Τετάρτη 15 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΟΕΝΓΕ
Διεύρυνση των ομάδων υψηλού κινδύνου και επέκταση της ειδικής άδειας

Τη διεύρυνση των ομάδων υψηλού κινδύνου και την επέκταση του δικαιώματος ειδικής άδειας με πλήρεις αποδοχές για όσους πάσχουν από τα συγκεκριμένα νοσήματα απαιτεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Οπως επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ, «στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που καθορίζει τις ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου που πρέπει να εξαιρεθούν από την εργασία τους, δεν συμπεριλαμβάνονται σοβαρότατες παθήσεις. Είναι εγκληματικό να υπάρχουν ακόμα εργαζόμενοι οι οποίοι εξακολουθούν να εργάζονται παρόλο που πάσχουν από:

  • Αυτοάνοσα νοσήματα για τα οποία λαμβάνουν κυτταροστατικά ή βιολογικούς παράγοντες.
  • Εκφυλιστικά νοσήματα του ΚΝΣ (π.χ. πολλαπλή σκλήρυνση).
  • Αιμοσφαιρινοπάθειες (π.χ. ομόζυγος β - μεσογειακή αναιμία).

Επιτροπές λοιμώξεων πολλών νοσοκομείων έχουν εισηγηθεί σε διοικήσεις και στο υπουργείο Υγείας να ενταχθούν στις ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου όσοι πάσχουν από τα συγκεκριμένα νοσήματα. Ωστόσο, εδώ και δυο βδομάδες δεν έχει δοθεί καμία απάντηση! Επιπλέον δεν υπάρχει πρόβλεψη για όσους διαμένουν με άτομα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη Covid-19, με αποτέλεσμα να εκτίθεται σε κίνδυνο η υγεία των οικείων τους».

Η Ομοσπονδία απαιτεί:

1. Να διευρυνθούν οι ομάδες υψηλού κινδύνου και να επεκταθεί το δικαίωμα ειδικής άδειας με πλήρεις αποδοχές για όσους πάσχουν από τα συγκεκριμένα νοσήματα.

2. Να ξεκαθαριστούν οι ασάφειες που προκύπτουν από τους γενικούς όρους «βαριά πνευμονοπάθεια» και «βαριά καρδιοπάθεια» που αναφέρονται στην ΚΥΑ (ΦΕΚ/928/Β/18-03-2020).

3. Να δικαιούνται ειδική άδεια απουσίας όσοι διαμένουν με άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη με Covid-19, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των οικείων τους.

Τέλος, σε ό,τι αφορά καταγγελίες υγειονομικών «ότι όχι μόνο δεν τους εγκρίνεται η άδεια ειδικού σκοπού, χωρίς μάλιστα να υπάρχει αιτιολογημένη απόφαση, αλλά και ότι εκβιάζονται και απειλούνται όταν διεκδικούν το νόμιμο αναφαίρετο δικαίωμά τους», η ΟΕΝΓΕ απαιτεί από την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών να λάβουν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να εφαρμόζονται οι διατάξεις και να χορηγούνται σε όλους όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις οι άδειες ειδικού σκοπού.

Ανθρακας οι «παροχές» στις ΠΝΠ

Στο μεταξύ, στη λογική του ελάχιστου και στο κουκούλωμα με μπαλώματα των ελλείψεων στο δημόσιο σύστημα Υγείας κινείται μία ακόμα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την κυβέρνηση να παρουσιάζει περίπου ως γενναιόδωρη «παροχή» τη δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων έως τα τέλη Μάη.

Ομως ακόμα και για να υλοποιηθεί το παραπάνω ημίμετρο, οι ανασφάλιστοι θα πρέπει να απευθυνθούν στις ελάχιστες και αποψιλωμένες από προσωπικό δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Κι έρχεται η κυβέρνηση στην ίδια ΠΝΠ να δώσει τη χαριστική βολή, καθώς το άρθρο 15 προβλέπει τη μετακίνηση γιατρών και νοσηλευτών των ΤΟΜΥ - μέχρι και στις 30 Σεπτέμβρη - σε Κέντρα Υγείας ή άλλους υγειονομικούς φορείς.

Να θυμίσουμε ότι ήδη προσωπικό των ΚΥ και των ΠΙ έχει μετακινηθεί στα νοσοκομεία. Με λίγα λόγια η κυβέρνηση, ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας, αρνείται να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανακατεύει την τράπουλα των ελλείψεων, μισοκλείνει μια τρύπα ανοίγοντας άλλες δύο, όπως έκαναν και οι προκάτοχοί της.

Οσο για την προσωρινή παράταση προνοιακών παροχών που χορηγούνται λόγω αναπηρίας, υπό προϋποθέσεις και όχι πέραν της 30ής Ιούνη, μιλάμε έτσι κι αλλιώς για προνοιακές παροχές πείνας, ενώ αναβάλλονται και οι συνεδριάσεις των υγειονομικών επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) για την εξέταση αιτήσεων παράτασης αναπηρικών παροχών σύνταξης μέχρι τις 31/5.

Τέλος, αλγεινή εντύπωση προκαλεί η υποχρεωτική επιστροφή των ποσών που καταβλήθηκαν σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν κριθεί ως δικαιούχοι με προηγούμενες αποφάσεις και «μετά από την επανεξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ και σύμφωνα με τις σχετικώς εκδιδόμενες αποφάσεις, οι ενδιαφερόμενοι δεν κρίνονται ως δικαιούχοι των κατά περίπτωση αναπηρικών παροχών». Κι όλα αυτά ενώ είναι γνωστοί οι κόφτες και τα «επιστημονικά» κριτήρια με τα οποία αποφασίζουν οι επιτροπές των ΚΕΠΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αν κάποιο τεστ βγει θετικό, τότε... βλέπουμε» (2020-08-14 00:00:00.0)
Πρωτοβουλίες διεκδίκησης από εργαζόμενους στα νοσοκομεία (2020-03-31 00:00:00.0)
Για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις (2019-06-04 00:00:00.0)
Στην καρμανιόλα για το επίδομα οι ασθενείς με ΕΪΤΖ (2014-11-26 00:00:00.0)
Ανάγκη καθολικού δημόσιου συστήματος Υγείας (2009-07-28 00:00:00.0)
Σε επαγρύπνηση αλλά δε συντρέχουν λόγοι πανικού (2003-12-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ