ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάη 2020
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
«Συνεχίζουμε! Δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε!»

Κρατώντας στα χέρια τους μεγάλους δημιουργούς που έχουν «φύγει» από τη ζωή και σημαντικά έργα τέχνης ανά τους αιώνες...
Κρατώντας στα χέρια τους μεγάλους δημιουργούς που έχουν «φύγει» από τη ζωή και σημαντικά έργα τέχνης ανά τους αιώνες...
«Γινόμαστε και εμείς ένας κρίκος στην αλυσίδα του αγώνα»...

Εκατοντάδες ήταν οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των σωματείων και συγκεντρώθηκαν χτες στο Σύνταγμα, διεκδικώντας, απαιτώντας από την κυβέρνηση μέτρα στήριξης για όλους τους καλλιτέχνες και δημιουργούς, για όλους τους εργαζόμενους του χώρου.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ Δημήτρη Κουτσούμπα. Παρευρέθηκε ακόμα και αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας.

«Τα στόματά μας δε σιωπούν»...

Και πράγματι, το Σύνταγμα γέμισε από νωρίς το μεσημέρι με μουσικές, πανό, ευφάνταστες κατασκευές που έδωσαν το δικό τους χρώμα στον αγώνα των σωματείων του χώρου. «Η πάλη για το ψωμί του καλλιτέχνη είναι αγώνας, είναι και τέχνη» έγραφε το πανό του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου,«Εσύ είσαι ο κρίκος στην αλυσίδα», ήταν το μήνυμα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.«Σήμερα τραγουδάμε το πιο όμορφο τραγούδι απ' όλα: Το τραγούδι του αγώνα», αυτό τραγούδησε και το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών.

Οι εικαστικοί με τις πικέτες τους απαιτούσαν μέτρα στήριξης για όλους και το πανό του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος έγραφε «Αποζημίωση στους εικαστικούς καλλιτέχνες», ενώ το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα διαμήνυε: «Δεν θα πληρώσουμε ξανά την κρίση τους». Ξεχωριστή ήταν και η παρουσία των αυριανών καλλιτεχνών και δημιουργών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συλλόγων τους. «Χτες, σήμερα και αύριο παλεύουμε για την τέχνη μας. Παλεύουμε για την τέχνη σας», έγραφε το πανό του Συλλόγου Σπουδαστών Σχολών Χορού, Θεάτρου και Κινηματογράφου, ενώ το πανό του Φοιτητικού Συλλόγου της Σχολής Καλών Τεχνών έγραφε: «Τα πινέλα είναι τα όπλα μας, που ζωγραφίζουν τις ανάγκες των πολλών». Εκεί ήταν και δημιουργοί και εργαζόμενοι από τον οπτικοακουστικό χώρο που ζητούσαν: «Αμεση και καθολική ενίσχυση όλων των κινηματογραφιστών χωρίς όρους». Και τόσα ακόμα...

Κανείς δεν μένει θεατής

Γέμισε το Σύνταγμα
Γέμισε το Σύνταγμα
Η χτεσινή κινητοποίηση είχε το δικό της «σενάριο». Οι «ταξιθέτες» του Σωματείου Θεάματος - Ακροάματος οδηγούν τον κόσμο στη θέση του, διατηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις για την προφύλαξη της δημόσια υγείας. «Σήμερα κανείς μας δεν μένει θεατής...». Η παράσταση διαμαρτυρίας ξεκινά! Οι συγκεντρωμένοι έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη σπείρα.

Με συνοδεία την «Ομορφη Πόλη» του Μ. Θεοδωράκη ακούγεται από τα μεγάφωνα: «Γίναν όμορφες, κι η πόλη και η μέρα γιατί το να αγωνίζεσαι για το δίκιο είναι τ' ομορφότερο πράγμα στον κόσμο. Κοίταξε κάτω, μπροστά στα πόδια σου το σχοινί. Γνώριμο σε μας τους καλλιτέχνες και εργαζόμενους στον πολιτισμό. Σαν επιδέξιοι σχοινοβάτες, χρόνια τώρα ακροβατούμε ανάμεσα στην τέχνη μας και την επιβίωσή μας...».

Στο πλευρό των συγκεντρωμένων βρίσκονται πορτρέτα μεγάλων δημιουργών που έχουν φύγει από τη ζωή και σημαντικά έργα τέχνης ανά τους αιώνες. Η ροή των ομιλιών διακόπτεται και ακούμε: «Βρίσκονται ανάμεσά μας και μας συμπαραστέκονται κι άλλοι καλλιτέχνες. Μαζί τους και τα έργα τέχνης τους. Τα έργα τέχνης όλης της κοινωνίας. Ολων των αιώνων. Είναι οι καλλιτέχνες που παίζουμε τα έργα τους, που τραγουδάμε τις μελωδίες και τους στίχους τους, που εμπνεόμαστε απ' τις ταινίες τους, που μαθαίνουμε απ' τις μεθόδους και τεχνοτροπίες τους. Και ναι, είναι θυμωμένοι...». Ακούγονται ονόματα μεγάλων καλλιτεχνών. Οι συγκεντρωμένοι σηκώνουν ψηλά τα πορτρέτα των Πάμπλο Πικάσο, Ντμίτρι Σοστακόβιτς, Θόδωρου Αγγελόπουλου, Γιάννη Ρίτσου, Θάνου Μικρούτσικου και τόσων άλλων. Ο κόσμος ξεσπά σε χειροκροτήματα.

Ο Δ. Κουτσούμπας «παρών» στη χτεσινή κινητοποίηση
Ο Δ. Κουτσούμπας «παρών» στη χτεσινή κινητοποίηση
Η συγκέντρωση τελειώνει με τους τραγουδιστές να γίνονται μια φωνή με τον κόσμο και να τραγουδάνε το «Τίποτα δεν πάει χαμένο» του Μ. Λοΐζου. Από τη χτεσινή συγκέντρωση όλοι έφυγαν ένα μπόι «ψηλότερα», αντιλαμβανόμενοι τη δύναμη που έχει ο συλλογικός αγώνας. «Συνεχίζουμε... Δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε. Εσύ είσαι ο κρίκος στην αλυσίδα».

Επόμενο αγωνιστικό ραντεβού

Αμέσως μετά τη μεγάλη συγκέντρωση, με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα, το Πανελλαδικό Σωματείο Τραγουδιστών Ελλάδας, το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και τα σωματεία συνθετών και στιχουργών ΑΣΜΑ, ΜΕΤΡΟΝ, ΣΩΜΣΕ χαιρετίζουν τους χιλιάδες που βρέθηκαν χτες στο Σύνταγμα.

Καταγγέλλουν επίσης τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και δηλώνουν ότι «δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε. Και δεν υποχωρούμε γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή για την ίδια μας τη ζωή, για την ίδια μας την τέχνη». Επόμενο αγωνιστικό ραντεβού, στην παράσταση διαμαρτυρίας των προεδρείων των ΔΣ, την Τρίτη 12/5, στις 11 π.μ. στο υπουργείο Πολιτισμού.

«Τίποτα δεν πάει χαμένο»
«Τίποτα δεν πάει χαμένο»
«Γίνε κι εσύ κρίκος της αλυσίδας του αγώνα...»
«Γίνε κι εσύ κρίκος της αλυσίδας του αγώνα...»
Στους καιρούς των αποφάσεων και η Τέχνη πρέπει να αποφασίσει

Από τις ομιλίες στη χτεσινή συγκέντρωση

«

Μόνο περηφάνια και συγκίνηση μπορούμε να νιώθουμε σήμερα που ο καθένας από εμάς γίνεται ένας κρίκος στην αλυσίδα του αγώνα», τόνισε ο Δημήτρης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Μίλησε για τους ηθοποιούς που βρέθηκαν χωρίς δουλειά αλλά και χωρίς μέτρα στήριξης. «Θα επανέλθουμε στην κανονικότητα λένε. Ποια κανονικότητα; Την κανονικότητα της ανεργίας, στην κανονικότητα της ωρομισθίας, στην κανονικότητα της απλήρωτης πρόβας, στην κανονικότητα της ανασφάλιστης εργασίας», σχολίασε και κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα. «Στην κανονικότητα της βαρβαρότητας δεν γυρνάμε», διαμήνυσε.

Την αλληλεγγύη του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών στον αγώνα μετέφερε ο Σπύρος Μπιμπίλας και προέτρεψε τους εργαζόμενους να γραφτούν στο Σωματείο και στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας «ώστε να είμαστε όλοι ενωμένοι».

Να μας βρει η επόμενη μέρα μαζί, κρίκους της ίδιας αλυσίδας

«Πιο πολύ κι απ' τους ανθρώπους τα τραγούδια τους αγάπησα»: Με το στίχο του Ναζίμ Χικμέτ ξεκίνησε την ομιλία της η Εύα Μελά, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών, υπογραμμίζοντας πως η αγάπη για τη δουλειά τους και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια βγάζουν τους καλλιτέχνες στο δρόμο του αγώνα. Δίπλα στις παχυλές χρηματοδοτήσεις και προγράμματα «προς Μαικήνες και μεσάζοντες», που αξιώνουν να καθορίζουν την καλλιτεχνική παραγωγή, όπως κατήγγειλε, οι καλλιτέχνες συνθλίβονται από την πολιτική που αντιμετωπίζει την Τέχνη ως εμπόρευμα. Και ανέφερε τα αιτήματα για μέτρα οριζόντιας στήριξης όλων των καλλιτεχνών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

«Οι δουλειές μας έκλεισαν πρώτες και θα ανοίξουν τελευταίες», επισήμανε η Γιώτα Νέγκα, πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών, αναφερόμενη στα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν μουσικοί και τεχνικοί. «Για κάθε έναν από μας που "τα καταφέρνει" υπάρχουν δεκάδες, εκατοντάδες συνάδελφοι που παλεύουν καθημερινά να καταφέρουν να ζήσουν με το μεροκάματο», σημείωσε και υπογράμμισε την ανάγκη «να μας βρει η επόμενη μέρα μαζί, κρίκους της ίδιας αλυσίδας».

«Ορθώνουμε φωνή και ανάστημα στην κυβέρνηση, στο κράτος, σε επιχειρηματίες και εργοδότες που μας στερούν κατακτημένα δικαιώματά μας», τόνισε ο Κλέαρχος Κορκόβελος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Επαγγελματιών Μουσικών Σμυρναϊκής Μουσικής και μέλος του Συνδέσμου Μουσικών Πειραιώς «Αλληλοβοήθεια», παρουσιάζοντας μια σειρά αιτήματα και διεκδικήσεις.

«Πίσω από τις κούκλες υπάρχουν άνθρωποι», υπενθύμισε η εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Κουκλοθεάτρου «Unima Hellas» και ξεκαθάρισε πως οι κουκλοπαίκτες δεν είναι «αόρατοι» όπως στις παραστάσεις, αλλά παίρνουν τη θέση τους στον αγώνα.

Τη φωνή όλων όσοι δουλεύουν σε μια σειρά ειδικότητες για να ανεβεί μια παράσταση, να στηθεί μια συναυλία, μετέφερε ο Εντρι Νέζα, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα.

Χαιρετισμό εκ μέρους της Ενωσης Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδας απηύθυνε η πρόεδρός της, Λυδία Αγγελοπούλου. Στη συγκέντρωση μίλησαν επίσης ο Κ. Σκόνδρας από την Ενωση Τραγουδιστών Ελλάδας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ), Κ. Κεχαγιόγλου, ο Κ. Αλευράς από το Σωματείο Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού, ο Τ. Μπότσιος από το Σωματείο Τεχνικών Απασχολούμενων σε Ζωντανές Οπτικοακουστικές Εκδηλώσεις (ΣΤΑΖΟΕ), η Μαίρη Εσπέρ από το Σωματείο Θεάματος.

Ενωσαν τη φωνή τους με τη φωνή των μάχιμων υγειονομικών

Με θερμό χειροκρότημα υποδέχτηκαν οι συγκεντρωμένοι τον Γιώργο Σιδέρη, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, που μετέφερε τον αγωνιστικό χαιρετισμό των μάχιμων υγειονομικών. Τις μέρες του εγκλεισμού και της καραντίνας, όπως εξήγησε, η Τέχνη έπαιξε σημαντικό ρόλο «για να μην αφυδατωθεί η καρδιά και το μυαλό μας, για να μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μετά από μια εξαντλητική βάρδια».

«Συναγωνιστές, έχουμε πολύ περισσότερες ομοιότητες μαζί σας από ό,τι νομίζουμε και από ό,τι νομίζετε», είπε και σχολίασε πως όπως πίσω από κάθε έναν πάμπλουτο ιδιοκτήτη καλλιτεχνικών επιχειρήσεων βρίσκονται εκατοντάδες καλλιτέχνες με προβλήματα επιβίωσης, έτσι και πίσω από κάθε πάμπλουτο γιατρό, ιδιοκτήτη και μέτοχο διαγνωστικών κέντρων, αντιστοιχούν πολλές δεκάδες υγειονομικών, που θέτουν τη γνώση και τη δουλειά τους στην υπηρεσία του λαού.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Δίπλα στον αγώνα των καλλιτεχνών

Η δημοτική αρχή συμμετείχε και στήριξε τη χτεσινή κινητοποίηση - παράσταση διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε έξω από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την οποία διοργάνωσαν τα μέλη του Σωματείου Επαγγελματιών Μουσικών Δυτικής Ελλάδας και το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας.

Στη συγκέντρωση τη δημοτική αρχή εκπροσώπησαν η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, μέλη του ΔΣ του Οργανισμού, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Πέτρος Βάης και η πρόεδρος της Κοινωφελούς Οργάνωσης «Καρναβάλι Πάτρας» Ηρα Κουρή.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εργαζόμενοι στο χώρο των Τεχνών στην Πάτρα (ηθοποιοί, χορευτές, μουσικοί, τραγουδιστές, τραγουδοποιοί, χορογράφοι, δάσκαλοι χορού, κουκλοπαίκτες, καραγκιοζοπαίκτες, ακροβάτες, ιδιοκτήτες θεάτρων, σχολών χορού).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαζική απάντηση στα μέτρα - κοροϊδία

Από τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Από τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Απάντηση στα μέτρα - κοροϊδία της κυβέρνησης έδωσαν μαζικά οι καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης, με την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα έξω από το ΚΘΒΕ. Λίγο νωρίτερα, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει μια σειρά μέτρα που δεν αγγίζουν καν το σύνολο των προβλημάτων των ανθρώπων της Τέχνης και του Πολιτισμού. Ετσι, οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν άμεση και καθολική οικονομική στήριξη στους εργαζόμενους στον Πολιτισμό.

Με ένα δρώμενο χορευτικό από ηθοποιό του ΚΘΒΕ αλλά και σχηματίζοντας με γράμματα τη φράση «Δυνατοί Μαζί», έστειλαν δυνατό μήνυμα συνέχισης του αγώνα τους. Ενώ βροντοφώναξαν «εδώ οι καλλιτέχνες τον πλούτο τους παράγουν, χωρίς εμάς τα φώτα δεν ανάβουν». Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με όλους τους καλλιτέχνες να τραγουδούν μαζί το «Τίποτα δεν πάει χαμένο».

Στο πλευρό τους βρεθήκαν δεκάδες εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων της πόλης. Τη συμπαράστασή του εξέφρασε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν στο Ηράκλειο και τα Χανιά και στα Γιάννενα.

Η συλλογική οργάνωση είναι όρος και προϋπόθεση για οποιαδήποτε νίκη

Αποσπάσματα από την ομιλία του προέδρου του ΠΜΣ, Βασίλη Παρασκευόπουλου

«Μείναμε σπίτι αλλά δεν μείναμε σιωπηλοί», τόνισε ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, στην ομιλία του. Υπενθυμίζοντας πως τα σωματεία που μπήκαν μπροστά για την οργάνωση της χτεσινής μεγάλης κινητοποίησης προχώρησαν σε μια σειρά από πρωτοβουλίες, διαμαρτυρίες με τις οποίες διεκδίκησαν μέτρα στήριξης για όλους, παρεμβάσεις για την καταβολή δεδουλευμένων του Γενάρη και του Φλεβάρη από εργοδότες.

«Η πλειονότητα των εργαζομένων σε όλους τους χώρους του Πολιτισμού έχουν μείνει χωρίς κανένα εισόδημα», χωρίς να ξέρουν πότε θα ξαναδουλέψουν, κατήγγειλε. «Το αυτονόητο αίτημά μας να μην πεινάσει κανείς, να μη μείνει κανείς χωρίς σπίτι, χωρίς ρεύμα και νερό, φαίνεται ότι δεν είναι αυτονόητο για την κυβέρνηση», πρόσθεσε, αποκαλύπτοντας την κοροϊδία της κυβέρνησης και των μέτρων που εξαγγέλλει, τις κατευθύνσεις για «επιδότηση της εργασίας», δηλαδή των επιχειρηματικών ομίλων και όχι των ανέργων. «Συνεχίζουμε το μήνυμα που έδωσαν οι εργαζόμενοι στις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς και αγωνιζόμαστε για να μην πληρώσουμε για άλλη μια φορά εμείς την κρίση», τόνισε.

«Η συγκυρία μάς βοήθησε να δούμε πιο καθαρά ποιοι είναι απαραίτητοι στην κοινωνία μας. Απαραίτητοι είναι οι γιατροί και οι υγειονομικοί και όχι οι κλινικάρχες. Οι διανομείς και οι εμποροϋπάλληλοι και όχι οι μεγαλέμποροι. Απαραίτητο είναι λοιπόν και η τέχνη μας να απευθυνθεί σε όλους αυτούς», ανέφερε ο Β. Παρασκευόπουλος και χαιρέτισε την πλατιά στήριξη του αγώνα των καλλιτεχνών από συνδικαλιστικές οργανώσεις όλης της χώρας. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως «δεν θέλουμε μέσα από τον αγώνα μας να "ξεπλυθούν" πολιτικές και συνδικαλιστικές ευθύνες», αναφερόμενος στο μήνυμα συμπαράστασης της ΓΣΕΕ που είναι απούσα από τους αγώνες όλων των εργαζομένων.

«Η συλλογική οργάνωση είναι όρος και προϋπόθεση για οποιαδήποτε νίκη», επισήμανε και απηύθυνε κάλεσμα στους εργαζόμενους να οργανωθούν στα σωματεία, να εμπιστευτούν τη δική τους δύναμη, να διεκδικήσουν το δίκιο τους. «Η οργάνωση της πάλης μας για την επιβίωση είναι κι αυτή μια τέχνη, και σε αυτούς τους δύο μήνες έχουμε κάνει πολλά βήματα σε αυτή», σημείωσε στο τέλος της ομιλίας του.

ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων

Την ίδια στιγμή που εκατοντάδες καλλιτέχνες διαδήλωναν στο Σύνταγμα διεκδικώντας το δικαίωμα στην επιβίωση, η υπουργός Πολιτσμού Λίνα Μενδώνη προκλητικά προχωρούσε στην εξαγγελία μέτρων - κοροϊδία. Ταυτόχρονα, με διάφορες «αλχημείες» και ασάφειες επιχειρούσε να περάσει ευρύτερα στον κόσμο την εικόνα ότι τα μέτρα αυτά είναι μια γενναιόδωρη ανταπόκριση της κυβέρνησης στις διαμαρτυρίες και τα αιτήματα των εργαζομένων.

Η υπουργός, προσπαθώντας να δικαιολογήσει το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων είχε εξαιρεθεί ακόμα και από αυτά τα πενιχρά μέτρα στήριξης, το απέδωσε στο ότι ο χώρος είναι αχαρτογράφητος και ότι υπάρχει υψηλό ποσοστό αδήλωτης εργασίας. Ομως, την ίδια στιγμή και η κυβέρνηση έρχεται να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη διάδοση που έχει στο χώρο του Πολιτισμού η αδήλωτη εργασία, για να συνεχίσει να αποκλείει την πλειονότητα των καλλιτεχνών και άλλων εργαζομένων.

Οσο για τις όποιες αναδρομικές καλύψεις, αφορούν κάποιες κραυγαλέες περιπτώσεις γύρω από τις οποίες αναπτύχθηκε μεγάλος αγώνας από τα σωματεία (π.χ. ταξιθέτες του Μεγάρου). Αντί μάλιστα η κυβέρνηση να εξαγγείλει ευνοϊκότερους όρους για ένταξη στο επίδομα, έρχεται να τους αυστηροποιήσει. Χαρακτηριστικά, ενώ εδώ και χρόνια για το εποχικό βοήθημα χρειάζονται τουλάχιστον 50 ένσημα το χρόνο, που και πάλι λίγοι είναι οι δικαιούχοι του, η υπουργός Πολιτισμού ζητά να συγκεντρωθούν σε 9 μήνες τα απαραίτητα ένσημα.

Προανήγγειλε ακόμα ότι στήνεται «Μητρώο καλλιτεχνών και δημιουργών», εντασσόμενο «στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, γιατί μπαίνουν όροι, ρυθμίσεις, ξεκαθαρίζει το τοπίο», χωρίς να προσδιορίζει με σαφήνεια τους στόχους δημιουργίας του Μητρώου και τα κριτήρια ένταξης σε αυτό. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν τρόποι (π.χ. σύστημα «Εργάνη») με τους οποίους θα μπορούσαν, αν ήθελαν, να καταγράψουν τους εργαζόμενους του χώρου.

Απαράδεκτη είναι επίσης η εξαγγελία της υπουργού ότι θα δοθούν κάποια ψίχουλα σε 10.000 εργαζόμενους (333 ευρώ το μήνα για διάστημα 3 μηνών), τα οποία θα πρέπει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι των κλάδων του Πολιτισμού να αποφασίσουν πώς θα μοιραστούν.

Σε όλα τα παραπάνω απαντά η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ και η οποία, ανάμεσα σε πολλά άλλα μέτρα για την ανακούφιση των εργαζομένων στον Πολιτισμό, προτείνει το ειδικό επίδομα στήριξης να δοθεί σε όλους τους εργαζόμενους καθολικά, χωρίς εξαίρεση και για όσο διάστημα θα διαρκούν τα μέτρα ασφαλούς λειτουργίας των πολιτιστικών χώρων.

Κατά τ' άλλα, η υπουργός είπε ότι στις 18 Μάη ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι, ξεκινούν οι πρόβες των καλλιτεχνών και τα κινηματογραφικά γυρίσματα. Την 1η Ιούνη μπορούν να ανοίξουν τα θερινά σινεμά και στις 15 Ιούνη μπορούν να ανοίξουν και πάλι τα μουσεία για το κοινό, με συγκεκριμένα μέτρα. Στις 15 Ιούλη ξεκινούν πολιτιστικά δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους, με συγκεκριμένους κανόνες και το όριο πληρότητας να φτάνει το 40%.

Πληθαίνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που στηρίζουν

Πληθαίνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που στηρίζουν τον αγώνα και τα δίκαια αιτήματα των καλλιτεχνών, των εργαζομένων, των εργατών της Τέχνης και του Πολιτισμού. Δεκάδες είναι τα Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες και τα σωματεία από όλη την Ελλάδα που στέλνουν ψηφίσματα συμπαράστασης.

ΣΠΟΤ ΤΗΣ ΚΝΕ
Η Τέχνη είναι ανάγκη

Η ΚΝΕ με ένα σύντομο σποτ εκφράζει τη συμπαράσταση και τη στήριξή της στον αγώνα και τα αιτήματα των καλλιτεχνών και των εργαζομένων του χώρου. Η Τέχνη δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη, καταλήγει η ΚΝΕ στο σποτ της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ