Τετάρτη 6 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Δεν κρύβεται με τίποτα η σύμπλευση

Ανακοινώνοντας το... στρίβειν διά του αρραβώνος, την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ απ' τη διαδικασία ψήφισης του αντιπεριβαλλοντικού τερατουργήματος, ο πρόεδρος του κόμματος, Αλ. Τσίπρας, ολοκλήρωσε χτες την ομιλία του στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της οποίας κατέβαλε «φιλότιμη» προσπάθεια να φιλοτεχνήσει φιλοπεριβαλλοντικό προφίλ για το κόμμα του, κόντρα στα έργα της διακυβέρνησής του, τα οποία συνεχίζει η ΝΔ, αλλά και να πείσει ότι τάχα η καπιταλιστική ανάπτυξη μπορεί να συμβαδίσει με τις ανάγκες του λαού και σε αυτόν τον τομέα.

«Οσοι σας έχουνε πείσει λοιπόν ότι η παραβίαση της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί φιλοεπενδυτική ή φιλοαναπτυξιακή στρατηγική είναι απολύτως ανόητοι. Η περιβαλλοντική αδειοδότηση αποτελεί υπεραξία για την επιχειρηματικότητα και όχι εχθρό. Για τη σοβαρή επιχειρηματικότητα, βεβαίως. Οχι για την επιχειρηματικότητα της αρπαχτής. Γιατί το περιβάλλον πρέπει να το βλέπουμε ως αναπτυξιακό πόρο και όχι ως εμπόδιο προς υπέρβαση», ανέφερε χαρακτηριστικά, δίνοντας το στίγμα μιας υποτιθέμενης καπιταλιστικής ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον.

Επιβεβαιώνοντας εξάλλου ότι κοινός τόπος με την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης είναι να βρουν κερδοφόρες διεξόδους τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια που προκαλούν την κρίση και ο ανταγωνισμός αφορά στο ποιος και με ποιους όρους μπορεί καλύτερα να το διασφαλίσει αυτό, ο πρώην πρωθυπουργός εγκάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι προωθεί την εκμετάλλευση πόρων μέσω μιας «άγριας», «μη βιώσιμης» ανάπτυξης, δημιουργώντας συνθήκες «ανασφάλειας δικαίου» για τους «σοβαρούς επενδυτές», με συνέπεια «οι καθυστερήσεις ή και ακυρώσεις επενδύσεων λόγω προσφυγών να πολλαπλασιαστούν αντί να εξαλειφθούν».

Χαρακτηριστικό και το παράδειγμα της ΔΕΗ που επικαλέστηκε, προσπερνώντας και εδώ τα «έργα και τις ημέρες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που πήγε παραπέρα την ιδιωτικοποίησή της στο πλαίσιο της προώθησης της πολιτικής της «απελευθέρωσης», κατηγορώντας τον Κυρ. Μητσοτάκη πως δεν αντιλαμβάνεται ότι η διατήρησή της στο δημόσιο έλεγχο μπορεί να δράσει σαν καταλύτης για την καπιταλιστική ανάπτυξη, «υλοποιώντας σύνθετα έργα και φέρνοντας νέες ξένες επενδύσεις», ως «παγοθραυστικό» δηλαδή για το άνοιγμα των νέων πεδίων κερδοφορίας στο κεφάλαιο. Κι ενώ, όπως είπε, επικαλούμενος τις χρεοκοπημένες κεϊνσιανές συνταγές για τη θωράκιση του κεφαλαίου, «σε όλη την Ευρώπη αλλάζει η κατεύθυνση. Εχει αρχίσει να εκτιμάται η σημασία της δημόσιας παρουσίας και ελέγχου επί των βασικών υποδομών».

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο Αλ. Τσίπρας και παρουσιάζοντας τα αντίστοιχα τερατουργήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στα οποία πατάει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως της «απαλλαγής» των ομίλων από ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, της προσφοράς σε επιχειρηματικούς ομίλους «οικοπέδων» για εξόρυξη υδρογονανθράκων όπου υπάρχουν περιοχές NATURA, της εγκληματικής πολιτικής στους ΧΥΤΑ κ.ο.κ., ως «προοδευτικές εκσυγχρονιστικές τομές», επιχείρησε να τραβήξει και εδώ τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ. Ετσι έκανε λόγο για «δύο υποδείγματα» που τάχα συγκρούονται, της «βιώσιμης παραγωγικής ανασυγκρότησης» κι αυτό «του κυρίαρχου, γνώριμου μοντέλου υπερεκμετάλλευσης και αυθαιρεσίας».

«Υποδείγματα» με... κοινό παρονομαστή τη στρατηγική της ΕΕ για το λεγόμενο Green Deal, την οποία εκθείασε ο Αλ. Τσίπρας, προτείνοντας αλλαγή διαχειριστή της ίδιας αυτής στρατηγικής, δηλαδή «μια άλλη κυβέρνηση».

Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί

Τις δικές τους «αναπτυξιακές» προτάσεις για την προώθηση της «πράσινης οικονομίας και ανάπτυξης», δηλαδή των συμφερόντων των «πράσινων» αρπακτικών, κατέθεσαν και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Την «πατρότητα» των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων για τις «πράσινες μπίζνες» διεκδίκησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, η οποία στο ίδιο μήκος κύματος με τον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο», «βιώσιμη» καπιταλιστική ανάπτυξη τάχα «για όλους, με δικαίωμα για όλους στις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» και όχι για τους «ημέτερους», όπως προωθεί η ΝΔ, κ.ο.κ.

«Εξις δευτέρα φύσις» για τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυρ. Βελόπουλο, που αφού χρέωσε στη ΝΔ ότι «δεν έχετε πρόγραμμα», στο γνωστό παραλήρημά του αναφέρθηκε στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ λέγοντας ότι «θα έπρεπε να συλληφθούν όλοι», ενώ με διάφορες αθλιότητες δεν παρέλειψε και αυτήν τη φορά να δείξει το μένος του στους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Διάφορες διαχειριστικού τύπου προτάσεις σχετικά με τις ΑΠΕ ανέπτυξε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, ο επικεφαλής του οποίου δεν τοποθετήθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ