Παρασκευή 8 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
«Συνεχίζουμε! Δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε!»

Κρατώντας στα χέρια τους μεγάλους δημιουργούς που έχουν «φύγει» από τη ζωή και σημαντικά έργα τέχνης ανά τους αιώνες...
Κρατώντας στα χέρια τους μεγάλους δημιουργούς που έχουν «φύγει» από τη ζωή και σημαντικά έργα τέχνης ανά τους αιώνες...
«Γινόμαστε και εμείς ένας κρίκος στην αλυσίδα του αγώνα»...

Εκατοντάδες ήταν οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των σωματείων και συγκεντρώθηκαν χτες στο Σύνταγμα, διεκδικώντας, απαιτώντας από την κυβέρνηση μέτρα στήριξης για όλους τους καλλιτέχνες και δημιουργούς, για όλους τους εργαζόμενους του χώρου.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ Δημήτρη Κουτσούμπα. Παρευρέθηκε ακόμα και αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας.

«Τα στόματά μας δε σιωπούν»...

Και πράγματι, το Σύνταγμα γέμισε από νωρίς το μεσημέρι με μουσικές, πανό, ευφάνταστες κατασκευές που έδωσαν το δικό τους χρώμα στον αγώνα των σωματείων του χώρου. «Η πάλη για το ψωμί του καλλιτέχνη είναι αγώνας, είναι και τέχνη» έγραφε το πανό του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου,«Εσύ είσαι ο κρίκος στην αλυσίδα», ήταν το μήνυμα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.«Σήμερα τραγουδάμε το πιο όμορφο τραγούδι απ' όλα: Το τραγούδι του αγώνα», αυτό τραγούδησε και το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών.

Οι εικαστικοί με τις πικέτες τους απαιτούσαν μέτρα στήριξης για όλους και το πανό του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος έγραφε «Αποζημίωση στους εικαστικούς καλλιτέχνες», ενώ το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα διαμήνυε: «Δεν θα πληρώσουμε ξανά την κρίση τους». Ξεχωριστή ήταν και η παρουσία των αυριανών καλλιτεχνών και δημιουργών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συλλόγων τους. «Χτες, σήμερα και αύριο παλεύουμε για την τέχνη μας. Παλεύουμε για την τέχνη σας», έγραφε το πανό του Συλλόγου Σπουδαστών Σχολών Χορού, Θεάτρου και Κινηματογράφου, ενώ το πανό του Φοιτητικού Συλλόγου της Σχολής Καλών Τεχνών έγραφε: «Τα πινέλα είναι τα όπλα μας, που ζωγραφίζουν τις ανάγκες των πολλών». Εκεί ήταν και δημιουργοί και εργαζόμενοι από τον οπτικοακουστικό χώρο που ζητούσαν: «Αμεση και καθολική ενίσχυση όλων των κινηματογραφιστών χωρίς όρους». Και τόσα ακόμα...

Κανείς δεν μένει θεατής

Γέμισε το Σύνταγμα
Γέμισε το Σύνταγμα
Η χτεσινή κινητοποίηση είχε το δικό της «σενάριο». Οι «ταξιθέτες» του Σωματείου Θεάματος - Ακροάματος οδηγούν τον κόσμο στη θέση του, διατηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις για την προφύλαξη της δημόσια υγείας. «Σήμερα κανείς μας δεν μένει θεατής...». Η παράσταση διαμαρτυρίας ξεκινά! Οι συγκεντρωμένοι έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη σπείρα.

Με συνοδεία την «Ομορφη Πόλη» του Μ. Θεοδωράκη ακούγεται από τα μεγάφωνα: «Γίναν όμορφες, κι η πόλη και η μέρα γιατί το να αγωνίζεσαι για το δίκιο είναι τ' ομορφότερο πράγμα στον κόσμο. Κοίταξε κάτω, μπροστά στα πόδια σου το σχοινί. Γνώριμο σε μας τους καλλιτέχνες και εργαζόμενους στον πολιτισμό. Σαν επιδέξιοι σχοινοβάτες, χρόνια τώρα ακροβατούμε ανάμεσα στην τέχνη μας και την επιβίωσή μας...».

Στο πλευρό των συγκεντρωμένων βρίσκονται πορτρέτα μεγάλων δημιουργών που έχουν φύγει από τη ζωή και σημαντικά έργα τέχνης ανά τους αιώνες. Η ροή των ομιλιών διακόπτεται και ακούμε: «Βρίσκονται ανάμεσά μας και μας συμπαραστέκονται κι άλλοι καλλιτέχνες. Μαζί τους και τα έργα τέχνης τους. Τα έργα τέχνης όλης της κοινωνίας. Ολων των αιώνων. Είναι οι καλλιτέχνες που παίζουμε τα έργα τους, που τραγουδάμε τις μελωδίες και τους στίχους τους, που εμπνεόμαστε απ' τις ταινίες τους, που μαθαίνουμε απ' τις μεθόδους και τεχνοτροπίες τους. Και ναι, είναι θυμωμένοι...». Ακούγονται ονόματα μεγάλων καλλιτεχνών. Οι συγκεντρωμένοι σηκώνουν ψηλά τα πορτρέτα των Πάμπλο Πικάσο, Ντμίτρι Σοστακόβιτς, Θόδωρου Αγγελόπουλου, Γιάννη Ρίτσου, Θάνου Μικρούτσικου και τόσων άλλων. Ο κόσμος ξεσπά σε χειροκροτήματα.

Ο Δ. Κουτσούμπας «παρών» στη χτεσινή κινητοποίηση
Ο Δ. Κουτσούμπας «παρών» στη χτεσινή κινητοποίηση
Η συγκέντρωση τελειώνει με τους τραγουδιστές να γίνονται μια φωνή με τον κόσμο και να τραγουδάνε το «Τίποτα δεν πάει χαμένο» του Μ. Λοΐζου. Από τη χτεσινή συγκέντρωση όλοι έφυγαν ένα μπόι «ψηλότερα», αντιλαμβανόμενοι τη δύναμη που έχει ο συλλογικός αγώνας. «Συνεχίζουμε... Δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε. Εσύ είσαι ο κρίκος στην αλυσίδα».

Επόμενο αγωνιστικό ραντεβού

Αμέσως μετά τη μεγάλη συγκέντρωση, με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα, το Πανελλαδικό Σωματείο Τραγουδιστών Ελλάδας, το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και τα σωματεία συνθετών και στιχουργών ΑΣΜΑ, ΜΕΤΡΟΝ, ΣΩΜΣΕ χαιρετίζουν τους χιλιάδες που βρέθηκαν χτες στο Σύνταγμα.

Καταγγέλλουν επίσης τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και δηλώνουν ότι «δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε. Και δεν υποχωρούμε γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή για την ίδια μας τη ζωή, για την ίδια μας την τέχνη». Επόμενο αγωνιστικό ραντεβού, στην παράσταση διαμαρτυρίας των προεδρείων των ΔΣ, την Τρίτη 12/5, στις 11 π.μ. στο υπουργείο Πολιτισμού.


«Τίποτα δεν πάει χαμένο»
«Τίποτα δεν πάει χαμένο»

«Γίνε κι εσύ κρίκος της αλυσίδας του αγώνα...»
«Γίνε κι εσύ κρίκος της αλυσίδας του αγώνα...»

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ