ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Απρίλη 2020
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Να σταματήσει ο αποκλεισμός των σπουδαστών ΙΕΚ από τα 800 ευρώ»

«

Να σταματήσει εδώ και τώρα ο αποκλεισμός σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ από το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ», ζητά με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ και στηρίζει τις διεκδικήσεις και τις κινητοποιήσεις των σπουδαστών.

Στη σχετική ανακοίνωσή της η ΚΝΕ σημειώνει:

«Συσσωρεύονται οι καταγγελίες στους Συλλόγους Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ και σε εργατικά σωματεία από εργαζόμενους σπουδαστές, που αποκλείονται από το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ, γιατί φαίνεται ενεργή στην "Εργάνη" η σύμβαση της απλήρωτης πρακτικής τους άσκησης.

Χιλιάδες σπουδαστές όλων των ειδικοτήτων και ιδιαίτερα αυτών που σχετίζονται με τον τουρισμό μένουν ξεκρέμαστοι, καθώς αυτήν την περίοδο "έκλειναν" τη δουλειά για την καλοκαιρινή σεζόν, με σκοπό να εξασφαλίζουν το αναγκαίο εισόδημα για τον επόμενο χειμώνα. Για τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των εργαζομένων το ποσό αυτό αποτελεί το μοναδικό τους εισόδημα!

Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να δώσει λύση στις αγωνίες των σπουδαστών και στα σοβαρά προβλήματα που έχει δημιουργήσει!

  • Να σταματήσει τώρα ο αποκλεισμός όσων δικαιούνται το έκτακτο επίδομα και αποκλείονται λόγω της ενεργής σύμβασης της απλήρωτης πρακτικής τους άσκησης.
  • Να ενταχθούν όλοι οι σπουδαστές των Δημόσιων ΙΕΚ στο έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ και στην έκπτωση ενοικίου, με βάση τις αντίστοιχες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις».

Να σημειωθεί ότι για το ίδιο θέμα το ΚΚΕ έχει καταθέσει και Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Εργασίας, ζητώντας να λυθεί το θέμα με τις συμβάσεις πρακτικής άσκησης και να ενταχθούν όλοι οι σπουδαστές που κάνουν πρακτική ή έχει ανασταλεί, στο επίδομα των 800 ευρώ και στην έκπτωση ενοικίου.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Προβληματισμοί για την απόφαση της ΟΛΜΕ για τα σχολεία

Δήλωση των εκλεγμένων της ΑΣΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ

INTIME NEWS

Η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ - ΣΥΝΕΚ - ΠΕΚ) στις 25 Απρίλη δημοσίευσε ανακοίνωση, με την οποία επί της ουσίας προτείνει να μην ξανανοίξουν οι σχολικές μονάδες για το υπόλοιπο της σχολικής χρονιάς, με εξαίρεση τη Γ' Λυκείου. Με αφορμή την παραπάνω απόφαση, οι εκλεγμένοι στο ΔΣ της Ομοσπονδίας με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» έθεσαν μια σειρά από προβληματισμούς, σημειώνοντας πως είναι άκαιρο να τοποθετείται η Ομοσπονδία για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα πριν εκφραστεί η επιστημονική γνώμη των ειδικών.

«Η ΟΛΜΕ θα έπρεπε να ιεραρχεί αυτήν τη στιγμή τη διεκδίκηση των απόλυτα αναγκαίων όρων και προϋποθέσεων για ένα πιθανό άνοιγμα των σχολείων, με βάση τις επιστημονικές πάντα υποδείξεις», τονίζουν οι εκλεγμένοι με την ΑΣΕ. Με βάση αυτό σημειώνουν: «Η ΟΛΜΕ χρειάζεται, πρώτα απ' όλα, να απαιτήσει να τηρηθούν όλες οι απαραίτητες συνθήκες και προϋποθέσεις για την εξασφάλιση της υγείας των μαθητών και των συναδέλφων, με ιδιαίτερη μέριμνα σ' αυτούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με βάση τις τοποθετήσεις των ειδικών επιστημόνων. Ειδικά για τις πανελλαδικές εξετάσεις να διασφαλιστούν οι όροι ώστε οι μαθητές της Γ' Λυκείου να δώσουν με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις και να διαφυλαχθεί τόσο η υγεία των ίδιων όσο και όσων συναδέλφων θα εμπλακούν στη διαδικασία (ανακοίνωση ημερομηνίας, όρια μαθητών ανά τετραγωνικό μέτρο, απολύμανση και μέσα ατομικής προστασίας, αποφυγή συγχρωτισμού στα βαθμολογικά κέντρα κ.ά)».

«Το επιχείρημα της πλειοψηφίας ότι "...ακόμη και αν τα σχολεία επαναλειτουργήσουν αμέσως μετά τη 10η/5/2020 οι συνολικές ώρες διά ζώσης διδασκαλίας τόσο για τα Γυμνάσια όσο και για την Α' και Β' Λυκείου θα είναι ελάχιστες..." είναι άστοχο. Είναι άλλο πράγμα να εκτιμήσει η επιτροπή των επιστημόνων ότι παρ' όλα τα παιδαγωγικά προβλήματα που δημιουργούνται, για λόγους υγείας που προέχουν, πρέπει να μην ανοίξουν ξανά τα σχολεία για το υπόλοιπο της χρονιάς και άλλο πράγμα η Ομοσπονδία να θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανένα παιδαγωγικό πρόβλημα», τονίζουν οι εκλεγμένοι με την ΑΣΕ και καλούν την κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και την υγιεινή και ασφάλεια εκπαιδευτικών και μαθητών.

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΚΝΕ - ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΑΤΡΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Συλλυπητήρια για τον απροσδόκητο χαμό του Νίκου Μοίραλη

Με αφορμή το θάνατο του νεαρού ΚΝίτη Νίκου Μοίραλη, το απόγευμα του Σαββάτου, σε τροχαίο δυστύχημα στην Πάτρα, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ με ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Με ανείπωτη θλίψη και οδύνη αποχαιρετάμε τον σύντροφο Νίκο Μοίραλη, μέλος της Τομεακής Οργάνωσης Μαθητών Πάτρας της ΚΝΕ και μαθητή της Γ' Λυκείου στο 7ο ΕΠΑΛ Πάτρας, ο οποίος σήμερα το απόγευμα (σ.σ. το Σάββατο) έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα.

Ο σύντροφος Νίκος ήταν Γραμματέας της ΟΒ 7ου ΕΠΑΛ Πάτρας, πρωτοπόρος σε όλους τους αγώνες του μαθητικού κινήματος στην Πάτρα τα τελευταία χρόνια, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Πάτρας.

Ξεχώριζε για την αγάπη του για τον αθλητισμό, καθώς υπήρξε αθλητής του μπάσκετ σε αρκετές τοπικές ομάδες της πόλης.

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην αδερφή του, συντρόφισσα Ολγα Μοίραλη, καθώς και στους γονείς και σε όλη του την οικογένεια.

Καλό σου ταξίδι, σύντροφε Νίκο».

Αντίστοιχα σε συλλυπητήρια ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Μαθητών Πάτρας της ΚΝΕ σημειώνει:

«Σύντροφε Νίκο, με θλίψη πληροφορηθήκαμε τον άδικο χαμό σου και ακόμα δεν μπορούμε να το πιστέψουμε. Χάσαμε το στήριγμά μας στο σχολείο, στην παρέα, στους αγώνες που δίναμε μαζί για έναν καλύτερο κόσμο. Χάσαμε τον Γραμματέα της ΟΒ του 7ου ΕΠΑΛ, έναν πρωτοπόρο σύντροφο που ανησυχούσε για το πώς θα γίνει καλύτερο το σχολείο, που συντόνιζε τη δράση των μαθητών μέσα από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πάτρας. Χάσαμε έναν καλό αθλητή, μπασκετμπολίστα, που ήταν πάντα με το χαμόγελο στα χείλη και τη ζωντάνια να ξεχειλίζει.

Αγαπημένε μας Νίκο, σου ευχόμαστε καλό ταξίδι. Με το ποδήλατό σου να ταξιδέψεις στις πιο όμορφες μέρες, αυτές που ονειρευτήκαμε ότι θα δούμε μαζί.

Στέλνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους γονείς σου και τα αδέρφια σου. Σύντροφε Νίκο, δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ. Θα σε θυμόμαστε σε κάθε μικρό και μεγάλο που θα συμβαίνει στη ζωή μας. Σου δίνουμε την υπόσχεση ότι στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας θα παλεύουμε και για εσένα».

Εκδήλωση στην Πάτρα

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στις σχολές Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνουν σήμερα Τρίτη διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Capitalism is the virus... 1,5 μήνα μετά την πανδημία στη χώρα μας συζητούμε. Δυναμώνουμε τη φωνή μας!». Η εκδήλωση θα γίνει στις 6 μ.μ. μέσω Skype. Πληροφορίες και συμμετοχές στο: nicolekolioujd@gmail.com

Διαμαρτυρία σήμερα στο υπουργείο Εργασίας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας καλεί σήμερα Τρίτη, στο υπουργείο Εργασίας, στις 10.30 το πρωί, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής για το θέμα του αποκλεισμού των σπουδαστών από το επίδομα των 800 ευρώ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Εκδήλωση για το περιεχόμενο σπουδών

Ο Φοιτητικός Σύλλογος Φυσικού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων οργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Σύγχρονη Αστροφυσική vs τι μαθαίνουμε σήμερα». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη, στις 16.00, στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ομιλητές τους: Αλέξανδρο Νίντο, αναπληρωτή καθηγητή Ηλιακής Φυσικής, και Θεόδωρο Κατσούλα, προπτυχιακό φοιτητή. Κωδικός εισόδου: 3dgnu04

Στο κάλεσμά του ο Σύλλογος αναφέρει:

«Σκοπός της εκδήλωσης είναι να αναδείξει τα τεράστια άλματα που έχει μετρήσει η επιστήμη της Φυσικής στον τομέα της αστροφυσικής, τις νέες ανακαλύψεις στον κλάδο. Την ίδια ώρα οι αλλαγές που γίνονται στο πρόγραμμα σπουδών μας έχουν ως αποτέλεσμα η γνώση που λαμβάνουμε ως φοιτητές Φυσικής να είναι πολλές φορές απαρχαιωμένη και σίγουρα πολύ πίσω σε σχέση με τις νέες ανακαλύψεις και γνώσεις που παράγονται σε αυτόν τον κλάδο της επιστήμης μας.

Ως νέοι επιστήμονες που θέλουμε να αποκτήσουμε ολοκληρωμένη γνώση πάνω στην επιστήμη μας, θέλοντας από αυτήν τη σκοπιά να συμβάλουμε στην κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, γι' αυτό διοργανώνουμε αυτήν την εκδήλωση, στο πλαίσιο των διεκδικήσεών μας για ολοκληρωμένη γνώση στο πτυχίο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ