ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάη 2020
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Αναδεικνύουν τα αντιλαϊκά αποτελέσματα των κυβερνητικών μεθοδεύσεων

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργολαβικών εργαζομένων που δουλεύουν στη ΛΑΡΚΟ
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργολαβικών εργαζομένων που δουλεύουν στη ΛΑΡΚΟ
Την αγωνία τους για την τύχη της ΛΑΡΚΟ και την αγανάκτησή τους για τις διαλυτικές μεθοδεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη εκφράζουν τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «οι τελευταίες εξελίξεις έχουν οδηγήσει την εταιρεία σε απελπιστικά τραγική κατάσταση, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη συνέχιση της λειτουργίας της».

Σε μια παρέμβαση που πραγματοποιείται παράλληλα με τις απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις που έχουν προκηρυχθεί και πραγματοποιούνται μες στο Μάη, τα Σωματεία των Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ αναδεικνύουν με την επιστολή τους τα αποτελέσματα που έχουν διαμορφώσει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και η ειδική εκκαθάριση, σε βάρος της εταιρείας και των εργαζομένων.

Μεταξύ άλλων επισημαίνουν: «Υπάρχει κατακόρυφη μείωση της παραγωγής, παρά το θετικό αποτύπωμά της στο εθνικό ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών, έχουν επιβληθεί στους εργαζόμενους κυριολεκτικά εξοντωτικές και παράνομες μειώσεις μισθολογικών απολαβών και εργασιακών δικαιωμάτων, δεν καταβάλλονται οι νόμιμες αποζημιώσεις λόγω συνταξιοδότησης και δεν επιτρέπεται ούτε σε αυτούς που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα να αποχωρήσουν, δεν λαμβάνονται ούτε στοιχειώδη μέτρα προστασίας για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, η δε πρόληψη για την πανδημία στους χώρους εργασίας είναι ανύπαρκτη».

Καταγγέλλουν επίσης ότι σε εξέλιξη βρίσκεται μια προσπάθεια «απαξίωσης μιας τεράστιας βιομηχανίας και των εργαζομένων της, με αναρίθμητες δηλώσεις που δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη». Οι εν λόγω δηλώσεις κάνουν λόγο για «διογκωμένα οικονομικά στοιχεία περί του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων, που παρουσιάστηκαν παραπλανητικά ακόμη και στο ελληνικό Κοινοβούλιο». Τα σωματεία καταγγέλλουν επίσης «απευθείας παράνομες και ανήθικες ψηφοθηρικές και πελατειακές παρεμβάσεις για τη δημιουργία διασπαστικού μετώπου μεταξύ των εργαζομένων».

Μεταξύ άλλων, τα Σωματεία υπογραμμίζουν αρνητικές εξελίξεις όπως το ότι σταμάτησε «η λειτουργία στα μεταλλεία Καστοριάς (το πιο πλούσιο κοίτασμα), σφραγίζοντας μια προίκα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ετοιμοπαράδοτου πλούσιου μεταλλεύματος».

Απέναντι σε όλα τα παραπάνω, τονίζουν, «οι εργαζόμενοι αντιδρούν εδώ και πολύ καιρό και βρίσκονται σε σκληρές απεργιακές κινητοποιήσεις».

Απληρωσιά και στο βάθος απολύσεις για τους εργολαβικούς

Χτες, στο μεταξύ, οι απλήρωτοι εργολαβικοί της ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ που δουλεύουν στη ΛΑΡΚΟ συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της εταιρείας στον οικισμό της Λάρυμνας, ζητώντας συνάντηση με τη διοίκηση, ενώ εκείνη τη στιγμή στα γραφεία βρίσκονταν ο ειδικός εκκαθαριστής με τους συνεργάτες του.

Αντιπροσωπεία του κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας και των εργαζομένων ανέβηκε στο κτίριο και απαίτησε συνάντηση με τον ειδικό εκκαθαριστή, ο οποίος ωστόσο δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση για το πότε και αν θα πληρωθούν, ρίχνοντας τις ευθύνες στον εργολάβο. Παράλληλα, μετά την απαίτηση των εργαζομένων να υπάρξει σχετική ενημέρωση, ανέφερε ότι είναι άγνωστο αν και πόσοι από τους εργολαβικούς εργαζόμενους θα συνεχίσουν να εργάζονται στη ΛΑΡΚΟ το αμέσως προσεχές διάστημα.

Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι προγραμματίζουν νέα συνέλευση σήμερα το μεσημέρι, προκειμένου να αποφασίσουν για τη στάση τους στη συνέχεια, ενώ ήδη με ομόφωνη απόφασή τους συντάσσονται με τις αποφάσεις και τα αιτήματα των Σωματείων Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, ζητώντας μεταξύ άλλων την απόσυρση της τροπολογίας για την ειδική εκκαθάριση και τη χρηματοδότηση της ΛΑΡΚΟ με ευθύνη του κράτους προκειμένου να επανέλθει σε πλήρη λειτουργία, να εκσυγχρονιστεί και να αναπτυχθεί προς όφελος ολόκληρου του λαού.

Θετική στον κορονοϊό βρέθηκε ασυμπτωματική εργαζόμενη στον «Ευαγγελισμό»

Επιβεβαιώνεται η ανάγκη για τακτικά διαγνωστικά τεστ σε όλους τους υγειονομικούς

Θετική στον νέο κορονοϊό βρέθηκε προϊσταμένη νοσηλευτικού τμήματος στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», η οποία δεν είχε συμπτώματα, κατά τη διάρκεια προληπτικού ελέγχου που έγινε στο προσωπικό της μίας από τις τρεις κλινικές του νοσοκομείου για τον κορονοϊό.

Το προσωπικό της συγκεκριμένης κλινικής τέθηκε σε 7ήμερη κατ' οίκον απομόνωση, ενώ οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε διπλανή πτέρυγα και στα Νοσοκομεία «Παμμακάριστος» και ΝΙΜΤΣ.

Σε χτεσινή παρέμβασή του στη διοίκηση του «Ευαγγελισμού», το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο απέσπασε τη δέσμευση να γίνει τις επόμενες μέρες έλεγχος σε όλο το προσωπικό των εμπλεκόμενων τμημάτων με τον κορονοϊό (3 πτέρυγες, ΤΕΠ, ΜΕΘ), καθώς και δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο υπόλοιπο προσωπικό του νοσοκομείου, επισημαίνοντας ότι το πρώτιστο σε μια τέτοια μάχη είναι η ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού, η αποτροπή της μετάδοσης και της διασποράς σε ολόκληρες δομές Υγείας ή και στην κοινότητα.

Σε κάθε περίπτωση, το νέο περιστατικό, όπως και τα διεθνή και εγχώρια στοιχεία που δείχνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό των κρουσμάτων κορονοϊού ανήκουν σε υγειονομικούς, επιβεβαιώνουν τη σημασία της διεκδίκησης των σωματείων των υγειονομικών να γίνονται διαγνωστικά τεστ σε όλο το προσωπικό των νοσοκομείων ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα για την προστασία υγειονομικών και ασθενών, οι απαντήσεις των κυβερνητικών επιτελείων όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν ότι πρόκειται για «είδος πολυτελείας» και «λαϊκισμό», υπηρετώντας την προσαρμογή των αναγκών και των επιστημονικών κριτηρίων στις μεγάλες ελλείψεις...

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ - ΙΔ. ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ
Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στον «Νηρέα»

Στις εγκαταστάσεις του «Νηρέα» στα Καρδάμυλα βρέθηκε τη Δευτέρα αντιπροσωπεία του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου, με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα την ίδια μέρα.

Το Σωματείο εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους και ταυτόχρονα ζήτησε ενημέρωση για τα μέτρα πυρόσβεσης και πυροπροστασίας στις εγκαταστάσεις. Παράλληλα, ζήτησε τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, ώστε να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι με απολύσεις τις ζημιές που προκάλεσε η φωτιά. Ωστόσο, από τη συνάντηση με τον διευθυντή της μονάδας, το Σωματείο δεν πήρε σαφείς απαντήσεις για το αν η εγκατάσταση θα επαναλειτουργήσει με όλους τους εργαζόμενους.

«Να μην τολμήσει να βρει ευκαιρία η εργοδοσία να θέσει σε διαθεσιμότητα ή σε αναγκαστική άδεια ή σε εκ περιτροπής εργασία ή σε ό,τι άλλο μπορεί να σκαρφιστεί, κανέναν εργαζόμενο γενικά στις εγκαταστάσεις του νησιού», τονίζει το Σωματείο, ενώ προσθέτει πως «κανένας εργαζόμενος δεν θα πρέπει να ρισκάρει τη ζωή του για να αυγατίζουν τα κέρδη τους οι επιχειρήσεις».

Τα τελευταία στοιχεία για τον κορονοϊό στη χώρα

Αλλα 21 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας, εκ των οποίων τα 11 αφορούν μετάδοση στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Το σύνολο των κρουσμάτων ανήλθε σε 2.663. Οι διασωληνωμένοι είναι 36, με μέση ηλικία τα 68 έτη, εκ των οποίων οι 8 είναι γυναίκες και το 97% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι, 70 ετών και άνω. 82 άνθρωποι έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Αλλος ένας άνθρωπος πέθανε, ανεβάζοντας το σύνολο των θανάτων στους 147 (μέση ηλικία 75 έτη, το 93% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία άνω των 70 ετών, οι 40 ήταν γυναίκες).

Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί κλινικά 87.052 δείγματα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σ. Τσιόδρας, ανέφερε ότι τις τελευταίες 48 ώρες έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 1.200 δείγματα από τις Κινητές Ομάδες Υγείας και είναι όλα αρνητικά.

Αναφορικά με τις εξελισσόμενες έρευνες, σχολίασε ως πολλά υποσχόμενες θεραπευτικές προσεγγίσεις όπως αυτή που ανακοίνωσαν Ολλανδοί επιστήμονες, για ανθρώπινα αντισώματα που στοχεύουν σε ευάλωτες θέσεις του ιού. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν μετάδοση του κορονοϊού με τσίμπημα κουνουπιού.

Εντός των επόμενων ημερών, πρόσθεσε, θα δημοσιοποιηθούν τα νέα διαγνωστικά κριτήρια, τα οποία θα προβλέπουν τον έλεγχο όλων των ανθρώπων που έχουν συμπτωματολογία που παραπέμπει στον κορονοϊό. Αναφέρθηκε ότι ο έλεγχος θα γίνεται είτε από τον θεράποντα ιατρό τους είτε από τα νοσοκομεία και τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του σχετικά με τα κρούσματα στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αναφέρει ότι επιβεβαιώθηκε κρούσμα σε ένα εν ενεργεία στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων και σε νοσηλευόμενο στο νοσοκομείο από τις 26 Απρίλη, απόστρατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. Επιπλέον ιχνηλατήθηκαν ως θετικά κρούσματα δύο μέλη της οικογένειας του απόστρατου, ένας επισκέπτης, τρεις αποκλειστικές νοσοκόμες, καθώς και τρεις νοσηλευόμενοι στον ίδιο θάλαμο, οι οποίοι δεν είναι εν ενεργεία στρατιωτικό προσωπικό, αλλά δικαιούχοι νοσηλείας σε στρατιωτικό νοσοκομείο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εντολή έρευνας για το θάνατο του 35χρονου

Προκαταρκτική εξέταση για τυχόν ποινικές ευθύνες αναφορικά με το θάνατο του 35χρονου στο Νοσοκομείο «Αγ. Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος καταγράφηκε ως το νεότερο θύμα του κορονοϊού στη χώρα, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της έρευνας θα διερευνηθούν το ιστορικό, τα αίτια θανάτου και οι συνθήκες νοσηλείας του 35χρονου ξυλουργού, ο οποίος δεν αντιμετώπιζε κάποιο υποκείμενο νόσημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ