ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Για να μείνει ο «τρομονόμος» στα χαρτιά

Με δύο μεγάλα συλλαλητήρια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και ανάλογες εκδηλώσεις σ' όλη τη χώρα απάντησε ο ελληνικός λαός στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συρρικνώσει και να βάλει στο «γύψο» κάποια από τα ατομικά του δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες του.

Την ερχόμενη βδομάδα όταν θα συζητιέται στην Ολομέλεια της Βουλής το αμερικανόπνευστο νομοσχέδιο του «τρομονόμου», οι εργαζόμενοι της Αθήνας θα προειδοποιούν για άλλη μια φορά την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση πως το νομοσχέδιο αυτό δε θα περάσει και ο αγώνας του λαού θα το καταστήσει ανενεργό.

Παναθηναϊκό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, στις 6 Ιούνη, στις 7.00 το απόγευμα στα Προπύλαια, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα των φορέων ενάντια στον «τρομονόμο». Στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι της Αθήνας θα αντιτάξουν την απόφασή τους να παλέψουν ενάντια στη «νέα τάξη πραγμάτων». Στο χαφιεδισμό που καθιερώνει το νομοσχέδιο Σταθόπουλου, ο λαός της Αθήνας θα αντιτάξει την αλληλεγγύη και τη συλλογικότητα της κοινής πάλης, το δικαίωμά του να αγωνίζεται και να οραματίζεται μια καλύτερη ζωή.

Τα δύο κόμματα εξουσίας - ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ - επέδειξαν πλήρη σύμπνοια και ομοφωνία, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, προκειμένου να περιορίσουν τις δημοκρατικές κατακτήσεις των πολιτών. Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος περιχαρής για την κατανόηση και συμπαράσταση που είχε από την αξιωματική αντιπολίτευση, σε γραπτή ανακοίνωσή του «εκφράζει την ικανοποίησή του» για την «ευρύτατη πλειοψηφία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που υπερψήφισε το νομοσχέδιο».

Προοδευτισμός είναι η ναρκω-κουλτούρα, για τον ΣΥΝ και τους υπόλοιπους, που καταθέτουν πρόταση νόμου ελεύθερης διακίνησης των ουσιών, ενώ αντίδραση θεωρείται η πολιτική της πρόληψης, της απεξάρτησης, της επανένταξης. Την υποταγή των συνειδήσεων την ανάγουν σε ελευθερία, προβάλλοντας το όραμα μιας κοινωνίας μελλοθανάτων (σελίδα 5)

«Πριν από τρία χρόνια είχα μιλήσει για αναζήτηση και στην Ελλάδα του προγραμματικού κυβερνητικού μοντέλου Ζοσπέν. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όμως, εμμένει στη λογική της μονοκομματικής νομής της εξουσίας, αρνείται την αλλαγή του εκλογικού νόμου, γεγονός που διευκολύνει την επάνοδο της ΝΔ στην εξουσία», λέει ο Ν. Κωνσταντόπουλος. Σ' αυτήν τη στρατηγική επιμένει ο ΣΥΝ, επιδιώκοντας κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Τέτοια ενότητα δράσης της Αριστεράς θέλουν (σελίδα 15)

Ιδιαίτερα κρίσιμη η περίοδος των εκλογών στο Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), αφού ανάμεσα στα οξυμένα προβλήματα, λόγω της πολιτικής που εφάρμοσαν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις, με την ανοχή, αν όχι στήριξη, της πλειοψηφίας στην ηγεσία του Συνδικάτου, το πιο «καυτό» θέμα είναι η μεθόδευση της ίδρυσης Ανωνύμων Εταιριών Ταξί (σελίδα 18)

Αποκαλυπτικά τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΒ, που δείχνουν ότι το 1999 τα κέρδη των βιομηχανικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 41,7%, ενώ οι ονομαστικές αυξήσεις των μισθών και συντάξεων «κόλλησαν» στο 2-4%, γεγονός που δικαιολογεί την «ιερά συμμαχία» κυβέρνησης και κεφαλαιοκρατών, για να κατατροπωθεί ο «εχθρός - λαός», που διεκδικεί μερίδιο από την πίτα της ανάπτυξης (σελίδα 19)

Φτώχεια, ανεργία, δύσκολη πρόσβαση στις - συνήθως κακές - υπηρεσίες υγείας, έχουν συνέπειες συχνά δραματικές στην υγεία των γυναικών από τα καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα και στον πολυσύνθετο αναπαραγωγικό οργανισμό τους, εξαιτίας των κοινωνικών ανισοτήτων (σελίδα 25)

Αντιπυραυλική άμυνα, ένα ακόμη, το πιο εξοντωτικό οπλικό σύστημα της «νέας τάξης», ενάντια στην ελευθερία, στην ανεξαρτησία και το δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν για ό,τι τούς αφορά (σελίδες 26 - 27)

Μεθοδεύσεις «διαλόγου» υπό το φόβο των απεργιών

Οι συναντήσεις του υπουργού Εργασίας με τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ αυτή τη βδομάδα έδωσαν τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε την κυβερνητική τακτική για το ασφαλιστικό, αλλά και τη συμβολή των ηγεσιών των δύο τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων στη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για την προώθηση των σχεδίων για την ανατροπή των ασφαλιστικών κατακτήσεων των εργαζομένων.

Ουσιαστικά, ο κοινωνικός διάλογος - απάτη άρχισε. Επισήμως, η έναρξη παραπέμφθηκε για το φθινόπωρο, υπολογίζοντας ότι θα έχουν εκτονωθεί οι αντιδράσεις των εργαζομένων. Μέχρι τότε, όμως, ο διάλογος θα διεξάγεται σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων αφού οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ αποδέχτηκαν τη σχετική διαδικασία.

Θα πρέπει βεβαίως να σημειωθεί ότι όλες οι διαβουλεύσεις έγιναν κάτω από τη βαριά σκιά των εργατικών κινητοποιήσεων και του μηνύματος των μεγάλων απεργιών. Οι «πρωταγωνιστές», κυβέρνηση και ηγεσία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, γνωρίζοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων απορρίπτουν τους κυβερνητικούς ελιγμούς και τους ψευδεπίγραφους διαλόγους, επιχείρησαν να συγκαλύψουν την από κοινού συμφωνημένη μεθόδευσή τους. Το γεγονός, εξάλλου, ότι οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της «Αυτόνομης παρέμβασης» απέρριψαν στην Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ την πρόταση της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» για κήρυξη απεργίας μέσα στον Ιούνη, αποδεικνύει το σχέδιο για την εκτόνωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Το λόγο έχουν πλέον οι εργαζόμενοι.

Ενταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με φόντο τον «ευρωστρατό»

Η όξυνση της τουρκικής πολιτικής έναντι της Ελλάδας υποδηλώθηκε από σειρά αποκαλύψεων το τελευταίο διάστημα. Μετά το έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στην περιοχή του Αιγαίου, ή την Κύπρο, είχαμε αυτή τη βδομάδα την είδηση για την έξοδο του «Πίρι Ρέις» στις αρχές του Ιούνη για έρευνες στο Αιγαίο.

Η χρονική στιγμή κατά την οποία εμφανίζεται αυτή η όξυνση συσχετίζεται είτε με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είτε με τη συζήτηση για τη συγκρότηση του «ευρωστρατού», του σώματος ταχείας επέμβασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα πραγματοποιεί επεμβάσεις εντός και εκτός των ορίων της Ευρώπης. Σχετικά με τον «ευρωστρατό», η Τουρκία είχε σοβαρές αντιρρήσεις καθώς αποκλειόταν από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Ομως επειδή η συγκρότηση του «ευρωστρατού» απαιτεί τη συνδρομή του ΝΑΤΟικού μηχανισμού, η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ απειλούσε με βέτο.

Τελικά φαίνεται ότι το θέμα διευθετήθηκε στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ στη Βουδαπέστη. Η συμφωνία αφορά στον προσδιορισμό του πεδίου δράσης του «ευρωστρατού» με την εξαίρεση της περιοχής του Αιγαίου και της Κύπρου. Η εξέλιξη αυτή, εκτός των άλλων, αποδεικνύει και ότι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση εγγυάται τα σύνορα της Ελλάδας, αφού τα αναγνωρίζει ως σύνορα της ΕΕ, ήταν λόγια χωρίς αντίκρισμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ