Τρίτη 17 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
Αποδυναμωμένα και απαξιωμένα από τις αντιλαϊκές πολιτικές

Το Σαββατοκύριακο, ο πρωθυπουργός της περισσότερο πληττόμενης χώρας αυτήν τη στιγμή, της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, έσπευσε να επισημάνει ότι «αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση επείγουσα, που όμοιά της δεν έχει υπάρξει από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο». Πρόσθεσε ότι «πρόκειται για την πιο σημαντική πρόκληση των τελευταίων δεκαετιών. Τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο», φιλοτεχνώντας το κάλεσμα εθνικής ομοψυχίας που απευθύνει το κεφάλαιο και στην Ιταλία, όπως και σε κάθε χώρα, προσπαθώντας να εμποδίσει η ανησυχία των λαϊκών στρωμάτων να οδηγήσει σε γόνιμα συμπεράσματα, ώστε αντίστοιχα να οργανώσουν τις διεκδικήσεις τους.

Την ίδια στιγμή, τα αδιέξοδα των δημόσιων νοσοκομείων εξακολουθούν να γιγαντώνονται, η επάνδρωση και ο εξοπλισμός τους δεν οργανώνονται με στόχο την υπεράσπιση της λαϊκής υγείας, παρά τη μεγάλη αύξηση των θυμάτων.

Σύμφωνα με υγειονομικούς, η κατάσταση έχει φτάσει «στο κόκκινο» και πλέον μόνο ένα μικρό ποσοστό ασθενών μπορούν να νοσηλεύονται σε θαλάμους αρνητικής πίεσης. Το γύρο του κόσμου κάνουν μαρτυρίες γιατρών που περιγράφουν τραγικά διλήμματα που τους επιβάλλονται, αφήνοντας εκτός ΜΕΘ τους πιο ηλικιωμένους, που αποτελούν μεγάλο μέρος των ασθενών, δεδομένου και του μέσου όρου ηλικίας της χώρας. Ακόμα, πολλοί εστιάζουν και στα αδιέξοδα που έχει προκαλέσει η πολιτική «αποκέντρωσης» της Υγείας, με τις περιφέρειες και την κεντρική κυβέρνηση να «διαφωνούν» για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων εξέτασης εμπύρετων ασθενών, αφού η διαδικασία ανίχνευσης του ιού εξακολουθεί να μην οργανώνεται με βάση την καλύτερη δυνατή πρόληψη της διασποράς, αλλά με βάση το πόσο κοστίζει.

Ο κυβερνήτης της (βόρειας επαρχίας της) Λομβαρδίας, Ατίλιο Φοντάνα, δήλωσε στο «SkyTG24» ότι «βρισκόμαστε κοντά στο σημείο που δεν θα έχουμε (στην επαρχία) άλλες κλίνες στην εντατική». Εκπρόσωποι ιατρικών συλλόγων έστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο της χώρας, επισημαίνοντας ότι σε λίγες μέρες θα εξαντληθούν και τα αποθέματα μασκών υψηλής προστασίας για τους εργαζόμενους στις ΜΕΘ, αναφέροντας ότι «η αποτελεσματικότητα των προσπαθειών διάσωσης όσο γίνεται περισσότερων ζωών κινδυνεύει να παραλύσει ή να επιβραδυνθεί...».

Ενδεικτική ήταν όμως και η απόφαση της κυβέρνησης στη Δανία (που συχνά πυκνά προβάλλεται ως χώρα - πρότυπο), που, μπροστά στις ανεπάρκειες του δημόσιου συστήματος Υγείας, ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται όλες οι επεμβάσεις και θεραπείες που θεωρούνται «μη επείγουσες», με ό,τι αυτό φυσικά συνεπάγεται π.χ. για καρκινοπαθείς, χρόνια πάσχοντες κ.τ.λ. Το επιχείρημα ήταν ότι έτσι τα νοσοκομεία θα μπορέσουν να εστιάσουν στην αντιμετώπιση της επιδημίας.

Στη Γαλλία, ο γενικός διευθυντής Υγείας της χώρας, Ζερόμ Σαλομόν, εκτίμησε ότι η κατάσταση με την επιδημία του νέου κορονοϊού στη Γαλλία είναι «πολύ ανησυχητική» και ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων πλέον διπλασιάζεται κάθε τρεις μέρες». Ωστόσο δεν είπε κουβέντα για τις μεγάλες περικοπές σε κλίνες και γιατρούς που έχουν κάνει οι κυβερνήσεις όλων των τελευταίων ετών, στο όνομα της «εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών». Μάλιστα, το περασμένο καλοκαίρι και το φθινόπωρο οι υγειονομικοί έκαναν μεγάλες κινητοποιήσεις, προειδοποιώντας ότι «τα δημόσια νοσοκομεία πεθαίνουν» και καταγγέλλοντας ότι οι ρυθμοί δουλειάς για τους εργαζόμενους είναι ασφυκτικοί (μεταξύ άλλων μιλούσαν για αυξημένες αυτοκτονίες μεταξύ των υγειονομικών), με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την ασφαλή περίθαλψη των ασθενών.

Οι υγειονομικοί στην Ισπανία αναφέρουν ότι εργάζονταν εντατικά και με υπερωρίες ακόμη και πριν από το ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα, λόγω έλλειψης προσωπικού, η οποία έχει επιδεινωθεί σήμερα με τόσο πολλούς γιατρούς και νοσηλευτές να βρίσκονται σε καραντίνα επειδή έχουν προσβληθεί οι ίδιοι.

Ενδεικτικά, στο νοσοκομείο της Μαδρίτης «Γκρεγκόριο Μαρανιόν» περίπου 50 υγειονομικοί απομονώθηκαν την περασμένη βδομάδα στο σπίτι τους με συμπτώματα ίωσης και 10 από αυτούς ήταν θετικοί στον κορονοϊό. Παρόμοιες καταστάσεις εμφανίζονται σε νοσοκομεία σε ολόκληρη την Ισπανία.

Ακόμη και η εποχική γρίπη αντιμετωπίζεται με προσωρινούς συμβασιούχους κάθε χρονιά λόγω της έλλειψης υγειονομικών. Ετσι, οι υγειονομικές αρχές της Μαδρίτης παρέτειναν τις συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης όσων προσλαμβάνονται για εργασία το χειμώνα και οι συμβάσεις τους διαρκούν συνήθως έως τα μέσα Μάρτη.

Επίσης, ισπανικά ΜΜΕ εκφράζουν ανησυχία για την επιλογή της κυβέρνησης να μην προχωράει σε γενικευμένα τεστ ανίχνευσης κορονοϊού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ