Τετάρτη 6 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ - ΕΕ
Με το βλέμμα στον ανταγωνισμό με άλλα κέντρα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΖΑΓΚΡΕΜΠ.--

Στη σκιά της πανδημίας πραγματοποιείται σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, ενταγμένη και αυτή στο πλαίσιο του σφοδρού ανταγωνισμού με δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Τουρκία, που προωθούν τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλίων στις χώρες της περιοχής.

Σε σχέδιο διακήρυξης που δημοσιοποιήθηκε χτες, οι ηγέτες της ΕΕ διαβεβαιώνουν τους ομολόγους τους από τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Σερβία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Κοσσυφοπέδιο, Αλβανία) πως στηρίζουν «ομόφωνα» την «ευρωπαϊκή προοπτική» τους, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για «ενότητα και αλληλεγγύη» εν μέσω πανδημίας. Στο σχέδιο γίνεται αναφορά σε «κάθε μορφή βοήθειας και συνεργασίας» που παρέχουν οι χώρες και οι αξιωματούχοι της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένων και κονδυλίων 3,3 δισ. ευρώ και 750 εκατ. ευρώ για προγράμματα «μακροοικονομικής βοήθειας». Δεν λείπουν διαβεβαιώσεις για την ανεμπόδιστη ροή εμπορευμάτων υγειονομικού προστατευτικού υλικού (γάντια, μάσκες κ.λπ.) προς τις χώρες της περιοχής.

Το αντάλλαγμα που προσδοκούν είναι η γρήγορη προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και «μεταρρυθμίσεων», ιδιαίτερα στους τομείς που αφορούν τη διασύνδεση με την ευρωενωσιακή αγορά, ζητώντας από τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων «εφαρμογή των βασικών αξιών, δημοκρατικών αρχών και έννομης τάξης αλλά και των έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό της επιδημίας».

Προεδρεύοντες της τηλεδιάσκεψης θα είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο Αντρέι Πλένκοβιτς, πρωθυπουργός της Κροατίας (που έχει την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο).

Η προηγούμενη Σύνοδος ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων είχε πραγματοποιηθεί στις 17/5/2018 στη Σόφια της Βουλγαρίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ