Τετάρτη 15 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΟΛΠ - COSCO
«Λειτουργική ενοποίηση» με γενίκευση της αντεργατικής επίθεσης

Καταγγελία της «Δημοκρατικής Ενότητας Λιμανιών»

Από πρόσφατη ενημέρωση των λιμενεργατών από γιατρό για την πανδημία

RIZOSPASTIS

Από πρόσφατη ενημέρωση των λιμενεργατών από γιατρό για την πανδημία
Την επέκταση της εργασιακής ζούγκλας και σε βάρος των λεγόμενων «μόνιμων» εργαζομένων του ΟΛΠ προωθεί αυτήν την περίοδο η εργοδοσία στο ΣΕΜΠΟ, αξιοποιώντας τις έκτακτες συνθήκες λόγω κορονοϊού και βέβαια το αντεργατικό οπλοστάσιο που διαμορφώνουν για την εργοδοσία όλες οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις, σπάζοντας το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ κερδοφορίας.

Ηδη από την 1η Απρίλη ο όμιλος ανακοίνωσε επίσημα τη «λειτουργική ενοποίηση» της προβλήτας Ι με τις ΙΙ και ΙΙΙ. Υπενθυμίζεται ότι οι προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ από το 2009 που ξεκίνησε σταδιακά η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, με τη μέθοδο των παραχωρήσεων από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ανήκουν στη θυγατρική της COSCO με την επωνυμία ΣΕΠ ΑΕ.

Το καλοκαίρι του 2016 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ολοκληρώνοντας την πορεία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά, παρέδωσε στην COSCO και το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ΟΛΠ, στον οποίο ανήκε η προβλήτα Ι, για να έρθει σήμερα η «λειτουργική ενοποίηση».

Πολύτιμος αρωγός έχει αναδειχθεί ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός και συγκεκριμένα οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ) στη διοίκηση της ΟΜΥΛΕ και τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις του χώρου. Από κοινού η εργοδοσία και αυτοί οι «συνδικαλιστές» προετοίμασαν το έδαφος για τις ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα των «μόνιμων», συνυπογράφοντας τον Κανονισμό Προσωπικού και τη διετή ΣΣΕ, που περιέχουν δραστικές περικοπές στους μισθούς, σμπαράλιασμα του σταθερού ωραρίου κ.ο.κ.

Τώρα, όπως αποκαλύπτει η αγωνιστική παράταξη της «Δημοκρατικής Ενότητας Λιμανιών» με ανακοίνωσή της όπου καταγγέλλει τη γενίκευση της εργασιακής ζούγκλας στο λιμάνι, αυτές οι παρατάξεις συνεχίζουν το έργο τους, με εν κρυπτώ διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία για νέα ΣΣΕ, η οποία θα περιλαμβάνει παραπέρα ανατροπές.

Οσο για την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΜΥΛΕ για να εκφράσει τις «ανησυχίες» της, μόνο ως εμπαιγμός προς τους εργαζόμενους μπορεί να εκληφθεί. Αλλωστε ακόμα και ο ΟΛΠ (δηλαδή η COSCO), σε ανακοίνωση που εξέδωσε, επιβεβαιώνει ότι η ΟΜΥΛΕ και οι άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις του χώρου μια χαρά γνώριζαν για την εξέλιξη της «λειτουργικής ενοποίησης» και φρόντισαν να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος.

«Οι διοικήσεις των σωματείων μας το μόνο που κάνουν είναι να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες μας, σε αγαστή συνεργασία με την COSCO να αφαιρούν κατακτήσεις και δικαιώματά μας. Ακόμα και τώρα αρνούνται τις προτάσεις της "Δημοκρατικής Ενότητας" να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, να μπουν στη μάχη οι εργαζόμενοι για τις διαπραγματεύσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της παράταξης.

Η «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών» καλεί «κάθε τίμιο εργατοϋπάλληλο να γυρίσει τη πλάτη σε αυτές τις δυνάμεις που πλειοψηφούν στα ΔΣ της ΟΜΥΛΕ και των Σωματείων» και να παλέψει για ενιαία ικανοποιητική ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στο λιμάνι σε όλες τις προβλήτες, καμία διάκριση σε παλιούς και νέους εργαζόμενους, όλες οι ΣΣΕ να μετατραπούν σε πλήρους απασχόλησης με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, καμία απόλυση, κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων, μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από την πανδημία, ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ