Τετάρτη 6 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Διεκδικούν όρους ασφάλειας για την επαναλειτουργία των σχολείων
  • Κινητοποιήσεις σήμερα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις
  • Εντονες αντιδράσεις για τις δηλώσεις περί βιντεοσκόπησης μαθημάτων

Από πρόσφατη κινητοποίηση των εκπαιδευτικών
Από πρόσφατη κινητοποίηση των εκπαιδευτικών
Στη μάχη για την εξασφάλιση των αναγκαίων όρων για την επαναλειτουργία των σχολείων με ασφάλεια για εκπαιδευτικούς και μαθητές έχουν μπει φορείς των γονιών και των εκπαιδευτικών, που επισημαίνουν τα προβλήματα των κτιριακών υποδομών, της ελλιπούς καθαριότητας κ.ά.

Σήμερα προγραμματίζονται κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών σωματείων μετά από πρόταση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» προς τα ΔΣ των ΕΛΜΕ.

Αγωνιστικά ραντεβού έχουν δοθεί στην Αθήνα, στις 10 π.μ. στο υπουργείο Παιδείας, στη Θεσσαλονίκη στις 9.30 π.μ. στο ΥΜΑΘ, αλλά και σε Περιφερειακές Διευθύνσεις και δήμους στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις των ΕΛΜΕ εκφράζουν και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στο μεταξύ, ανάμεσα στις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για την επαναλειτουργία των σχολείων, έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση της υπουργού Παιδείας ότι για τους μαθητές που δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στα θρανία (ευπαθείς ομάδες, νοσούντες στο οικογενειακό περιβάλλον κ.λπ.) θα μπορεί να βιντεοσκοπείται το μάθημα της τάξης ακόμα και με ένα κινητό τηλέφωνο.

Σε σχετική τοποθέτησή της, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» τονίζει: «Το "μέτρο" της on-line παρακολούθησης του μαθήματος είναι, εκτός από ανεφάρμοστο για τεχνικούς λόγους, και επικίνδυνο, μιας και παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα, τόσο ανήλικων μαθητών, όσο και εκπαιδευτικών. Το ουσιαστικό ζήτημα όμως είναι το εξής: Η σχέση εμπιστοσύνης που υπάρχει και προστατεύεται μέσα στη σχολική αίθουσα πρέπει να διαφυλάσσεται. Η δυναμική που δημιουργείται μέσα σε μια τάξη, οι σχέσεις των μαθητών μεταξύ τους αλλά και μεταξύ του εκπαιδευτικού και των μαθητών, η επικοινωνία αλλά και η παιδαγωγική πρακτική είναι μοναδική. Η εκπαιδευτική διαδικασία είναι μία σύνθετη υπόθεση, που δεν είναι ούτε για live streaming, ούτε για παρακολούθηση από την οθόνη του υπολογιστή από οποιονδήποτε έχει πρόσβαση και δεν μπορεί να ελεγχθεί από τον ίδιο τον εκπαιδευτικό. Το μέτρο αυτό δεν έχει καμία σχέση με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Οι εκπαιδευτικοί, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, διατυπώσαμε τους κινδύνους και τα προβλήματα της σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Στις ειδικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν από την πανδημία, σταθήκαμε με όλα τα μέσα δίπλα στους μαθητές μας, χωρίς καμία απολύτως στήριξη από το υπουργείο Παιδείας. Γνωρίζουμε τον τρόπο να σταθούμε έμπρακτα και ουσιαστικά δίπλα σε όλους τους μαθητές μας και σε αυτές τις νέες συνθήκες. Καλούμε τους συναδέλφους να αγνοήσουν αυτό το απαράδεκτο μέτρο και τις ΕΛΜΕ να τους καλύψουν συνδικαλιστικά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ