Τετάρτη 15 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Διεκδικήσεις απέναντι στην επικίνδυνη κατάσταση στη ΒΙΠΕ Σίνδου

Την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους χώρους δουλειάς στα εργοστάσια της ΒΙΠΕ Σίνδου και τις διεκδικήσεις που πρέπει να γίνουν υπόθεση της πάλης των εργαζομένων, αναδεικνύουν μέσα από κοινή ανακοίνωσή τους κλαδικά σωματεία της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα, τα Σωματεία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, Γραφικών Τεχνών και Χάρτου, Βιομηχανικού Επισιτισμού, Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας και η Επιτροπή Εργαζομένων στην Ανακύκλωση αναδεικνύουν πως «η πρόσφατη απώλεια του 52χρονου συναδέλφου μας χειριστή σε εργοστάσιο Χημικών στη ΒΙΠΕ Σίνδου από τον ιό έδειξε ότι ο κίνδυνος βρίσκεται ήδη μέσα στα εργοστάσια».

Καταγράφοντας το τι έχουν να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι στη ΒΙΠΕ αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Στα εργοστάσια των τροφίμων υπάρχουν εντατικοποίηση, συγχρωτισμός, ακόμα και απόκρυψη κρουσμάτων.

Στο Μέταλλο οι μεγάλες μονάδες και πολλά συνεργεία έχουν κλείσει, εργολαβικοί εργαζόμενοι έχουν απολυθεί και δεν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Στη χημική βιομηχανία απόδειξη των ελλιπών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς ήταν ο θάνατος του συναδέλφου από τον κορονοιό.

Στον κλάδο Τύπου - Χάρτου δεκάδες συνάδελφοι είναι σε αναστολή αντιμετωπίζοντας δυσκολίες πληρωμής ενοικίων και άλλων αναγκών. Το μέτρο της αναστολής πολλές φορές χρησιμοποιείται για να δοθούν οι χρηματοδοτήσεις στους εργοδότες.

Στην ανακύκλωση υπάρχει αύξηση της εντατικοποίησης και μπορούμε να φανταστούμε τι επικρατεί στους χώρους. Τα μέτρα υγιεινής ήταν ελλιπή πριν από την εμφάνιση του ιού, πόσο μάλιστα τώρα».

Καταγγέλλουν την ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και των προηγούμενων που χρόνια τώρα στρώνουν το χαλί στους βιομήχανους με ένα και μοναδικό σκοπό: Το επιχειρηματικό κέρδος, το οποίο βγαίνει από τον ιδρώτα των εργαζομένων.

Στις διεκδικήσεις των κλαδικών σωματείων περιλαμβάνονται η μόνιμη παρουσία γιατρού Εργασίας, η τακτική απολύμανση στους χώρους δουλειάς και συγκέντρωσης εργαζομένων, όπως και στα λεωφορεία που τους μεταφέρουν, η αποσυμφόρηση με περισσότερα δρομολόγια, η παροχή με ευθύνη της εργοδοσίας Μέσων Ατομικής Προστασίας. Επίσης, άμεση διακοπή λειτουργίας εργοστασίου σε ενδεχόμενο ύπαρξης κρουσμάτων με διασφάλιση μισθών, μεροκάματου, ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Δημιουργία Κέντρου Υγείας στη ΒΙΠΕ, με πλήρη εξοπλισμό, ώστε να γίνονται σ' αυτό έλεγχοι προληπτικοί αλλά και συμπτωματικών ασθενών. Προειδοποιούν επίσης να μη γίνει καμιά σκέψη για δυσμενή μεταβολή των όρων εργασίας και απαιτούν την κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ, να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς. Απαιτούν, τέλος, την επαναλειτουργία των Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας, όπου υπάρχουν επιχειρησιακά σωματεία, και δημιουργία νέων με συλλογή υπογραφών λόγω της μη δυνατότητας διενέργειας Γενικής Συνέλευσης σε τέτοιες συνθήκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ