Παρασκευή 8 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων

Την ίδια στιγμή που εκατοντάδες καλλιτέχνες διαδήλωναν στο Σύνταγμα διεκδικώντας το δικαίωμα στην επιβίωση, η υπουργός Πολιτσμού Λίνα Μενδώνη προκλητικά προχωρούσε στην εξαγγελία μέτρων - κοροϊδία. Ταυτόχρονα, με διάφορες «αλχημείες» και ασάφειες επιχειρούσε να περάσει ευρύτερα στον κόσμο την εικόνα ότι τα μέτρα αυτά είναι μια γενναιόδωρη ανταπόκριση της κυβέρνησης στις διαμαρτυρίες και τα αιτήματα των εργαζομένων.

Η υπουργός, προσπαθώντας να δικαιολογήσει το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων είχε εξαιρεθεί ακόμα και από αυτά τα πενιχρά μέτρα στήριξης, το απέδωσε στο ότι ο χώρος είναι αχαρτογράφητος και ότι υπάρχει υψηλό ποσοστό αδήλωτης εργασίας. Ομως, την ίδια στιγμή και η κυβέρνηση έρχεται να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη διάδοση που έχει στο χώρο του Πολιτισμού η αδήλωτη εργασία, για να συνεχίσει να αποκλείει την πλειονότητα των καλλιτεχνών και άλλων εργαζομένων.

Οσο για τις όποιες αναδρομικές καλύψεις, αφορούν κάποιες κραυγαλέες περιπτώσεις γύρω από τις οποίες αναπτύχθηκε μεγάλος αγώνας από τα σωματεία (π.χ. ταξιθέτες του Μεγάρου). Αντί μάλιστα η κυβέρνηση να εξαγγείλει ευνοϊκότερους όρους για ένταξη στο επίδομα, έρχεται να τους αυστηροποιήσει. Χαρακτηριστικά, ενώ εδώ και χρόνια για το εποχικό βοήθημα χρειάζονται τουλάχιστον 50 ένσημα το χρόνο, που και πάλι λίγοι είναι οι δικαιούχοι του, η υπουργός Πολιτισμού ζητά να συγκεντρωθούν σε 9 μήνες τα απαραίτητα ένσημα.

Προανήγγειλε ακόμα ότι στήνεται «Μητρώο καλλιτεχνών και δημιουργών», εντασσόμενο «στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, γιατί μπαίνουν όροι, ρυθμίσεις, ξεκαθαρίζει το τοπίο», χωρίς να προσδιορίζει με σαφήνεια τους στόχους δημιουργίας του Μητρώου και τα κριτήρια ένταξης σε αυτό. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν τρόποι (π.χ. σύστημα «Εργάνη») με τους οποίους θα μπορούσαν, αν ήθελαν, να καταγράψουν τους εργαζόμενους του χώρου.

Απαράδεκτη είναι επίσης η εξαγγελία της υπουργού ότι θα δοθούν κάποια ψίχουλα σε 10.000 εργαζόμενους (333 ευρώ το μήνα για διάστημα 3 μηνών), τα οποία θα πρέπει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι των κλάδων του Πολιτισμού να αποφασίσουν πώς θα μοιραστούν.

Σε όλα τα παραπάνω απαντά η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ και η οποία, ανάμεσα σε πολλά άλλα μέτρα για την ανακούφιση των εργαζομένων στον Πολιτισμό, προτείνει το ειδικό επίδομα στήριξης να δοθεί σε όλους τους εργαζόμενους καθολικά, χωρίς εξαίρεση και για όσο διάστημα θα διαρκούν τα μέτρα ασφαλούς λειτουργίας των πολιτιστικών χώρων.

Κατά τ' άλλα, η υπουργός είπε ότι στις 18 Μάη ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι, ξεκινούν οι πρόβες των καλλιτεχνών και τα κινηματογραφικά γυρίσματα. Την 1η Ιούνη μπορούν να ανοίξουν τα θερινά σινεμά και στις 15 Ιούνη μπορούν να ανοίξουν και πάλι τα μουσεία για το κοινό, με συγκεκριμένα μέτρα. Στις 15 Ιούλη ξεκινούν πολιτιστικά δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους, με συγκεκριμένους κανόνες και το όριο πληρότητας να φτάνει το 40%.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση ενάντια στο νέο χτύπημα της κυβέρνησης (2023-03-30 00:00:00.0)
Συνάντηση με την Πανθεσσαλική Ενωση Επαγγελματιών Μουσικών (2020-06-04 00:00:00.0)
Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στο υπουργείο Πολιτισμού (2020-05-12 00:00:00.0)
Σχετικά με την έρευνα για τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους του χώρου του Πολιτισμού (2020-04-17 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση εκχώρησε δικαιώματα σε αυτούς που εκμεταλλεύονται την τέχνη και τους καλλιτέχνες (2019-06-06 00:00:00.0)
Αρον άρον προεκλογικές εξαγγελίες (1996-08-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ