Τετάρτη 6 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ
ΗΠΑ
Προβλέπεται νέα σημαντική αύξηση των θυμάτων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο σημαντικός αριθμός θυμάτων και οι δυσκολίες σε διάφορα επίπεδα της ζωής που προκαλεί η πανδημία στις ΗΠΑ φαίνεται ότι δεν έχουν φτάσει ακόμα σε σημείο κορύφωσης. Εκθεση των ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), που συντάχθηκε με στόχο την ενημέρωση της κυβέρνησης Τραμπ και δημοσιοποίησαν χτες οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης», διαβλέπει ισχυρό ενδεχόμενο νέας αναζωπύρωσης της νόσου από τα μέσα του μήνα μέχρι 1η Ιούνη, με σχεδόν διπλάσιο αριθμό θανάτων, 3.000 τη μέρα κατά μέσο όρο, από περίπου 1.500 ημερησίως που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα. Η κυβέρνηση Τραμπ, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις αντιδράσεις από τη διαχείριση της πολυεπίπεδης κρίσης που προκαλεί η πανδημία, δηλώνει ότι δεν ενστερνίζεται το περιεχόμενο της έκθεσης και αντιτάσσει πιο αισιόδοξες προβλέψεις, που θέλουν μείωση του αριθμού των θυμάτων όσο αυξάνονται οι θερμοκρασίες.

Εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες πάντως δείχνουν ότι ανυπομονούν να δουν τη ζωή τους να επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς, καθώς η πανδημία «εξαφανίζει» κάθε βδομάδα εκατομμύρια θέσεις εργασίας και φτωχοποιεί ακόμη περισσότερο τα ήδη κουρασμένα από την προ δεκαετίας καπιταλιστική κρίση λαϊκά στρώματα. Η «καταιγίδα» της ανεργίας φαίνεται πως βρίσκεται ακόμα στην αρχή, καθώς χτες άλλο ένα μονοπώλιο, η «General Electric», ανακοίνωσε απολύσεις τουλάχιστον 10.000 εργαζομένων που δουλεύουν σε τμήματα αεροναυπηγικής. Οι περικοπές υποτίθεται ότι θα γίνουν στο πλαίσιο προγράμματος «εθελουσίας εξόδου», δίχως να λείπουν και οι «κανονικές» απολύσεις, αποτελώντας δεύτερο κύμα μετά τις 2.600 που ανακοινώθηκαν το Μάρτη. Συνολικά ο όμιλος GE θα μειώσει το προσωπικό του στο πεδίο της αεροπορίας κατά 25% ή 13.000 θέσεις εργασίας.

Μπροστά στις εξελίξεις αυτές, οι ενδοαστικές κόντρες στη Γερουσία - που αργά το βράδυ της Δευτέρας ξεκίνησε συνεδριάσεις για πρώτη φορά μετά από έξι βδομάδες - δεν κοπάζουν. Ηγετικά στελέχη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων έδειξαν έτοιμα να συνεχίσουν τις αντιπαραθέσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι η ψήφιση οποιοδήποτε νέου νομοσχεδίου αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών από την εξάπλωση της νόσου θα απαιτήσει βδομάδες.

Στο μεταξύ, ο αναβρασμός που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους σε μονοπώλια αιχμής, λόγω των σκληρών και συχνά επικίνδυνων συνθηκών εργασίας, καταπώς φαίνεται φτάνει μέχρι τα ανώτερα επίπεδα διευθυντικών στελεχών. Ο Τιμ Μπρέι, αναπληρωτής πρόεδρος της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου «Amazon», ανακοίνωσε χτες την παραίτησή του, εκφράζοντας έντονες αντιρρήσεις για την τακτική της εταιρείας να απολύει εργαζόμενους που οργανώνουν ή συμμετέχουν σε απεργίες και άλλες κινητοποιήσεις διεκδικώντας μεταξύ άλλων μέτρα προστασίας (γάντια, μάσκες κ.λπ.). Σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο Μπρέι χαρακτήρισε τις απολύσεις εκδικητικές και «ένδειξη τοξικότητας που διαπερνά την κουλτούρα της εταιρείας». Δεν τον έπιασε βέβαια ο πόνος για τις κακουχίες των εργαζομένων, αντίθετα επιχειρεί να αξιοποιήσει τη δυσαρέσκεια που υπάρχει και σε μερίδα υψηλόβαθμων στελεχών ανταγωνιστικών μονοπωλίων, που βλέπουν τα κέρδη τους να πολλαπλασιάζονται ενώ κονταροχτυπιούνται με μανία για τον μεγαλύτερο έλεγχο των διεθνών αγορών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ