Παρασκευή 8 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στους καιρούς των αποφάσεων και η Τέχνη πρέπει να αποφασίσει

Από τις ομιλίες στη χτεσινή συγκέντρωση

«

Μόνο περηφάνια και συγκίνηση μπορούμε να νιώθουμε σήμερα που ο καθένας από εμάς γίνεται ένας κρίκος στην αλυσίδα του αγώνα», τόνισε ο Δημήτρης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Μίλησε για τους ηθοποιούς που βρέθηκαν χωρίς δουλειά αλλά και χωρίς μέτρα στήριξης. «Θα επανέλθουμε στην κανονικότητα λένε. Ποια κανονικότητα; Την κανονικότητα της ανεργίας, στην κανονικότητα της ωρομισθίας, στην κανονικότητα της απλήρωτης πρόβας, στην κανονικότητα της ανασφάλιστης εργασίας», σχολίασε και κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα. «Στην κανονικότητα της βαρβαρότητας δεν γυρνάμε», διαμήνυσε.

Την αλληλεγγύη του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών στον αγώνα μετέφερε ο Σπύρος Μπιμπίλας και προέτρεψε τους εργαζόμενους να γραφτούν στο Σωματείο και στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας «ώστε να είμαστε όλοι ενωμένοι».

Να μας βρει η επόμενη μέρα μαζί, κρίκους της ίδιας αλυσίδας

«Πιο πολύ κι απ' τους ανθρώπους τα τραγούδια τους αγάπησα»: Με το στίχο του Ναζίμ Χικμέτ ξεκίνησε την ομιλία της η Εύα Μελά, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών, υπογραμμίζοντας πως η αγάπη για τη δουλειά τους και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια βγάζουν τους καλλιτέχνες στο δρόμο του αγώνα. Δίπλα στις παχυλές χρηματοδοτήσεις και προγράμματα «προς Μαικήνες και μεσάζοντες», που αξιώνουν να καθορίζουν την καλλιτεχνική παραγωγή, όπως κατήγγειλε, οι καλλιτέχνες συνθλίβονται από την πολιτική που αντιμετωπίζει την Τέχνη ως εμπόρευμα. Και ανέφερε τα αιτήματα για μέτρα οριζόντιας στήριξης όλων των καλλιτεχνών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.


«Οι δουλειές μας έκλεισαν πρώτες και θα ανοίξουν τελευταίες», επισήμανε η Γιώτα Νέγκα, πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών, αναφερόμενη στα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν μουσικοί και τεχνικοί. «Για κάθε έναν από μας που "τα καταφέρνει" υπάρχουν δεκάδες, εκατοντάδες συνάδελφοι που παλεύουν καθημερινά να καταφέρουν να ζήσουν με το μεροκάματο», σημείωσε και υπογράμμισε την ανάγκη «να μας βρει η επόμενη μέρα μαζί, κρίκους της ίδιας αλυσίδας».

«Ορθώνουμε φωνή και ανάστημα στην κυβέρνηση, στο κράτος, σε επιχειρηματίες και εργοδότες που μας στερούν κατακτημένα δικαιώματά μας», τόνισε ο Κλέαρχος Κορκόβελος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Επαγγελματιών Μουσικών Σμυρναϊκής Μουσικής και μέλος του Συνδέσμου Μουσικών Πειραιώς «Αλληλοβοήθεια», παρουσιάζοντας μια σειρά αιτήματα και διεκδικήσεις.

«Πίσω από τις κούκλες υπάρχουν άνθρωποι», υπενθύμισε η εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Κουκλοθεάτρου «Unima Hellas» και ξεκαθάρισε πως οι κουκλοπαίκτες δεν είναι «αόρατοι» όπως στις παραστάσεις, αλλά παίρνουν τη θέση τους στον αγώνα.

Τη φωνή όλων όσοι δουλεύουν σε μια σειρά ειδικότητες για να ανεβεί μια παράσταση, να στηθεί μια συναυλία, μετέφερε ο Εντρι Νέζα, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα.


Χαιρετισμό εκ μέρους της Ενωσης Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδας απηύθυνε η πρόεδρός της, Λυδία Αγγελοπούλου. Στη συγκέντρωση μίλησαν επίσης ο Κ. Σκόνδρας από την Ενωση Τραγουδιστών Ελλάδας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ), Κ. Κεχαγιόγλου, ο Κ. Αλευράς από το Σωματείο Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού, ο Τ. Μπότσιος από το Σωματείο Τεχνικών Απασχολούμενων σε Ζωντανές Οπτικοακουστικές Εκδηλώσεις (ΣΤΑΖΟΕ), η Μαίρη Εσπέρ από το Σωματείο Θεάματος.

Ενωσαν τη φωνή τους με τη φωνή των μάχιμων υγειονομικών

Με θερμό χειροκρότημα υποδέχτηκαν οι συγκεντρωμένοι τον Γιώργο Σιδέρη, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, που μετέφερε τον αγωνιστικό χαιρετισμό των μάχιμων υγειονομικών. Τις μέρες του εγκλεισμού και της καραντίνας, όπως εξήγησε, η Τέχνη έπαιξε σημαντικό ρόλο «για να μην αφυδατωθεί η καρδιά και το μυαλό μας, για να μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μετά από μια εξαντλητική βάρδια».

«Συναγωνιστές, έχουμε πολύ περισσότερες ομοιότητες μαζί σας από ό,τι νομίζουμε και από ό,τι νομίζετε», είπε και σχολίασε πως όπως πίσω από κάθε έναν πάμπλουτο ιδιοκτήτη καλλιτεχνικών επιχειρήσεων βρίσκονται εκατοντάδες καλλιτέχνες με προβλήματα επιβίωσης, έτσι και πίσω από κάθε πάμπλουτο γιατρό, ιδιοκτήτη και μέτοχο διαγνωστικών κέντρων, αντιστοιχούν πολλές δεκάδες υγειονομικών, που θέτουν τη γνώση και τη δουλειά τους στην υπηρεσία του λαού.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ