Τρίτη 17 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Αύξηση των κρουσμάτων, τέσσερις οι νεκροί

Eurokinissi

Σε 352 ανήλθαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα, καθώς χτες ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας άλλα 21 κρούσματα σε σχέση με την Κυριακή.

Από αυτά νοσηλεύονται 65 ασθενείς, εκ των οποίων οι 9 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, ενώ 10 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο. Ακόμα ανακοινώθηκε ότι 51 κρούσματα δεν έχουν σαφή πηγή έκθεσης, ενώ μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 4.320 δείγματα.

Η χώρα μετράει πλέον τέσσερις θανάτους ασθενών από τον κορονοϊό (οι τρεις θάνατοι ανακοινώθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο), που σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας είχαν υποκείμενα νοσήματα.

Σε κάθε περίπτωση, μέσα από περιστατικά όπως ο θάνατος του 67χρονου διασωληνωμένου στη Ζάκυνθο - όπου ενώ υπάρχει ο απαιτούμενος εξοπλισμός, τα κρεβάτια της Εντατικής δεν έχουν λειτουργήσει ποτέ λόγω έλλειψης προσωπικού - αναδεικνύεται εκτός των άλλων η τεράστια ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για το γεγονός ότι 110 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα παραμένουν κλειστά, ακόμη και τη στιγμή που η επιδημική έξαρση είναι προ των πυλών.

Κι αυτό όταν η αναλογία στην Ελλάδα είναι 6 κρεβάτια ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους, ποσοστό μικρότερο και από της Ιταλίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, απαιτούνται 3.500 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ για τις τρέχουσες ανάγκες, ωστόσο σήμερα λειτουργούν μόνο 570!

Σε αντίθεση με αυτήν την πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια της χτεσινής ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας, επιχειρήθηκε ξανά να καλλιεργηθεί μια εικόνα ενίσχυσης της Υγείας με πρόσθετα κονδύλια και ανθρώπινο δυναμικό, όταν πάνω στις ήδη τεράστιες περικοπές όλων των προηγούμενων χρόνων ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2020 περιλαμβάνει πρόσθετη περικοπή κατά 41 εκατ. ευρώ. Ενώ η «ξαναζεσταμένη» εξαγγελία για 2.000 προσλήψεις επαγγελματιών Υγείας σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ (για τις οποίες αναφέρθηκε ότι ήδη έχουν γίνει οι 950) δεν επαρκούν ούτε για να αντικαταστήσουν τις 3.500 συνταξιοδοτήσεις που έγιναν το 2018 - 2019, πόσο μάλλον όταν τα κενά μόνο στα δημόσια νοσοκομεία είναι πάνω από 30.000, ακόμα και με τα ανεπαρκή οργανογράμματα.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι το στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ διατίθεται επιχειρησιακά στο ΕΣΥ για τη νοσηλεία περιστατικών από τον νέο κορονοϊό, όπως και το νοσοκομείο «Παμμακάριστος», καθώς και μια πτέρυγα του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα». Επιπρόσθετα ενημέρωσε ότι κατόπιν συμφωνίας δεσμεύεται για τον ίδιο λόγο το Ιδιωτικό Κέντρο «ΑΤΤΙCΑ» στην Ελευσίνα.

Τα παραπάνω, βέβαια, δεν προχωρούν με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αλλά όπως ήδη καταγγέλλουν σωματεία και εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, επιστρατεύονται πρόχειρες και αιφνιδιαστικές εκκενώσεις ορόφων, μετακινήσεις προσωπικού από άλλα νοσοκομεία, που λειτουργούν πλέον κάτω από το όριο ασφαλείας.

Αποσπασματικά ημίμετρα στο «και πέντε»

Στο μεταξύ, με την νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (14/3/2020), προβλέπονται σε ό,τι αφορά την Υγεία μεταξύ άλλων τα εξής:

-- Καταγραφή αποθεμάτων για την επάρκεια μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής. Οι επιχειρήσεις του κλάδου υποχρεούνται να υποβάλουν στις αρχές στοιχεία των σχετικών αποθεμάτων.

-- Δίνεται η δυνατότητα επίταξης (για μέχρι 6 μήνες) κινητών, αναλώσιμων και μη, τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και εμπίπτουν στην έννοια του ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού, των μέσων ατομικής προστασίας και των φαρμάκων.

-- Ο ΕΟΔΥ δύναται να συνάπτει συμβάσεις για απευθείας ανάθεση υπηρεσιών, για την εξέταση δειγμάτων με ιδιωτικούς φορείς παροχής υγείας.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι η ποσότητα αιθυλικής αλκοόλης που έχει δημευθεί ή κατασχεθεί από την ΑΑΔΕ (από κυκλώματα νοθευμένων ποτών) και διατέθηκε στο υπουργείο Υγείας, θα μεταφερθεί στην 441 Αποθήκη Βάσης Υγειονομικού Υλικού του Στρατού για την παρασκευή αντισηπτικών για τις μονάδες Υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω αποτελούν αποσπασματικά ημίμετρα στο «και πέντε» (ενώ π.χ. ήδη καταγράφονται μεγάλη έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας, ελλείψεις στη δυνατότητα για μαζικότερους ελέγχους δειγμάτων κ.ά.), κριτήριο των οποίων ακόμα και σήμερα είναι να μη θιγούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Υγεία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χιλιάδες τα θύματα από την ανυπαρξία κλινών ΜΕΘ (2022-03-16 00:00:00.0)
186 διασωληνωμένοι παραμένουν εκτός ΜΕΘ ενώ ο ιδιωτικός τομέας θησαυρίζει (2021-12-10 00:00:00.0)
Παρουσιάζει ως «κανονικότητα» την τραγωδία που ζει ο λαός (2021-04-17 00:00:00.0)
Στο «κόκκινο» κρούσματα και ελλείψεις (2020-12-10 00:00:00.0)
Αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πανδημίας που καλπάζει (2020-11-20 00:00:00.0)
169 νέα κρούσματα, στους 53 οι νεκροί (2020-04-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ