ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάη 2020
Σελ. /20
ΓΑΛΛΙΑ
Συμφωνία βιομηχάνων - εργατοπατέρων για διαρκή «αναπροσαρμογή του εργασιακού περιβάλλοντος»

Αποθεώνεται η ταξική συνεργασία για την «ανάκαμψη»

Εργαζόμενοι βάζουν σημάδια σε κεντρικό σταθμό του Παρισιού, τηρώντας την αναγκαία απόσταση, καθώς αναμένονται χιλιάδες εργαζόμενοι που θα επιστρέφουν στην εργασία τους

Copyright 2020 The Associated

Εργαζόμενοι βάζουν σημάδια σε κεντρικό σταθμό του Παρισιού, τηρώντας την αναγκαία απόσταση, καθώς αναμένονται χιλιάδες εργαζόμενοι που θα επιστρέφουν στην εργασία τους
«Κοινή Δήλωση» στην οποία μοιράζονται κοινές ανησυχίες για την «πολύ γρήγορη και ανησυχητική υποβάθμιση» της «οικονομικής δραστηριότητας» που προκάλεσε η πανδημία υπέγραψαν η ένωση των Γάλλων μεγαλοβιομηχάνων Medef και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές οργανώσεις CFDT και CFTC, ενόψει της νέας αντεργατικής θύελλας που θα ξεσπάσει κατά των εργαζομένων την επομένη της πανδημίας.

Αποθεώνοντας την ταξική συνεργασία και τις περικοπές των εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων για να προσαρμοστούν στις ανάγκες της μεγαλοεργοδοσίας, η Δήλωση - που υπογράφτηκε μάλιστα παραμονές Πρωτομαγιάς αποκαλύπτοντας και πώς εννοούν την «προσφορά στους εργαζόμενους» οι ξεπουλημένοι συνδικαλιστές - επισημαίνει ότι «σε περιόδους κρίσης περισσότερο από ποτέ ο κοινωνικός διάλογος αποτελεί ουσιαστικό μοχλό για την αντιμετώπιση ζητημάτων όσο το δυνατόν πιο κοντά στις ανάγκες και την εξεύρεση των σωστών λύσεων για όλους». Ξεκαθαρίζουν ότι είναι έτοιμοι να συντονιστούν αρμονικά για την περαιτέρω επιδείνωση των όρων ζωής και εργασίας των εργαζομένων. Μεταξύ άλλων αναφέρουν:

-- «Οσον αφορά το υγειονομικό σχέδιο (σ.σ. λήψη μέτρων προστασίας για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού), εναπόκειται στις επιχειρήσεις να προσαρμόσουν το περιβάλλον εργασίας τους θέτοντας σε εφαρμογή οργανωτικά, συλλογικά και εξατομικευμένα μέτρα που θα διασφαλίσουν την υγειονομική ασφάλεια όλων». Τέτοια «μέτρα είναι απαραίτητα για να δομηθούν πλάνα εξόδου από τους περιορισμούς» και «αξιολογώντας την κατάσταση» θα «γίνονται αντικείμενο (διαρκούς) προσαρμογής». Δηλαδή, θα επαφίεται στην εργοδοσία να «αναπροσαρμόζει» συνθήκες εργασίας και μια σειρά από μέτρα που αφορούν τους όρους λειτουργίας κάθε εταιρείας, ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης, που η εμπειρία έχει όμως ήδη αποδείξει πως δεν αξιολογείται με γνώμονα την υπεράσπιση της ζωής και της ασφάλειας αλλά το μέγιστο δυνατό κέρδος. Οπως διευκρινίζεται άλλωστε, «η ανάκαμψη θα πρέπει να συντονίζεται με βάση την αλυσίδα της αξίας...».

-- Γι' αυτό, άλλωστε, πριμοδοτείται η χωριστή διαπραγμάτευση ανά χώρο δουλειάς, ώστε να διευκολύνονται η χειραγώγηση και ο εκβιασμός των εργαζομένων. «Οι λύσεις (για την προσαρμογή του περιβάλλοντος εργασίας) προς δέσμευση πρέπει να διαμορφώνονται όσο το δυνατόν εγγύτερα στο πεδίο (παραγωγής) και με όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένες ενέργειες, σε συντονισμό με τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους του προσωπικού όταν υπάρχουν...». Σ' αυτήν τη βάση είναι που αποθεώνεται ο «κοινωνικός διάλογος» για την εξεύρεση «καλών λύσεων για όλους».

Εξάλλου, καταλήγοντας, οι υπογράφοντες τη Δήλωση τονίζουν πως είναι «πεπεισμένοι ότι η ποιότητα των ενεργειών προς δέσμευση και η υιοθέτηση κοινών αρχών είναι καθοριστικές για την οικονομική και κοινωνική συνέχεια της χώρας, το μέλλον διαφόρων κλάδων και άρα τη διάσωση της εργασίας...». Επισημάνσεις όπου διακηρύσσονται ταυτόχρονα από τη μία εκβιασμοί κατά των εργαζομένων ότι αν δεν συνεργαστούν μπορεί και να χαθούν οι δουλειές τους (όπου βέβαια «διάσωση» είναι η απασχόληση σε συμμόρφωση με τις απαιτήσεις των εργοδοτών), από την άλλη φιλοδοξίες ότι «το μέλλον διαφόρων κλάδων» μπορεί να διαγραφεί ακόμα πιο κερδοφόρο, αφού η όξυνση του ανταγωνισμού για πολλούς γεννά νέες ευκαιρίες, πάντα όμως με σφοδρές επιθέσεις κατά των εργαζομένων...

ΗΠΑ
Προβλέπεται νέα σημαντική αύξηση των θυμάτων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο σημαντικός αριθμός θυμάτων και οι δυσκολίες σε διάφορα επίπεδα της ζωής που προκαλεί η πανδημία στις ΗΠΑ φαίνεται ότι δεν έχουν φτάσει ακόμα σε σημείο κορύφωσης. Εκθεση των ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), που συντάχθηκε με στόχο την ενημέρωση της κυβέρνησης Τραμπ και δημοσιοποίησαν χτες οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης», διαβλέπει ισχυρό ενδεχόμενο νέας αναζωπύρωσης της νόσου από τα μέσα του μήνα μέχρι 1η Ιούνη, με σχεδόν διπλάσιο αριθμό θανάτων, 3.000 τη μέρα κατά μέσο όρο, από περίπου 1.500 ημερησίως που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα. Η κυβέρνηση Τραμπ, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις αντιδράσεις από τη διαχείριση της πολυεπίπεδης κρίσης που προκαλεί η πανδημία, δηλώνει ότι δεν ενστερνίζεται το περιεχόμενο της έκθεσης και αντιτάσσει πιο αισιόδοξες προβλέψεις, που θέλουν μείωση του αριθμού των θυμάτων όσο αυξάνονται οι θερμοκρασίες.

Εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες πάντως δείχνουν ότι ανυπομονούν να δουν τη ζωή τους να επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς, καθώς η πανδημία «εξαφανίζει» κάθε βδομάδα εκατομμύρια θέσεις εργασίας και φτωχοποιεί ακόμη περισσότερο τα ήδη κουρασμένα από την προ δεκαετίας καπιταλιστική κρίση λαϊκά στρώματα. Η «καταιγίδα» της ανεργίας φαίνεται πως βρίσκεται ακόμα στην αρχή, καθώς χτες άλλο ένα μονοπώλιο, η «General Electric», ανακοίνωσε απολύσεις τουλάχιστον 10.000 εργαζομένων που δουλεύουν σε τμήματα αεροναυπηγικής. Οι περικοπές υποτίθεται ότι θα γίνουν στο πλαίσιο προγράμματος «εθελουσίας εξόδου», δίχως να λείπουν και οι «κανονικές» απολύσεις, αποτελώντας δεύτερο κύμα μετά τις 2.600 που ανακοινώθηκαν το Μάρτη. Συνολικά ο όμιλος GE θα μειώσει το προσωπικό του στο πεδίο της αεροπορίας κατά 25% ή 13.000 θέσεις εργασίας.

Μπροστά στις εξελίξεις αυτές, οι ενδοαστικές κόντρες στη Γερουσία - που αργά το βράδυ της Δευτέρας ξεκίνησε συνεδριάσεις για πρώτη φορά μετά από έξι βδομάδες - δεν κοπάζουν. Ηγετικά στελέχη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων έδειξαν έτοιμα να συνεχίσουν τις αντιπαραθέσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι η ψήφιση οποιοδήποτε νέου νομοσχεδίου αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών από την εξάπλωση της νόσου θα απαιτήσει βδομάδες.

Στο μεταξύ, ο αναβρασμός που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους σε μονοπώλια αιχμής, λόγω των σκληρών και συχνά επικίνδυνων συνθηκών εργασίας, καταπώς φαίνεται φτάνει μέχρι τα ανώτερα επίπεδα διευθυντικών στελεχών. Ο Τιμ Μπρέι, αναπληρωτής πρόεδρος της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου «Amazon», ανακοίνωσε χτες την παραίτησή του, εκφράζοντας έντονες αντιρρήσεις για την τακτική της εταιρείας να απολύει εργαζόμενους που οργανώνουν ή συμμετέχουν σε απεργίες και άλλες κινητοποιήσεις διεκδικώντας μεταξύ άλλων μέτρα προστασίας (γάντια, μάσκες κ.λπ.). Σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο Μπρέι χαρακτήρισε τις απολύσεις εκδικητικές και «ένδειξη τοξικότητας που διαπερνά την κουλτούρα της εταιρείας». Δεν τον έπιασε βέβαια ο πόνος για τις κακουχίες των εργαζομένων, αντίθετα επιχειρεί να αξιοποιήσει τη δυσαρέσκεια που υπάρχει και σε μερίδα υψηλόβαθμων στελεχών ανταγωνιστικών μονοπωλίων, που βλέπουν τα κέρδη τους να πολλαπλασιάζονται ενώ κονταροχτυπιούνται με μανία για τον μεγαλύτερο έλεγχο των διεθνών αγορών.

ΡΩΣΙΑ
Απέχει από την κορύφωση της επιδημίας

Αλλα 10.000 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν σε ένα 24ωρο

ΜΟΣΧΑ.--

Πάνω από 10.000 νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν για άλλο ένα 24ωρο στη Ρωσία χτες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 155.370. Το ίδιο διάστημα αναφέρθηκαν 95 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας το σύνολο σε 1.451.

Σήμερα Τετάρτη, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα πραγματοποιήσει σύσκεψη για την εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού, αλλά και για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από 12 Μάη, ανάλογα και με την εξέλιξη της κατάστασης. Πάντως ήδη υπάρχουν πολλές αναφορές υγειονομικών ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας είναι πολύ πιεστική, νοσοκομεία έχουν μπει σε καραντίνα, ο προστατευτικός εξοπλισμός είναι ανεπαρκής και ασθενείς στέλνονται σπίτι τους επειδή δεν υπάρχει χώρος να νοσηλευτούν.

Πάντως ο επικεφαλής πνευμονολόγος του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι η Ρωσία δεν έχει φτάσει στο σημείο της επιπεδοποίησης της καμπύλης, ούτε στην κορύφωση της νόσου, και «βρισκόμαστε ακόμη μακριά από αυτό το σημείο». Την καθυστέρηση αυτή την απέδωσε στο γεγονός ότι δεν τηρούνται επαρκώς τα περιοριστικά μέτρα, δείκτης από τον οποίο εξαρτάται άμεσα η επιδημιολογική κατάσταση, υπογράμμισε ο Ρώσος πνευμονολόγος. Τόνισε ότι όλοι θα πρέπει να φορούν μάσκες από τις 12 Μάη βγαίνοντας από το σπίτι, κάτι που θα συμβάλει στον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου.

Στη Ρωσία 217.000 άτομα βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση ως ύποπτα κρούσματα κορονοϊού, ανακοίνωσε προχτές η Αρχή Προστασίας του Καταναλωτή (Rospotrebnadzor), ενώ μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 4,3 εκατ. τεστ κορονοϊού, 183.000 το προηγούμενο 24ωρο.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι οι επιβάτες της κινεζικής αεροπορικής εταιρείας «Air China» που προτίθενται να ταξιδέψουν από τη Μόσχα στο Πεκίνο από τις 8 Μάη θα μπορούν να επιβιβαστούν στο αεροσκάφος μόνο αν προσκομίσουν βεβαίωση ότι δεν έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό, ανακοίνωσε η κινεζική πρεσβεία στη Ρωσία.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Νέα αύξηση της ανεργίας τον Απρίλη

Οι επίσημα άνεργοι υπολογίζονται πλέον σε 3,9 εκατ.

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Νέα αύξηση των επίσημα ανέργων καταγράφηκε τον Απρίλη (κατά 283.000) στην Ισπανία και πλέον οι άνεργοι υπολογίζονται σε 3,9 εκατ. Μόνο το δίμηνο Μάρτη - Απρίλη καταγράφηκαν περίπου 600.000 νέοι άνεργοι.

Παράλληλα, περίπου 4,5 εκατ. εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι βρίσκονται σε καθεστώς «προσωρινής ανεργίας» (ERTE).

Από όλους αυτούς επιδόματα καταβάλλονται σε μόλις 5,2 εκατ. ανθρώπους. Αν συνυπολογιστούν οι εργαζόμενοι σε άδεια απουσίας και αυτοί που έχουν άδεια για ιατρικούς λόγους, έως 7 εκατ. άνθρωποι εξαρτώνται αυτήν τη στιγμή από το κράτος, σχεδόν το 30% του εργαζόμενου πληθυσμού, σύμφωνα με τα δεδομένα που η Ισπανία έχει στείλει στις Βρυξέλλες με οικονομικές προβλέψεις για το 2020.

Στο μεταξύ, χτες ανακοινώθηκε πως 185 άνθρωποι πέθαναν το τελευταίο 24ωρο από κορονοϊό και συνολικά έχουν επιβεβαιωθεί 25.613 νεκροί. Επίσης, έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό μεγάλος αριθμός υγειονομικών εξαιτίας και του ανεπαρκούς προστατευτικού εξοπλισμού και συγκεκριμένα πάνω από 40.000.

Στο μεταξύ, η Περιφέρεια της Μαδρίτης είχε προσλάβει πάνω από 8.600 συμβασιούχους υγειονομικούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας, των οποίων οι συμβάσεις έληγαν Μάη και Ιούνη. Μετά από έντονες πιέσεις και αντιδράσεις, αντί να προσλάβει τους υγειονομικούς ανακοίνωσε ότι παρατείνονται οι συμβάσεις έως ...τον Δεκέμβρη.

Τέλος, η κυβέρνηση της Ισπανίας προειδοποιεί την αντιπολίτευση ότι η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί σε «υγειονομικό και οικονομικό» χάος, εάν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης (με ένταση κατασταλτικών μέτρων και απαγορεύσεων) που ψηφίστηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού δεν παραταθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ