυμα Ερευνας της Υγείας, «Kaiser», η κλινική δοκιμή ενός εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως η έγκρισή του (αναλόγως των αποτελεσμάτων) θα καταστεί εφικτή μόνο μετά από ένα με ενάμιση χρόνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ