Τετάρτη 15 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Καταγγελία γιατρών για ελλιπή μέτρα προστασίας

Από διαμαρτυρία γιατρών στην Μπογκοτά
Από διαμαρτυρία γιατρών στην Μπογκοτά
Τη διαμαρτυρία των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού της Κολομβίας έχει ξεσηκώσει το διάταγμα 538 της αντιδραστικής κυβέρνησης της χώρας, του Προέδρου Ιβάν Ντούκε. 35 συνολικά ενώσεις υγειονομικών (γιατρών, νοσηλευτών, τεχνικού προσωπικού στα εργαστήρια) υπογράφουν κοινή διαμαρτυρία γιατί, όπως καταγγέλλουν, με το προεδρικό διάταγμα υποχρεώνονται να εκτελούν τα καθήκοντά τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, με δική τους ευθύνη σε ό,τι αφορά τα μέσα προσωπικής προστασίας (μάσκες, γάντια, φόρμες κ.λπ.).

Οπως σημειώνουν στην καταγγελία τους, «μερικές ώρες από το θάνατο δύο γιατρών και ενός εργαζόμενου σε ασθενοφόρο (σ.σ. σημειώθηκαν την Κυριακή) που εργάζονταν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυβέρνηση και το αυταρχικό διάταγμά της αγνοεί τα αιτήματα που έχουμε διατυπώσει για τα απαραίτητα μέσα προστασίας που πρέπει να μας παρέχονται και για αξιοπρεπείς συμβάσεις εργασίας». Και συνεχίζουν, «ζητάμε να εξαιρεθούν από το διάταγμα οι σπουδαστές των ιατρικών σχολών, γιατί και δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση για να αντιμετωπίσουν την πανδημία, πολύ περισσότερο χωρίς την υποχρεωτική εξασφάλιση όλων των απαραίτητων μέσων προστασίας».

Κλείνοντας την ανακοίνωση τονίζουν: «Είμαστε έτοιμοι να εκπληρώσουμε το καθήκον μας προς την κοινωνία, αλλά κανένα διάταγμα δεν μπορεί να μας υποχρεώσει σε επικίνδυνες και αυτοκτονικές για την υγεία μας ενέργειες ενάντια σε μια ασθένεια που ήδη στοιχίζει χιλιάδες ζωές σε όλο τον κόσμο. Επίσης, θεωρούμε υπεύθυνο για τους θανάτους των συναδέλφων Κάρλος Φαμπιάν Νιέτο και Γουίλιαμ Γκουτίερες, όπως και του οδηγού ασθενοφόρου Χοακίν Σατισάμπαλ, τον Πρόεδρο Ιβάν Ντούκε για τους κινδύνους που διατρέχουν αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης του νέου κορονοϊού, όταν εργάζονται χωρίς τα αναγκαία μέτρα προστασίας». Στη χώρα ήδη τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 2.850 και τα θύματα τα 110.

Επίσης, στις συνδικαλιστικές ενώσεις των γιατρών έρχονται καταγγελίες για απολύσεις συναδέλφων τους, όταν τόλμησαν να ζητήσουν μέτρα προστασίας ή να καταγγείλουν δημόσια την έλλειψή τους, τόσο σε δημόσιες όσο και σε ιδιωτικές κλινικές. Ακόμη, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Υγείας, την υποχρηματοδότησή της έχουν χειροτερεύσει και οι όροι εργασίας τους (μισθοί, συμβάσεις σύμφωνα με την ασυδοσία των κλινικαρχών, που έχουν τις πλάτες της κυβέρνησης).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχείς διαδηλώσεις στην Κολομβία (2021-05-27 00:00:00.0)
Συνελήφθη παραστρατιωτικός εγκληματίας (2021-01-27 00:00:00.0)
Γενοκτονία διαρκείας κατά του λαού (2020-09-24 00:00:00.0)
Ο λαός της Κούβας δίνει ένα παράδειγμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο (2020-09-10 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις με αφορμή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού (2020-06-30 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη στον αγώνα υγειονομικών και εργαζομένων (2020-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ