ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΗΠΑ
Σχέδια ενίσχυσης του κεφαλαίου ενώ η πανδημία θερίζει

Copyright 2020 The Associated

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τι κι αν ο κορονοϊός θερίζει στις ΗΠΑ, με τους θανάτους να αυξάνονται συνεχώς - η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο «επανεκκίνησης της οικονομίας», όπως βαφτίζεται η νέα ενίσχυση των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Ο Πρόεδρος Ντ. Τραμπ εμφανίζεται να δηλώνει ότι υπάρχει «σταθεροποίηση» στον αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και θανάτων. Επί της ουσίας αυτό που διατηρείται είναι η σταθερότητα στους χιλιάδες που νοσούν και πεθαίνουν κάθε μέρα, κυρίως από τα λαϊκά στρώματα, που είναι απροστάτευτα λόγω του ανύπαρκτου συστήματος δημόσιας Υγείας. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήδη ξεπερνούν τα 573.000 και οι θάνατοι τους 23.500. Την ίδια ώρα η στρατιά των ανέργων γιγαντώνεται, με τον αριθμό των Αμερικανών που έμειναν χωρίς εισόδημα από το Μάρτη μέχρι σήμερα να ξεπερνά πλέον τα 16.000.000.

Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ καταρτίζεται από ειδική ομάδα υπουργών, συμβούλων και άλλων αξιωματούχων στον Λευκό Οίκο και αναμενόταν να ανακοινωθεί αργά χτες το βράδυ. Η εφαρμογή και εξέλιξή του φερόταν πως θα γίνονταν με «αρκετή ευελιξία» και «αναλόγως των εξελίξεων». Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να πετύχει μία διέξοδο από την κρίση έστω και παροδικά, καθώς τον προσεχή Νοέμβρη είναι προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές και σ' αυτούς τους επτά μήνες πολλά μπορούν να συμβούν... Ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος, που θεωρεί σχεδόν βέβαιη την επανεκλογή του, ισχυρίστηκε χτες πως παρά τις σαφείς διατάξεις του Συντάγματος, εκείνος έχει το γενικό πρόσταγμα για την «επανεκκίνηση της οικονομίας» και όχι οι κυβερνήτες.

Η σπουδή του Τραμπ να προχωρήσει - έστω και σταδιακά - σε άρση των μέτρων καραντίνας προκαλεί αναστάτωση, με πολλούς κυβερνήτες Πολιτειών να εκφράζουν την αντίθεσή τους. Συγκροτούν μάλιστα ομάδες συνεργασίας ώστε να καταρτίσουν ένα στοιχειώδες πλάνο για περιορισμό της τεράστιας ζημιάς που προκαλεί στις περιοχές τους η πανδημία. Αυτό στα βορειοανατολικά δρομολογείται κυρίως από τις Πολιτείες της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσι, που μέχρι στιγμής έχουν πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές από την πανδημία στις ΗΠΑ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Βουλιάζουν στα χρέη τα λαϊκά νοικοκυριά

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Δραματική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης εκατομμυρίων νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπιστώνει δημοσκόπηση της εταιρείας BMG, που επικαλείται χτεσινό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «The Independent». Στην έρευνα καταγράφεται πως το ένα τρίτο των νοικοκυριών στη χώρα διαπίστωσε επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης και πως 1 στα 20 νοικοκυριά είδε μείωση του εισοδήματός του κατά τουλάχιστον 50%.

Διπλάσιες απώλειες εισοδήματος διαπίστωσαν μαύροι Βρετανοί και διάφορες εθνικές μειονότητες, καθώς το 46% αυτών ανέφεραν πως το οικογενειακό εισόδημα μειώθηκε εξαιτίας της πανδημίας κορονοϊού, ποσοστό που φθάνει το 28% των νοικοκυριών λευκών Βρετανών. Επιπλέον το 15% μαύρων Βρετανών και εθνικών μειονοτήτων έμεινε άνεργο, ποσοστό που στους λευκούς Βρετανούς περιορίζεται στο 8%.

Σε δεινή θέση όμως βρίσκονται και αρκετοί ηλικιωμένοι που είναι αναγκασμένοι να ζουν σε γηροκομεία, καθώς καταγγέλλεται πως έχουν «εγκαταλειφθεί ως πρόβατα επί σφαγήν»! Εκπρόσωποι οίκων ευγηρίας στη χώρα εξέπεμψαν σήμα συναγερμού για την κατάσταση των ιδρυμάτων τους, καταγγέλλοντας τους πολυάριθμους «σιωπηρούς θανάτους» που έχει προκαλέσει ο νέος κορονοϊός και οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στον επίσημο απολογισμό. Ο ιατρικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, Κρις Ουίτι, εκτίμησε πως περίπου το 13,5% των οίκων ευγηρίας είχαν περιστατικά κορονοϊού. Σύμφωνα δε με πρόσφατα επίσημα στατιστικά στοιχεία, η πανδημία COVID-19 είχε προκαλέσει 217 θανάτους έως τις 3 Απρίλη σε οίκους ευγηρίας της Αγγλίας και της Ουαλίας. Συνολικά, η πανδημία είχε προκαλέσει μέχρι τότε 6.235 θανάτους, δηλαδή 15% περισσότερους από εκείνους που είχαν καταγραφεί στα νοσοκομεία.

Οι εργαζόμενοι στους οίκους ευγηρίας ανησυχούν επίσης για τον αριθμό θυμάτων. Σύμφωνα με την ομοσπονδία Care England οι νεκροί την περασμένη βδομάδα ξεπερνούσαν τους 1.000. Οι ίδιοι καυτηρίασαν παράλληλα και την έλλειψη επαρκούς υγειονομικού εξοπλισμού.

Σε κάθε περίπτωση, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, που αντικαθιστά προσωρινά τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, αναμένεται να ανακοινώσει αύριο ότι τα περιοριστικά μέτρα στο Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να παραμείνουν σε ισχύ έως τουλάχιστον τις 7 Μάη.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Καταγγελία γιατρών για ελλιπή μέτρα προστασίας

Από διαμαρτυρία γιατρών στην Μπογκοτά
Από διαμαρτυρία γιατρών στην Μπογκοτά
Τη διαμαρτυρία των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού της Κολομβίας έχει ξεσηκώσει το διάταγμα 538 της αντιδραστικής κυβέρνησης της χώρας, του Προέδρου Ιβάν Ντούκε. 35 συνολικά ενώσεις υγειονομικών (γιατρών, νοσηλευτών, τεχνικού προσωπικού στα εργαστήρια) υπογράφουν κοινή διαμαρτυρία γιατί, όπως καταγγέλλουν, με το προεδρικό διάταγμα υποχρεώνονται να εκτελούν τα καθήκοντά τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, με δική τους ευθύνη σε ό,τι αφορά τα μέσα προσωπικής προστασίας (μάσκες, γάντια, φόρμες κ.λπ.).

Οπως σημειώνουν στην καταγγελία τους, «μερικές ώρες από το θάνατο δύο γιατρών και ενός εργαζόμενου σε ασθενοφόρο (σ.σ. σημειώθηκαν την Κυριακή) που εργάζονταν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυβέρνηση και το αυταρχικό διάταγμά της αγνοεί τα αιτήματα που έχουμε διατυπώσει για τα απαραίτητα μέσα προστασίας που πρέπει να μας παρέχονται και για αξιοπρεπείς συμβάσεις εργασίας». Και συνεχίζουν, «ζητάμε να εξαιρεθούν από το διάταγμα οι σπουδαστές των ιατρικών σχολών, γιατί και δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση για να αντιμετωπίσουν την πανδημία, πολύ περισσότερο χωρίς την υποχρεωτική εξασφάλιση όλων των απαραίτητων μέσων προστασίας».

Κλείνοντας την ανακοίνωση τονίζουν: «Είμαστε έτοιμοι να εκπληρώσουμε το καθήκον μας προς την κοινωνία, αλλά κανένα διάταγμα δεν μπορεί να μας υποχρεώσει σε επικίνδυνες και αυτοκτονικές για την υγεία μας ενέργειες ενάντια σε μια ασθένεια που ήδη στοιχίζει χιλιάδες ζωές σε όλο τον κόσμο. Επίσης, θεωρούμε υπεύθυνο για τους θανάτους των συναδέλφων Κάρλος Φαμπιάν Νιέτο και Γουίλιαμ Γκουτίερες, όπως και του οδηγού ασθενοφόρου Χοακίν Σατισάμπαλ, τον Πρόεδρο Ιβάν Ντούκε για τους κινδύνους που διατρέχουν αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης του νέου κορονοϊού, όταν εργάζονται χωρίς τα αναγκαία μέτρα προστασίας». Στη χώρα ήδη τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 2.850 και τα θύματα τα 110.

Επίσης, στις συνδικαλιστικές ενώσεις των γιατρών έρχονται καταγγελίες για απολύσεις συναδέλφων τους, όταν τόλμησαν να ζητήσουν μέτρα προστασίας ή να καταγγείλουν δημόσια την έλλειψή τους, τόσο σε δημόσιες όσο και σε ιδιωτικές κλινικές. Ακόμη, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Υγείας, την υποχρηματοδότησή της έχουν χειροτερεύσει και οι όροι εργασίας τους (μισθοί, συμβάσεις σύμφωνα με την ασυδοσία των κλινικαρχών, που έχουν τις πλάτες της κυβέρνησης).

ΡΩΣΙΑ
Αύξηση των κρουσμάτων

Ολο και περισσότεροι οι βαριά άρρωστοι με κορονοϊό

ΜΟΣΧΑ.--

Ξεπέρασαν χτες τις 21.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη Ρωσία, ενώ σχεδόν 2.800 νέα κρούσματα προστέθηκαν μόνο το τελευταίο 24ωρο. Επίσημα έχουν ανακοινωθεί 170 νεκροί. «Το μοναδικό στοιχείο που μας καθησυχάζει και μας κάνει να ελπίζουμε ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε μια εκθετική αύξηση, είναι ότι ο μέσος όρος αύξησης των κρουσμάτων καθημερινά είναι της τάξεως του 17-18%», σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, Τατιάνα Γκολίκοβα.

Στο μεταξύ, περίπου 300 ασθενείς με κορονοϊό παρακολουθούνται ιατρικά ...εξ αποστάσεως και περισσότεροι από 240 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Υγείας, Μιχαήλ Μουράσκα.

Η κατάσταση στη Ρωσία δεν αλλάζει προς το καλύτερο, δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε σύσκεψη για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα: «Βλέπουμε ότι η κατάσταση αλλάζει καθημερινά και δυστυχώς αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που νοσούν. Ολο και πιο πολλά είναι τα βαριά περιστατικά της νόσου». Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να λαμβάνει υπόψιν της ακόμη και τα πιο δύσκολα και ακραία σενάρια εξέλιξης της κατάστασης σε σχέση με τον κορονοϊό τουλάχιστον με ορίζοντα δέκα ημερών, ώστε «να μπορούμε ευέλικτα, άμεσα να επανακαθορίζουμε τη στρατηγική και τακτική των ενεργειών μας».

Οπως εκτιμούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι άνεργοι στη Ρωσία ενδέχεται να φτάσουν - με αφορμή την πανδημία - τα 8 εκατ. (από 2,5 εκατ. σήμερα) και αυτό θα ισχύει ενδεχομένως έως το τέλος του έτους. Μετά το τέλος της πανδημίας, «θα υπάρξει επανεκκίνηση, σταδιακή αύξηση της ζήτησης και θα ανακάμψει σταδιακά η καταναλωτική ζήτηση» και «θα αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των ανέργων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ