ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάη 2020
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Διεκδικούν όρους ασφάλειας για την επαναλειτουργία των σχολείων
  • Κινητοποιήσεις σήμερα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις
  • Εντονες αντιδράσεις για τις δηλώσεις περί βιντεοσκόπησης μαθημάτων

Από πρόσφατη κινητοποίηση των εκπαιδευτικών
Από πρόσφατη κινητοποίηση των εκπαιδευτικών
Στη μάχη για την εξασφάλιση των αναγκαίων όρων για την επαναλειτουργία των σχολείων με ασφάλεια για εκπαιδευτικούς και μαθητές έχουν μπει φορείς των γονιών και των εκπαιδευτικών, που επισημαίνουν τα προβλήματα των κτιριακών υποδομών, της ελλιπούς καθαριότητας κ.ά.

Σήμερα προγραμματίζονται κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών σωματείων μετά από πρόταση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» προς τα ΔΣ των ΕΛΜΕ.

Αγωνιστικά ραντεβού έχουν δοθεί στην Αθήνα, στις 10 π.μ. στο υπουργείο Παιδείας, στη Θεσσαλονίκη στις 9.30 π.μ. στο ΥΜΑΘ, αλλά και σε Περιφερειακές Διευθύνσεις και δήμους στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις των ΕΛΜΕ εκφράζουν και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στο μεταξύ, ανάμεσα στις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για την επαναλειτουργία των σχολείων, έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση της υπουργού Παιδείας ότι για τους μαθητές που δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στα θρανία (ευπαθείς ομάδες, νοσούντες στο οικογενειακό περιβάλλον κ.λπ.) θα μπορεί να βιντεοσκοπείται το μάθημα της τάξης ακόμα και με ένα κινητό τηλέφωνο.

Σε σχετική τοποθέτησή της, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» τονίζει: «Το "μέτρο" της on-line παρακολούθησης του μαθήματος είναι, εκτός από ανεφάρμοστο για τεχνικούς λόγους, και επικίνδυνο, μιας και παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα, τόσο ανήλικων μαθητών, όσο και εκπαιδευτικών. Το ουσιαστικό ζήτημα όμως είναι το εξής: Η σχέση εμπιστοσύνης που υπάρχει και προστατεύεται μέσα στη σχολική αίθουσα πρέπει να διαφυλάσσεται. Η δυναμική που δημιουργείται μέσα σε μια τάξη, οι σχέσεις των μαθητών μεταξύ τους αλλά και μεταξύ του εκπαιδευτικού και των μαθητών, η επικοινωνία αλλά και η παιδαγωγική πρακτική είναι μοναδική. Η εκπαιδευτική διαδικασία είναι μία σύνθετη υπόθεση, που δεν είναι ούτε για live streaming, ούτε για παρακολούθηση από την οθόνη του υπολογιστή από οποιονδήποτε έχει πρόσβαση και δεν μπορεί να ελεγχθεί από τον ίδιο τον εκπαιδευτικό. Το μέτρο αυτό δεν έχει καμία σχέση με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Οι εκπαιδευτικοί, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, διατυπώσαμε τους κινδύνους και τα προβλήματα της σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Στις ειδικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν από την πανδημία, σταθήκαμε με όλα τα μέσα δίπλα στους μαθητές μας, χωρίς καμία απολύτως στήριξη από το υπουργείο Παιδείας. Γνωρίζουμε τον τρόπο να σταθούμε έμπρακτα και ουσιαστικά δίπλα σε όλους τους μαθητές μας και σε αυτές τις νέες συνθήκες. Καλούμε τους συναδέλφους να αγνοήσουν αυτό το απαράδεκτο μέτρο και τις ΕΛΜΕ να τους καλύψουν συνδικαλιστικά».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ανοίγει τις πόρτες του το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ!

Στις αρχές Μάρτη ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στην οδό Βελισσαρίου 5 (περιοχή Ευζώνων).

Φτιαγμένο με το μεράκι και την εθελοντική δουλειά των μελών και φίλων της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, είναι έτοιμο να στεγάσει εκδηλώσεις και δραστηριότητες από όλες τις μορφές τέχνης και να δώσει πνοή και διέξοδο στις αναζητήσεις της νεολαίας της περιοχής στον πολιτισμό, στη δημιουργία, στην ποιοτική ψυχαγωγία, στη συλλογική δράση.

Στο Στέκι έχουν διαμορφωθεί όμορφοι χώροι για τη διεξαγωγή μαθημάτων ξένων γλωσσών, εικαστικών, μουσικών οργάνων, θεωρίας μουσικής, αρμονίας, σχεδίου. Επίσης, διατίθενται αίθουσα για συζητήσεις, προβολές, πρόβες θεατρικών ομάδων, καθώς και πλήρως εξοπλισμένο στούντιο για πρόβες συγκροτημάτων.

Παράλληλα, διακινείται από το Φλεβάρη λεύκωμα για την ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού στη Θεσσαλονίκη, την έκδοση του οποίου επιμελήθηκε η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, για την οικονομική ενίσχυση του Στεκιού.

Μέσα από τις σελίδες του λευκώματος αποτυπώνονται συνοπτικά μεγάλες προσωπικότητες του ρεμπέτικου που είτε κατάγονταν από τη Θεσσαλονίκη είτε συνδέεται με την πόλη ένα μεγάλο κομμάτι του έργου τους, όπως ο Γιάννης Κυριαζής, ο Τάκης Μπίνης, ο Δημήτρης Σέμσης, η Λιλή (Ζαχαρένια Βαλαβάνη) κ.ά.

Μετά τις 18 Μάη, τηρουμένων όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, θα ξεκινήσουν τα πρώτα μαθήματα ξένων γλωσσών, εικαστικών, σκακιού. Σε μεταγενέστερο χρόνο θα διεξαχθούν και μαθήματα σύγχρονου χορού, κιθάρας, μπάσου, βιολιού, ακορντεόν, θεάτρου, θεωρίας μουσικής και αρμονίας.

Οι δηλώσεις συμμετοχής στα μαθήματα συνεχίζονται στα τηλέφωνα 6975745212, 6948354787 και στο email stekiknethess@gmail.com

Πλούσια δραστηριότητα

Από τα μέσα Μάη θα αρχίσει να εκτυλίσσεται πλούσια δραστηριότητα της ΚΝΕ στο χώρο του Στεκιού, ώστε να μπουν οι βάσεις για να γίνει κυψέλη δημιουργίας και ανάτασης για τους νέους της πόλης. Επίσης θα δίνεται η δυνατότητα οργανωμένων επισκέψεων και ξεναγήσεων σε όποιον επιθυμεί να γνωρίσει το χώρο του Στεκιού, κατόπιν συνεννόησης.

Το πρόγραμμα για το μήνα Μάη περιλαμβάνει:

-- Το Σάββατο 9 Μάη, στις 7 μ.μ., συζήτηση - σύσκεψη των εδαφικών ΟΒ της ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ με τίτλο «Θεσσαλονίκη: Ο ματωμένος Μάης του 1936, σύγχρονα διδάγματα». Θα μιλήσει ο Παύλος Μάρλης, μέλος του Τομεακού Γραφείου Δήμου Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

-- Τη Δευτέρα 11 Μάη, στις 6 μ.μ., εκδήλωση της ΠΟ ΑΕΙ Θεσσαλονίκης, με παράλληλη διαδικτυακή αναμετάδοση, με τίτλο «Κάθε άνθρωπος που αγαπάει την ελευθερία χρωστάει στον Κόκκινο Στρατό περισσότερα απ' ό,τι μπορεί ποτέ να πληρώσει. Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα. Επίκαιρο όσο ποτέ». Θα μιλήσουν ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, και η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Την Κυριακή 17 Μάη, στις 7 μ.μ., εκδήλωση με θέμα «Η ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού στη Θεσσαλονίκη». Θα γίνει παρουσίαση του λευκώματος που επιμελήθηκε η ΟΠ Κ. Μακεδονίας της ΚΝΕ από τον Θοδωρή Σταϊκόπουλο, μέλος του Γραφείου της ΠΟ ΑΕΙ Θεσσαλονίκης, και θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από καλλιτέχνες της πόλης.

-- Το Σάββατο 23 Μάη, στις 7 μ.μ., εκδήλωση των εδαφικών ΟΒ Δήμου Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ με τίτλο «Κρίση του κορονοιόυ ή κρίση του καπιταλισμού; Η θέση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Βασίλης Τομπουλίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Την Κυριακή 24 Μάη, στις 6 μ.μ., εκδήλωση - συζήτηση της ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ με τίτλο «Τον καιρό των μεγάλων αποφάσεων και η τέχνη πρέπει να αποφασίσει». Θα μιλήσει η Ιωάννα Μαλκότση, μέλος του ΤΓ Δυτ. Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, και θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα από μαθητές του Καλλιτεχνικού και Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.

ΣΥΣΔΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συνέχιση των παρεμβάσεων για τα προβλήματα των σπουδαστών

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις μέσα από τις οποίες διεκδικεί λύσεις σε μία σειρά σοβαρά προβλήματα των σπουδαστών, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής προχώρησε χτες το μεσημέρι, τηρώντας τα μέτρα προστασίας, σε νέα παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας.

Ενα από ζητήματα που ξεχωρίζει ο Σύλλογος είναι εκείνο που αντιμετωπίζουν σπουδαστές ΙΕΚ που δούλευαν παράλληλα με την απλήρωτη πρακτική άσκηση. Οπως εξηγεί ο ΣΥΣΔΙΕΚ, παρότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους, δεν μπορούν να λάβουν το έκτακτο βοήθημα των 800 ευρώ και τις υπόλοιπες παροχές, καθώς η διαδικασία μπλοκάρεται στο σύστημα «Εργάνη» από τη σύμβαση της πρακτικής τους άσκησης. Ο Σύλλογος ζητά οι σπουδαστές αυτοί να ενταχθούν άμεσα στο έκτακτο επίδομα και να το λάβουν αναδρομικά και επίσης να επεκταθεί και σε άλλους σπουδαστές.

Την αγωνία και τις διεκδικήσεις των σπουδαστών έθεσε αντιπροσωπεία του Συλλόγου στη χτεσινή παρέμβαση στο υπουργείο, ωστόσο σύμφωνα με εκπροσώπους των σπουδαστών δεν υπήρξε κάποια σαφής δέσμευση κατά τη συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή Εργασιακών Σχέσεων. Η παράσταση διαμαρτυρίας ολοκληρώθηκε με τους σπουδαστές να δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις παρεμβάσεις για τη λύση των προβλημάτων και μετά το άνοιγμα των σχολών.

Δεν θα πληρώσουμε την εξεταστική!

Να μην υπάρξει καμία οικονομική επιβάρυνση των φοιτητών για την εξεταστική απαιτούν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στα ΔΣ των Φοιτητικών Συλλόγων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με αφορμή σχετική συζήτηση που έχει ανοίξει στο Ιδρυμα.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι εκλεγμένοι με την ΠΚΣ, «πρόσφατα, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανέφερε στο μάθημα ότι υπάρχει ενδεχόμενο οι φοιτητές να πρέπει να πληρώσουν μια ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα διεξαχθεί η εξεταστική! Δεν ξέρουμε αν τους πείραξε η καραντίνα, αλλά να το βγάλουν απ' το μυαλό τους!

Τόσο καιρό έχει φουντώσει το θέμα της εξεταστικής, δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει και πότε, δεν γνωρίζουμε αν θα πάρουμε πτυχίο, αν θα συνεχιστεί η πρακτική. Την ώρα που πληρώνουμε τα πάντα, έχουν το θράσος να πουν ότι θα πληρώσουμε και την εξεταστική!».

Οι εκλεγμένοι με την ΠΚΣ δηλώνουν ότι «δεν πρόκειται να πληρώσουμε ούτε την εξεταστική ούτε τα "σπασμένα" του κορονοϊού και της κρίσης που φαίνεται να έρχεται» και διεκδικούν μια σειρά από μέτρα, τόσο για την εξεταστική όσο και για την ασφαλή ολοκλήρωση της ύλης που έχει χαθεί και του εξαμήνου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Περιοδείες της ΚΝΕ σε χώρους δουλειάς

Περιοδείες σε χώρους δουλειάς οργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Εργατικού Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ προκειμένου να συζητηθεί πλατιά η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ και να αναδειχθεί η ανάγκη οργάνωσης και διεκδίκησης στο σήμερα, για να μην κληθούν οι εργαζόμενοι να πληρώσουν πάλι τα σπασμένα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης που βρίσκεται προ των πυλών.

Συγκεκριμένα, περιοδείες θα γίνουν σήμερα το απόγευμα σε σούπερ μάρκετ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αύριο το πρωί στο τηλεφωνικό κέντρο «Quality» και αύριο το απόγευμα σε σούπερ μάρκετ στην Αερογέφυρα Σταυρούπολης - Νεάπολης και σε επισιτιστικά καταστήματα στα Λαδάδικα και στις επισιτιστικές αλυσίδες στο κέντρο.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ
  • Σήμερα Τετάρτη:

Η Τομεακή Οργάνωση Λέσβου κάνει βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της KNE με τίτλο «Αντεπίθεση για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, το Σοσιαλισμό», στις 7.30 μ.μ., μέσω της πλατφόρμας ZOOM. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα: 6982390383 και dimitrisefs2@gmail.com

  • Αύριο Πέμπτη:

Οι γυμνασιακές ΟΒ Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνουν escape room με περιεχόμενο την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, στις 5 μ.μ. στο πάρκο της ΕΡΤ3.

Οι μαθητικές και οι εδαφικές ΟΒ Ανατολικής Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν περιοδείες για την 9η Μάη, στις 7 μ.μ. στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ