Τετάρτη 6 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΒΟΥΛΗ
Το κυνήγι του κέρδους είναι εχθρός του περιβάλλοντος

Οι τοποθετήσεις βουλευτών του ΚΚΕ

Εχθρός του περιβάλλοντος «είναι το κυνήγι του κέρδους» και «όχι η συνύπαρξη του ανθρώπου με το περιβάλλον», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, παρεμβαίνοντας χτες στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Εφερε ως παράδειγμα την πολιτική της ΕΕ, σημειώνοντας ότι «κάθε άλλο παρά προστασία του περιβάλλοντος είναι η προώθηση της "πράσινης οικονομίας"». Αντίθετα, το ζητούμενο είναι «με πρόσχημα το κλίμα να δώσει διέξοδο στα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, δεν την αφορά την ΕΕ η προστασία του περιβάλλοντος».

Αναφερόμενος δε στην «απελευθέρωση» της ηλεκτρικής ενέργειας, επεσήμανε ότι «οι ΑΠΕ χρησιμοποιήθηκαν για να μπουν ιδιώτες στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα πανάκριβο ρεύμα για το λαό και ταυτόχρονα υποβάθμιση του περιβάλλοντος, με το να φυτρώνουν αιολικά πάρκα σε κάθε βουνοπλαγιά, σε κάθε ορεινό όγκο και κορφή, με το να δημιουργούνται προβλήματα στη διαχείριση των υδάτινων ρευμάτων, άρα με πλημμυρικά φαινόμενα, και σε λίγο θα έχουμε και τα νεκροταφεία των ΑΠΕ, των φωτοβολταϊκών και των ανεμογεννητριών».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι «το θέμα δεν είναι η μορφή, το θέμα είναι ποιος αξιοποιεί και για ποιο σκοπό την Ενέργεια», φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «καταστρέφετε μορφές οι οποίες αποδεδειγμένα αναπτύσσουν και βοηθούν το περιβάλλον, όπως είναι η αξιοποίηση των υδάτινων πόρων. Γιατί; Διότι δεν συμφέρει τους κεφαλαιοκράτες. Είναι λοιπόν πολύ καθαρός ο όρος».

Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του επέλεξε να «επιτεθεί» στον εύκολο αντίπαλο, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη δική του κυβέρνηση, ο οποίος ακολουθεί την ίδια πολιτική με την ΝΔ «και όσον αφορά την Ενέργεια, και όσον αφορά τις προστατευόμενες περιοχές, τις περιοχές Natura, και όσον αφορά τους δασικούς χάρτες ως εργαλείο, όπως επέβαλαν ο ΟΟΣΑ και η Παγκόσμια Τράπεζα, για τη διευκόλυνση των επενδύσεων και όχι για την προστασία των δασών».

Παράλληλα χαρακτήρισε υποκριτικό το ενδιαφέρον και τις επικλήσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της κυβέρνησης της ΝΔ για τα απορρίμματα και τη δημόσια υγεία, θυμίζοντας ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής, «που εξακολουθεί να λειτουργεί ως μια υγειονομική βόμβα στα θεμέλια της Αττικής, είναι έργο και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Σήμερα η ΝΔ μέσα από την αυθαίρετη χωροθέτηση των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) προωθεί και επιδιώκει στα μουλωχτά να προχωρήσει στο νέο έγκλημα, στο έγκλημα του Γραμματικού».

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης ότι η κυβέρνηση τιμά τους νεκρούς της «Marfin», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημείωσε: «Δεν είναι τα μεγάλα λόγια η τιμή στη θυσία αυτή που έγινε. Αυτό το οποίο έπρεπε να γίνει, και από την προηγούμενη και από τη σημερινή κυβέρνηση, είναι να αποκαλυφθούν οι ένοχοι και ο ρόλος των προβοκατόρων απέναντι σε ένα λαϊκό κίνημα το οποίο είχε βγει στους δρόμους και διεκδικούσε τα δικαιώματα στη ζωή και στην εργασία του. Οι προβοκάτορες έπαιξαν συκοφαντικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση, με τους τρεις αυτούς νεκρούς».

Επικίνδυνα ένα προς ένα τα άρθρα του νομοσχεδίου

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, κατά τη δευτερολογία της χτες, όπου και σχολίασε τα άρθρα του νομοσχεδίου, επεσήμανε ξανά ότι στόχος του είναι η ικανοποίηση των συμφερόντων και των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων, «ισοπεδώνοντας περιβαλλοντικούς περιορισμούς, εμπόδια που είχαν στην απρόσκοπτη κερδοφορία τους». Παρέθεσε επίσης ένα προς ένα τα πιο «δηλητηριώδη» - όπως τα χαρακτήρισε - άρθρα του νομοσχεδίου (βλέπε διπλανό θέμα).

Κερδισμένοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι από την απολιγνιτοποίηση

Η απολιγνιτοποίηση θα βρει χαμένο το λαό και κερδισμένους τους επιχειρηματικούς ομίλους στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, τόνισε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, μιλώντας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αναφέρθηκε στις σοβαρές εργασιακές και κοινωνικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την απολιγνιτοποίηση, κάνοντας λόγο για εξάπλωση της ενεργειακής φτώχειας, για χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, για καταστροφή του περιβάλλοντος και για αυξημένα τιμολόγια στην τηλεθέρμανση.

Οπως υπογράμμισε, τις πρώτες συνέπειες της απολιγνιτοποίησης ο λαός της Δυτ. Μακεδονίας τις ένιωσε όταν αρκετές μονάδες βγήκαν εκτός με αποτέλεσμα να είναι μικρές οι ποσότητες θερμικού φορτίου και αρκετές οικογένειες έζησαν το «κρύο μέλλον της μεταλιγνιτικής εποχής που τις περιμένει». Τόνισε πως ο δήμος Αμυνταίου έσπευσε να αυξήσει ήδη τα τιμολόγια τηλεθέρμανσης κατά 30%, ενώ αντίστοιχες προετοιμασίες γίνονται σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα.

Σχολιάζοντας τα προσχήματα που επιστρατεύονται, σημείωσε πως ενώ με τα περί προστασίας του περιβάλλοντος σταματούν τα εργοστάσια και τα ορυχεία του λιγνίτη, στον κυβερνητικό σχεδιασμό υπάρχει η καρκινογόνα καύση σκουπιδιών που θα μετατρέψει τη Δυτική Μακεδονία σε «θάλαμο αερίων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ